Terug

Boterbabbelaars

De (oorspronkelijk Zeeuwse) boterbabbelaars worden nu gegeten als snoepje. Maar lang geleden deed men ze in de koffie als een soort suiker. Omdat het langzaam smolt, konden ze lekker lang babbelen. Zo maak je ze!

Robèrt van Beckhoven

Recept van
Robèrt van Beckhoven

Koekjes
Moeilijk
(92) reviews

Ingrediënten

Babbelaars

  • 150 milliliter water
  • 140 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 160 gram suiker
  • 90 gram boter
  • 10 milliliter azijn
  • Snufje zout
  • Decoratiesneeuw (poedersuiker met maïzena)

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Kwastje
  • Suikerthermometer
  • Siliconen matje
  • Pannetje
  • Grote bak
  • Schaar

Presentatie

  • Schaaltje

Zo maak je botterbabbelaars

  • Breng water aan de kook met de basterdsuiker, suiker en een snuf zout.
  • Voeg dan de boter en de azijn toe.
  • Laat de karamel koken tot het een temperatuur van 135 graden heeft bereikt.
  • Houd ondertussen de zijkanten van de pan met schoon door met een kwastje met water over de zijkanten te strijken.
  • Koel het pannetje af in een grote bak met water.
  • Stort de karamel op een siliconen bakmat en vouw het matje dubbel. Pas op! De suiker is nog heet.
  • Blijf heen en weer dubbelvouwen en laat het gelijkmatig afkoelen, totdat je het net kunt hanteren.
  • Pak de karamelplak op, trek hem zo ver mogelijk uit elkaar en vouw hem vervolgens dubbel.
  • Herhaal dit net zolang totdat de massa een satijnkleur heeft.
  • Trek hem dan uit tot een hele lange dunne streng en knip deze in stukjes.
  • Meng nu de poedersuiker met de maïzena en hussel de babbelaars hierdoorheen, zodat er een dun laagje aan vast blijft plakken.
  • Presenteer in een schaaltje.

Ook heel lekker met karamel:

Zo maak je zelf fudge

20220826-baksels kandidaten-HHB S10-059 boterbabbelaars

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.