Terug

Brood voor de koude dagen

Neem een hap van het brood van Elizabeth en je krijgt het gelijk warm vanbinnen. Het brood is gevuld met amandelspijs, kaneel, gedroogd fruit en pistachenootjes. De krenten, cranberry’s en bosvruchten worden geweekt in een beetje rum, voor die extra blos op je wangen.

Elizabeth

Recept van
Elizabeth

Moeilijk
(12) reviews

Ingrediënten

Brood deel 1

  • 500 gram patentbloem
  • 450 gram melk
  • 15 gram verse gist
  • 60 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 50 gram roomboter (om brood in te smeren)
  • 40 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 2 grote eieren

Amandelspijs

  • 300 gram poedersuiker
  • 300 gram amandelmeel
  • 2 citroenen (rasp)
  • 2 theelepels amandelextract
  • 3 eieren

Brood deel 2

  • 30 gram suiker
  • 2 eetlepels kaneelpoeder
  • rasp van 1 citroen
  • 2 sinaasappels (rasp)
  • 50 milliliter rum
  • 200 gram pistachenoten
  • 100 gram gedroogde cranberries
  • 100 gram krenten
  • 200 gram bosbessen
  • 1 eidooier (geklutst)

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Wel de krenten, bosvruchten en cranberry’s in de rum.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Brood deel 1

  • Verwarm de helft van de melk tot lauwwarm en voeg 10 gram suiker toe.
  • Los de gist op in de melk.
  • Voeg 3 eetlepels bloem toe en meng goed door.
  • Dek af en laat staan voor 10 minuten.
  • Meng de resterende bloem met het zout en 30 gram suiker.
  • Mix de eieren met de rest van de melk.
  • Smelt de boter en laat hem afkoelen.
  • Voeg het gistmengsel bij de bloem en kneed enkele minuten.
  • Voeg dan de eieren, zout en boter toe en kneed voor 10 minuten.
  • Laat het deeg afgedekt rusten voor 30 minuten op kamertemperatuur.

Amandelspijs

  • Maal de poedersuiker, amandelmeel, citroenrasp en amandel extract in de chopper.
  • Meng goed samen en voeg een ei toe.
  • Controleer de structuur, voeg meer eieren toe tot het een smeerbaar en vloeibaar mengsel wordt.
  • Bedek en laat staan.

Brood deel 2

  • Smelt de boter en laat afkoelen.
  • Meng de kaneel, suiker citroen- en sinaasappelrasp.
  • Kneed de lucht uit het deeg en rol deze uit.
  • Bestrijk met de gesmolten boter.
  • Besmeer het deeg gelijkmatig met de amandelspijs en bestrooi met de kaneelsuiker.
  • Giet de krenten, bosvruchten en cranberry’s af en verdeel ze over het deeg.
  • Verdeel ook de pistachenootjes over het deeg en rol het aan de lange kant op.
  • Leg het deeg op het bakpapier.
  • Snijd hem in de lengte doormidden.
  • Vlecht de 2 helften met elkaar.
  • Bestrijk het brood met losgeklopte eidooier.
  • Bak het brood op 180 graden in 30 – 35 minuten gaar.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.