Terug

Café Frappé

Café frappé in de vorm van een taart. Deze Griekse ijskoffie wordt gemaakt van walnoten-koffiecake, mascarpone koffiecrème en chocolade.

Yannis

Recept van
Yannis

Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Walnoten-koffiecake

  • 1164 gram tarwebloem
  • 54 gram bakpoeder
  • 18 eieren 
  • 1050 gram fijne kristalsuiker
  • 1050 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 6 eetlepels oploskoffie
  • 300 milliliter kokend water
  • 15 milliliter koffie extract
  • 7,5 milliliter vanillearoma
  • 6 vanillestokjes
  • 360 gram fijngehakte walnoten

Meringue botercrème

  • 250 gram eiwit
  • 500 gram fijne kristalsuiker
  • 740 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 180 gram mascarpone
  • 10 milliliter koffie extract

Decoratie

  • 1 kilo pure chocolade
  • 150 gram walnoten

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Handmixer
  • 3 bakvormen van 30 x 40 centimeter
  • Taartring van ø 18 centimeter
  • Marmeren plaat 
  • Spatel 
  • Hakmachine
  • Acetaatfolie
  • Kwast
  • Plastic rietje 

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  • Bekleed de bakvorm(en) met bakpapier en vet ze in. 
  • Maak een sterke koffie van de koffiepoeder en het kokende water, laat afkoelen. 

Walnoten-koffie cake

Tip: Maak dit recept in 3 delen, in verband met de hoeveelheid. 

  • Rooster de walnoten in een pan en hak ze fijn. 
  • Roer de bloem en bakpoeder door elkaar.
  • Klop de boter samen met de suiker tot een glad en romig mengsel.
  • Voeg 3 eieren en 3 eetlepels van de bloem met bakpoeder toe. 
  • Meng goed door en voeg vervolgens dezelfde hoeveelheid toe.
  • Herhaal tot eieren op zijn. 
  • Voeg dan, al mengend, stapsgewijs de rest van de bloem en bakpoeder toe.
  • Voeg de walnoten en het merg van 2 vanillestokjes toe en meng.
  • Voeg de koffie, vanillearoma en koffie extract toe en meng goed. 
  • Stort het beslag in de bakvorm. Je maakt in totaal dus 3 cakes. 
  • Bak de cakes gaar en goudbruin in ongeveer 20 minuten.
  • Laat de cakes kort afkoelen, haal ze uit van de bakvorm en laat ze verder afkoelen. 

Meringue botercrème

  • Verwarm het eiwit met de suiker au bain-marie.
  • Roer door tot de suiker is opgelost. 
  • Doe in de kom van de mixer en klop op tot een meringue op kamertemperatuur. 
  • Voeg beetje bij beetje de boter toe en klop tot een mooie crème. 
  • Voeg ook de mascarpone toe en mix goed door. 
  • Voeg tot slot het koffie extract toe. 

Decoratie

  • Tempereer de chocolade. 
  • Giet steeds een eetlepel chocolade op een vel acetaatfolie en strijk het met de kwast uit. 
  • Maak een chocolade rietje door het plastic rietje te vullen met chocolade en dat uit te laten harden in de koelkast. 
  • Hak de walnoten fijn. 

Opbouw

  • Snijd de cakes op maat. Je hebt 5 – 6 cakeplakken van ø 18 centimeter nodig. 
  • Vul elke cakelaag met botercrème en stukjes walnoot. 
  • Smeer de buitenkant van de taart strak af met crème. 
  • Zet de bovenkant aan met kleine toefjes botercrème. 
  • Bekleed de zijkant met de chocolade streken. 
  • Steek het rietje in de taart. 
  • Garneer met nog wat walnootjes. 

Reageren

U kunt hieronder reageren op dit recept

Om te kunnen reageren moet u zich eerst registreren.

Inloggen Registreren