E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Café Frappé

Café frappé in de vorm van een taart. Deze Griekse ijskoffie wordt gemaakt van walnoten-koffiecake, mascarpone koffiecrème en chocolade.

Yannis

Recept van
Yannis

Taart
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Walnoten-koffiecake

  • 1164 gram tarwebloem
  • 54 gram bakpoeder
  • 18 eieren 
  • 1050 gram fijne kristalsuiker
  • 1050 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 6 eetlepels oploskoffie
  • 300 milliliter kokend water
  • 15 milliliter koffie extract
  • 7,5 milliliter vanillearoma
  • 6 vanillestokjes
  • 360 gram fijngehakte walnoten

Meringue botercrème

  • 250 gram eiwit
  • 500 gram fijne kristalsuiker
  • 740 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 180 gram mascarpone
  • 10 milliliter koffie extract

Decoratie

  • 1 kilo pure chocolade
  • 150 gram walnoten

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Handmixer
  • 3 bakvormen van 30 x 40 centimeter
  • Taartring van ø 18 centimeter
  • Marmeren plaat 
  • Spatel 
  • Hakmachine
  • Acetaatfolie
  • Kwast
  • Plastic rietje 

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  • Bekleed de bakvorm(en) met bakpapier en vet ze in. 
  • Maak een sterke koffie van de koffiepoeder en het kokende water, laat afkoelen. 

Walnoten-koffie cake

Tip: Maak dit recept in 3 delen, in verband met de hoeveelheid. 

  • Rooster de walnoten in een pan en hak ze fijn. 
  • Roer de bloem en bakpoeder door elkaar.
  • Klop de boter samen met de suiker tot een glad en romig mengsel.
  • Voeg 3 eieren en 3 eetlepels van de bloem met bakpoeder toe. 
  • Meng goed door en voeg vervolgens dezelfde hoeveelheid toe.
  • Herhaal tot eieren op zijn. 
  • Voeg dan, al mengend, stapsgewijs de rest van de bloem en bakpoeder toe.
  • Voeg de walnoten en het merg van 2 vanillestokjes toe en meng.
  • Voeg de koffie, vanillearoma en koffie extract toe en meng goed. 
  • Stort het beslag in de bakvorm. Je maakt in totaal dus 3 cakes. 
  • Bak de cakes gaar en goudbruin in ongeveer 20 minuten.
  • Laat de cakes kort afkoelen, haal ze uit van de bakvorm en laat ze verder afkoelen. 

Meringue botercrème

  • Verwarm het eiwit met de suiker au bain-marie.
  • Roer door tot de suiker is opgelost. 
  • Doe in de kom van de mixer en klop op tot een meringue op kamertemperatuur. 
  • Voeg beetje bij beetje de boter toe en klop tot een mooie crème. 
  • Voeg ook de mascarpone toe en mix goed door. 
  • Voeg tot slot het koffie extract toe. 

Decoratie

  • Tempereer de chocolade. 
  • Giet steeds een eetlepel chocolade op een vel acetaatfolie en strijk het met de kwast uit. 
  • Maak een chocolade rietje door het plastic rietje te vullen met chocolade en dat uit te laten harden in de koelkast. 
  • Hak de walnoten fijn. 

Opbouw

  • Snijd de cakes op maat. Je hebt 5 – 6 cakeplakken van ø 18 centimeter nodig. 
  • Vul elke cakelaag met botercrème en stukjes walnoot. 
  • Smeer de buitenkant van de taart strak af met crème. 
  • Zet de bovenkant aan met kleine toefjes botercrème. 
  • Bekleed de zijkant met de chocolade streken. 
  • Steek het rietje in de taart. 
  • Garneer met nog wat walnootjes. 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.