Terug

Chipolatataart met vers fruit

Onwaarschijnlijk mooi taartje door de grafische tekening op de biscuitrand. Heerlijke bitterkoekjesbodem en in de fruitbavarois zit een feestelijke scheut rum.

Sarena

Recept van
Sarena

Expert
(20) reviews

Ingrediënten

Amandelbiscuit

  • 115 gram geschaafde amandelen
  • 130 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 3 eiwitten
  • 20 gram roomboter
  • 15 gram patentbloem
  • 10 gram cacaopoeder

Bavarois

  • 100 gram blanke rozijnen
  • 100 milliliter rum
  • 100 gram pure chocolade
  • 300 milliliter slagroom
  • 500 milliliter volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 4 eidooiers
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gelatineblaadjes
  • 2 bakje(s) ijsklontjes
  • 150 gram aardbeien
  • 150 gram mango
  • 150 gram peren (groot)

Bodem

  • 75 gram roomboter
  • 75 gram geschaafde amandelen
  • 160 gram poedersuiker
  • 70 gram patentbloem
  • 3 eiwitten
  • 1 theelepel amandelextract
  • 4 eetlepels abrikozenjam

Bitterkoekjes en garnering

  • 150 gram geschaafde amandelen
  • 150 gram poedersuiker
  • 2 eiwitten
  • 1 theelepel amandelextract
  • 250 gram slagroom
  • 100 milliliter abrikozenjam

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Wel de rozijnen voor de bavarois in rum (liefst een dag van te voren).
  • Leg een ronde bakvorm met een diameter van 24 centimeter klaar en bedek de rand met acetaat (een rol met een breedte van 5 centimeter).
  • Leg een taartring met een diameter van 20 centimeter klaar.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 220˚C.

Amandelbiscuit

  • Maal amandelen met de helft van de suiker tot poeder en voeg eieren toe. Klop even door.
  • Klop eiwitten stijf met rest van de suiker.
  • Smelt boter en voeg toe aan het amandelmengsel. Meng tot een glad beslag.
  • Verdeel het beslag in twee gelijke delen. Meng in deel 1 de bloem door het beslag. Meng in deel 2 de cacao goed door het beslag.
  • Spatel de helft van de eiwitten door beslag 1 en de andere helft door beslag 2.
  • Smeer het cacaobeslag uit op een bakplaat en zet in de diepvries om op te stijven. Zodra het deeg hard is, haal uit de koeling en trek er met een schone kam lijnen in.
  • Smeer het lichte beslag uit over het gestreepte cacaobeslag.
  • Bak 10-12 minuten in de oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Snijd stroken uit de biscuit ter grootte van de bakvormrand.
  • Bedek de binnenkant van de bakvorm ermee.
  • Verlaag de oventemperatuur tot 180˚C.

Bavarois

  • Week gelatine in koud water tot zacht.
  • Hak chocolade in stukjes.
  • Klop slagroom lobbig. Breng melk aan de kook met vanillestokje.
  • Klop dooiers met suiker, giet melk erop en roer goed. Doe terug in de pan en laat iets indikken zonder te koken.
  • Haal van vuur en week gelatine erin op. Laat afkoelen in ijswater tot het dikker wordt en spatel daarna slagroom erdoor.
  • Spatel het verse fruit, de rozijnen en de chocolade erdoor.
  • Giet in de bakvorm met de deegrand en zet in diepvries.

Bodem

  • Smelt boter in een pannetje op laag vuur.
  • Maal amandelen met helft van poedersuiker fijn.
  • Meng de rest van poedersuiker met bloem en voeg toe aan het amandelpoeder.
  • Roer eiwitten los en meng door de droge ingrediënten.
  • Voeg boter en amandel-extract toe en meng goed tot een egaal beslag.
  • Giet in de bakvorm en bak 20 minuten in de oven.
  • Snijd een cirkel uit de cake met behulp van de bakring.
  • Laat iets afkoelen.
  • Besmeer de cake met abrikozenjam en plaats op de bavarois.
  • Laat opstijven in de koeling
  • Verhoog de oventemperatuur naar 190˚C.

Bitterkoekjes en garnering

  • Maal amandelen met suiker en eiwit tot glad beslag.
  • Voeg amandel-extract toe.
  • Doe het beslag in een spuitzak.
  • Bedek de bakplaat met een schoon vel bakpapier.
  • Spuit kleine hoopjes beslag op het bakpapier en bak in circa 10 minuten gaar.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Klop slagroom op.
  • Haal de taart uit de koeling, en stort hem met de bodem op een serveerschaal zodat de bavarois aan de bovenkant is.
  • Smeer een laag abrikozenjam op de taart.
  • Garneer met bitterkoekjes, slagroom en vers fruit.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.