Terug

Citroen hemel

Deze citroen hemel heeft een harde vlaaibodem als basis. Volgens Janny is het een mooi taartje met subtiele smaken. De eetbare bloemen en blauwe besjes als garnering maken het tot een prachtig plaatje.

Pauline

Recept van
Pauline

Goed te doen
(15) reviews

Ingrediënten

Harde bodem

  • 1 eidooier
  • 175 gram bloem (extra voor uitrollen)
  • 100 gram roomboter (plus extra voor het invetten)
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 15 milliliter water
  • snufje zout

Amandelspijs

  • 250 gram blanke amandelen
  • 250 gram suiker
  • rasp van een halve citroen
  • 1 ei
  • extra bloem voor het werkblad

Citroencrème

  • 2 eidooiers
  • 6 gelatine blaadjes
  • 70 gram poedersuiker
  • 3 citroenen (sap)
  • 400 gram mascarpone
  • 2 centiliter Limoncello

Zwitserse meringue

  • 6 eiwitten
  • 320 gram suiker
  • snuf zout

Opbouw

  • 50 gram blauwe bessen
  • 5 eetbare bloemen

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • blindbakvulling
  • deegroller
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Handmixer
  • hakmolen
  • Rond spuitmondje
  • silicone bakmat
  • Spuitzakken
  • thermometer
  • vlaaivorm met losse bodem van ø 24 centimeter

Voorbereiding

  • Vet de vlaaivorm in met roomboter.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Week de gelatine in koud water.

Harde bodem

  • Meng de bloem, basterdsuiker en het zout.
  • Voeg eierdooier, boter en water toe.
  • Mix voor 5 minuten tot een mooi samenhangend deeg.
  • Wikkel het deeg in folie en koel het voor 30 minuten.
  • Rol het deeg met wat bloem uit op een silicone bakmat tot ongeveer 3 centimeter groter dan de vlaaivorm.
  • Bekleed de vorm met het deeg.
  • Duw de randjes goed aan en ga met een deegroller over de vorm voor een strakke rand.
  • Prik wat gaatjes in de bodem.
  • Leg een stuk bakpapier in de vorm en vul met blindbakvulling.
  • Bak de taartbodem ongeveer 15-20 minuten blind.
  • Verwijder de blindbakvulling en bak de taart nog eens 10 minuten tot een goudbruine bodem.

Amandelspijs

  • Hak de amandelen, suiker en citroenrasp fijn.
  • Voeg het ei toe en mix verder tot één geheel.
  • Wikkel de amandelspijs in folie en laat het rusten in de ijskast.

Citroencrème

  • Klop de eierdooiers met de poedersuiker glad.
  • Meng het citroensap met de mascarpone en het dooiermengsel tot één geheel.
  • Smelt de uitgeknepen gelatine met de Limoncello.
  • Meng de gelatine met de crème en laat opstijven in de ijskast.

Zwitserse meringue

  • Klop de eiwitten au bain-marie los met wat zout.
  • Voeg de suiker toe en blijf kloppen tot de suiker is opgelost.
  • Klop door tot een stevige meringue.

Opbouw

  • Klop de amandelspijs los.
  • Vul de harde bodem met een laagje amandelspijs.
  • Vul de rest van de taart op met de citroencrème.
  • Spuit mooie toefjes meringue op de crème.
  • Decoreer met verse bloemen en blauwe bessen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.