E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Vrolijke Vitaminen

Deze vrolijke maanzaad-citroen macarontaart is een feestje op zich. Binnenin de taart vind je een heerlijk frambozen ganache en de buitenkant is gedecoreerd met frisse citroen- en frambozen macarons.

Sandra

Recept van
Sandra

Taart
(1) reviews

Ingrediënten

Maanzaad-citroencake

  • 6 eieren
  • 180 fijne kristalsuiker
  • 150 gram bloem
  • 30 gram maïzena
  • 2 eetlepels maanzaad
  • Rasp van 2 citroenen
  • Sap van 2 citroenen

Vulling

  • 700 gram roomkaas
  • 600 milliliter slagroom
  • 140 gram kristalsuiker

Macarons

  • 225 gram amandelmeel
  • 225 gram poedersuiker
  • 180 gram eiwit
  • 322 gram kristalsuiker
  • 75 gram water
  • Gele kleurstof
  • Roze kleurstof
  • Beige kleurstof

Lemon curd

  • 4 gelatineblaadjes
  • 300 gram kristalsuiker
  • Rasp van 4 citroenen
  • 250 milliliter citroensap
  • 4 eieren
  • 350 gram ongezouten roomboter

Frambozenjam

  • 225 gram frambozen
  • 225 gram geleisuiker

Frambozen ganache 

  • 250 gram frambozen
  • 50 gram slagroom
  • 200 gram ruby chocolade 

Decoratie

  • Eetbare bloemen

Bereidingswijze

Deze macarontaart is ‘echt lekker en heeft veel variatie’, aldus Robèrt. Wil je dat nou zelf proeven? Zo maak je de citroen-maanzaad macarontaart zelf!

Bakbenodigdheden

  • Kommen
  • Suikerthermometer
  • Zeef
  • Spuitzakken
  • Spuitmondjes
  • Spatel
  • Springvormen
  • Bakpapier
  • Steelpan
  • Keukenweegschaal
  • Maatbeker
  • Rasp
  • Bakplaat
  • Siliconen bakmat
  • Bakpapier
  • Vershoudfolie
  • Paletmes
  • Bakspray

Voorbereiding voor de macarontaart

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Week de gelatine in koud water.

Macarons

  • Meng de poedersuiker en amandelmeel om een broyage te maken
  • Giet de helft van de eiwitten erbij en meng tot een slap beslag.
  • Verdeel het mengsel in drieën en voeg aan alle delen 5 druppels kleurstof toe.
  • Verwarm 300 gram suiker met het water in een steelpan tot 113 graden.
  • Klop dan de andere helft van de eiwitten met de overgebleven suiker en snufje zout op.
  • Voeg de suikersiroop in een dun straaltje toe aan het eimengsel als de siroop een temperatuur heeft van 120 graden. Blijf ondertussen goed door mixen.
  • Zet de mixer op een gemiddelde snelheid en laat het mengsel al kloppend afkoelen.
  • Verdeel het het eiwit in drie delen en spatel het beetje bij beetje door het amandelmengsel.
  • Doe het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10 millimeter. 
  • Spuit kleine rondjes op een bakpapiertje.
  • Tik op de bodem van de bakplaat om de overtollig lucht de verwijderen. 
  • Herhaal dit voor de andere kleuren beslag.
  • Laat de macarons even staan om te drogen.
  • Bak de macarons gaar in 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Frambozen ganache

  • Pureer de frambozen in een keukenmachine.
  • Zeef de gepureerde frambozen.
  • Weeg 75 gram frambozenpuree af.
  • Breng de afgewogen puree met de slagroom in een steelpan aan de kook.
  • Giet de steelpan leeg over de ruby chocolade en roer goed door tot een glad geheel.
  • Zet de ganache in de koelkast tot de opbouw van de macarontaart.

Lemon curd

  • Breng de helft van de suiker met de citroenrasp en -sap in een steelpan aan de kook.
  • Klop de eieren met de andere helft van de suiker los in een kom.
  • Giet de helft van het warme citroenmengsel bij de eieren en roer dit goed door.
  • Giet het mengsel terug in de steelpan en breng het mengsel al roerend aan de kook.
  • Laat het mengsel 2 minuten doorkoken. 
  • Zeef het mengsel en roer vervolgens de gelatine er doorheen.
  • Zeef het mengsel nogmaals en voeg de roomboter toe aan het mengsel.
  • Meng het geheel met een staafmixer tot een gladde crème.
  • Dek de lemon curd af met vershoudfolie en zet het in de koelkast.

Maanzaad-citroencake

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Mix de eieren, suiker, citroensap en -rasp 10 minuten goed door tot het mengsel lichtgeel is.
  • Zeef de bloem, maanzaad en maïzena boven een kom en spatel dit voorzichtig door het eimengsel.
  • Verdeel het beslag over springvormen.
  • Bak de taarten gaar in ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de cakes afkoelen tot de opbouw van de macarontaart.

Frambozenjam

  • Breng de frambozen met de suiker in een steelpan aan de kook.
  • Laat dit 5 minuten lang doorkoken.
  • Giet de jam in een diepe schaal en laag het afkoelen in de koelkast.
  • Haal de jam uit de koelkast en doe het in een spuitzak.

Vulling van de macarontaart

  • Klop de roomkaas luchtig.
  • Voeg daar de slagroom en suiker toe en mix wederom luchtig.
  • Kleur een deel van de roomkaasvulling met een kleurstof naar keuze.

Opbouw van de macarontaart

  • Haal de lemon curd uit de koelkast en klop dit op met een mixer.
  • Doe de lemon curd in een spuitzak met een glad spuitmondje van 8 millimeter en vul de macarons.
  • Haal de frambozen ganache uit de koelkast en klop dit los met een mixer.
  • Doe de frambozen ganache in een spuitzak met een glad spuitmondje van 8 millimeter en vul de macarons.
  • Snijd de biscuits 2 keer doormidden.
  • Vul de grootste biscuit met roomkaas en lemon curd.
  • Vul de kleinste biscuit met roomkaas en frambozenjam.
  • Besmeer de taarten met roomkaas.
  • Decoreer de taart met de macarons, bloemen en spuit versiering op met roomkaas.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.