E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zesty Mousse Cake

Deze citroen meringuetaart is niet alleen heel erg mooi, de combinatie van citroenmousse, frambozenmousse en lemon curd maakt 'm onweerstaanbaar lekker.

Aruna

Recept van
Aruna

Taart
(44) reviews

Ingrediënten

Amandel bodem

  • 75 gram amandelmeel
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 75 gram bloem
  • 1,5 gram zout

Lemon curd

  • 6 eigelen
  • 6 gelatineblaadjes
  • 200 gram kristalsuiker
  • 115 gram citroensap
  • Rasp van 2 citroenen
  • 115 gram ongezouten roomboter

Citroenmousse

  • De helft van de lemon curd
  • 1,5 eiwit
  • Snufje zout
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram slagroom

Frambozenmousse

  • 350 gram diepvries frambozen
  • 1,5 eiwit
  • 50 gram kristalsuiker
  • 200 gram slagroom
  • 6 gelatineblaadjes

Gesuikerde citroenschijfjes

  • 1 citroen
  • 200 gram kristalsuiker
  • 180 milliliter water

Italiaanse meringue

  • 60 milliliter water
  • 150 gram kristalsuiker
  • 3 eiwitten
  • Snufje zout

Amandeltuiles

  • 25 gram amandelschaafsel 
  • 30 gram kristalsuiker
  • 15 gram bloem
  • Snufje zout
  • 5 gram ongezouten roomboter
  • 1 theelepel water
  • 0,5 ei

Bereidingswijze

Zesty mousse cake - citroen meringuetaartVoor de liefhebbers van fruitige en strak afgewerkte baksels is deze citroen meringuetaart een absolute must!

Bakbenodigdheden

  • 2 taartringen met een diameter van 20 centimeter 
  • Mixer
  • Rasp
  • Kommen
  • Steelpan
  • Spatel
  • Spuitmondje 1M
  • Spuitzak
  • Zeef

Voorbereiding van de citroen meringuetaart

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. 
  • Bekleed de springvorm met bakpapier.
  • Week 2 keer 6 blaadjes gelatine in aparte schaaltjes met water.

Amandel bodem voor citroen meringuetaart

  • Kneed de amandelmeel, basterdsuiker, roomboter, bloem en het zout in een kom tot een kruimeldeeg.
  • Verdeel het kruimeldeeg over de bodem van de springvorm.
  • Bak de bodem gaar in 18 minuten en laat het vervolgens afkoelen.

Gesuikerde citroen

  • Breng 150 gram suiker met het water in een steelpan aan de kook.
  • Snijd de citroen in 5 dikke plakken en vervolgens door de helft. Verwijder het vruchtvlees en snij 1 helft in 2 stukken.
  • Doe de citroenstukjes in het suikerwater en laat dit 20 minuten koken.
  • Haal de citroenstukjes uit het water en laat ze afkoelen.
  • Dip de citroenstukjes in de overgebleven kristalsuiker.

Italiaanse meringue

  • Breng de suiker en het water in een steelpan aan de kook. 
  • Doe de eiwitten en een snufje zout in een kom, begin met het stijfkloppen van de eiwitten als de temperatuur van de suikersiroop 113 graden is.
  • Haal de steelpan van het vuur als de suikersiroop 120 graden is en giet dit in een dun straaltje bij de eiwitten.
  • Zet de mixer op een hoge snelheid en klop de meringue stijf.
  • Doe de meringue in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.

Lemon curd

  • Doe de suiker, citroensap en – rasp en eigelen in een pan en blijf roeren tot het mengsel dikker wordt.
  • Haal van het vuur en roer de blokjes boter er doorheen
  • Verdeel de lemon curd over 2 kommen en roer de gelatineblaadjes door 1 kom.

Frambozen- en citroenmousse

  • Pak de twee schaaltjes met geweekte gelatineblaadjes.
  • Breng de diepvriesframbozen in een steelpan aan de kook.
  • Zeef de frambozen, voeg 6 gelatineblaadjes toe en laat dit oplossen.
  • Klop de 3 eiwitten met 100 gram kristalsuiker op in een kom.
  • Doe de helft van dit mengsel bij de lemon curd met gelatine en mix vervolgens goed door. 
  • Voeg de andere helft van het mengsel toe aan de frambozenpuree en mix wederom goed door.
  • Klop de slagroom lobbig en roer het in gelijke delen door de frambozen- en de citroenmousse.
  • Leg een siliconen matje onder de taartring, weeg 300 gram frambozenmousse af en leg dit 15 minuten in de vriezer.
  • Verdeel 300 gram citroenmousse over de frambozen, leg dit in de vriezer en laat het volledig opstijven voor de opbouw van de citroen meringuetaart.

Amandeltuiles

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Doe het amandelschaafsel in een pan en bak dit lichtjes aan.
  • Smelt de boter met het water in een steelpan.
  • Klop het halve ei los.
  • Meng alle ingrediënten met elkaar en vet vervolgens een bakmat in. 
  • Verdeel het beslag in hoopjes op de bakmat, druk de hoopjes met een natte hand plat.
  • Bak de amandeltuiles gaar in 15 minuten.

Opbouw van de citroen meringuetaart

  • Leg de plak amandelcrumble op een bord.
  • Haal de mousse uit de koelkast en leg dit boven op de amandel bodem van de citroen meringuetaart.
  • Verdeel de lemon curd over de bovenkant van de taart. 
  • Spuit een randje meringue op de taart en brand dit bruin.
  • Decoreer de citroen meringuetaart met frambozen en gesuikerde citroenschillen.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.