Terug

Courgettecake met bieten ganache

Deze courgettecake van Sarena is als een grap ontstaan, toen zij ging experimenteren met groenten in een zoet gebakje. Het resultaat mag er zijn: een smeuïge cake, met worteljam en knalroze ganache van aubergine en rode biet.

Sarena

Recept van
Sarena

Makkelijk
(16) reviews

Ingrediënten

Courgettecake

  • 200 gram kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 125 milliliter zonnebloemolie
  • 1 citroen
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 300 gram courgette, geraspt
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 4 eetlepels maanzaad

Worteljam

  • 1000 gram wortelen, geraspt
  • 500 gram geleisuiker (voor halfzoete jam)
  • 2 citroenen
  • 1 sinaasappel

Aubergine-rode bieten ganache:

  • 150 gram aubergine (bereid)
  • 300 gram witte chocolade
  • 50 gram rode biet, gepureerd

Bereidingswijze

Voorbereiding 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.


Bereiding van de worteljam

  • Leg een schoteltje in de vriezer.
  • Was en rasp de wortelen fijn.
  • Was de citroenen en sinaasappel en rasp de schil van alle drie.
  • Pers de vruchten uit. Doe de wortels, citroenrasp en sap en sinaasappelrasp en sap in een pan.
  • Voeg de geleisuiker toe, roer goed en breng aan de kook.
  • Kook ca. 5 minuten of volg de aanwijzingen op de verpakking van de geleisuiker.
  • Doe een lepeltje jam op het koude schoteltje om te zien of de jam dik genoeg is. Zo niet, kook nog een paar minuten langer.
  • Doe de jam in brandschone potjes. Je maakt meer jam dan nodig voor deze taart, maar het is ook heerlijk op brood of door de yoghurt.

Bereiding van deaubergine-rode bieten ganache

  • Pof de aubergine in de oven op 220 graden voor ca. 45 minuten. De duur is afhankelijk van de grootte van de aubergine.
  • Controleer of hij gaar is door erin te duwen. Als hij zacht is van binnen is hij klaar.
  • Haal de aubergine uit de oven en laat volledig afkoelen.
  • Pel vervolgens de vel van de aubergine en pureer het vruchtvlees.
  • Weeg 150 gram af en zet opzij.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie of in de magnetron.
  • Roer hier de aubergine door tot een egale massa.
  • Voeg tot slot de gepureerde rode biet toe en meng tot het een mooie egale roze kleur heeft.
  • Laat de ganache opstijven in de koelkast terwijl u de cake maakt.

Bereiding van de courgettecake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de suiker met de eieren in een kom en meng goed door elkaar tot de suiker gesmolten is.
  • Voeg ook de olie toe. Was de citroen en rasp de gele schil.
  • Voeg dit samen met het sap van de citroen toe aan het beslag.
  • Voeg het vanille-extract toe en meng tot een egale massa.
  • Spatel daarna de geraspte courgette erdoor.
  • Voeg in een keer de bloem, bakpoeder en baking soda toe en meng tot u een egaal beslag heeft.
  • Roer tot slot het maanzaad erdoor.
  • Vet een cakevorm goed in of bekleed hem met bakpapier en giet het beslag erin.
  • Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven ca. 50 minuten.
  • Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken.
  • Als deze er droog uitkomt is de cake gaar. Zo niet, verleng dan de baktijd met 5 minuten en test nog een keer.
  • Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm.
  • Draai de cake vervolgens om op een rooster en laat hem volledig afkoelen.
  • Snijd de cake doormidden en bestrijk hem met een dikke laag worteljam.
  • Leg de bovenste helft er weer op en bestrijk met de aubergine chocolade ganache of spuit deze er mooi op.

Recept en foto: Sarena Solari. Dit is een recept dat Sarena Solari maakte in Tijd voor MAX. 

Reageren

U kunt hieronder reageren op dit recept

Om te kunnen reageren moet u zich eerst registreren.

Inloggen Registreren