E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Creatief met koekjes

Het geometrische spektakel van Ellen is een echte koekjestaart. Hij is gemaakt van een citroen-tijm taart die wordt gevuld met bosbessenvulling en verkruimelde citroen-tijm koekjes. Daarbij komt een speculaastaart die gevuld wordt met pruimenconfituur en verkruimelde speculaasjes. De buitenkant wordt - natuurlijk - afgewerkt met vrolijke ruitvormige koekjes.

Ellen

Recept van
Ellen

Taart
Moeilijk
(7) reviews

Ingrediënten

Citroen-tijm koekjes

  • 85 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 70 gram witte basterdsuiker
  • 0.25 citroen (rasp)
  • 1 theelepel verse tijm
  • snuf zout
  • 0.5 eidooier
  • 100 gram patentbloem
  • 38 gram amandelmeel

Speculaasjes

  • 95 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 113 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 0.25 citroen (rasp)
  • 0.25 theelepel zout
  • 23 milliliter karnemelk
  • 200 gram Zeeuwse bloem
  • 1.75 eetlepel speculaaskruiden
  • 0.75 theelepel baking soda

Speculaas cake

  • 140 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 160 gram honing
  • 230 gram patentbloem
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 gram zout
  • 5 theelepels speculaaskruiden
  • 100 gram blanke amandelen

Pruimenjam

  • 300 gram pruimen
  • 150 gram geleisuiker speciaal
  • half kaneelstokje
  • 0.5 sinaasappel (rasp + sap)
  • 15 milliliter rode port

Bosbessenvulling

  • 300 gram bosbessen
  • 45 milliliter sinaasappelsap
  • 30 gram fijne suiker
  • 6 gram maïzena

Citroen-tijm biscuit

  • 7 eiwitten
  • 140 gram fijne suiker
  • 7 eidooiers
  • 10 gram maïzena
  • 135 gram patentbloem
  • 2 citroenen (rasp)
  • 5 gram verse tijm

Crème duchesse

  • 10 eidooiers
  • 350 gram fijne suiker
  • 120 gram water
  • 500 gram roomboter op kamertemperatuur

Royal icing

  • 300 gram poedersuiker
  • 8 gram eiwitpoeder
  • 45 milliliter water
  • gele kleurstof
  • paarse kleurstof

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Vierkante bakvorm 20 centimeter
  • Springvormen van ø 18 centimeter (2x)
  • Staafmixer
  • Deegroller
  • Uitsteker ruit groot
  • Uitsteker ruit middel
  • 10 lange satéprikkers
  • Kleine spuitzakken
  • Grote spuitzak
  • Spuitmondje rond 2 millimeter (2x)
  • Spuitmond rond 12 millimeter
  • Rasp
  • Deegkrabber
  • Suikerthermometer

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de vierkante bakvorm van 20 centimeter in. Bestuif met bloem.
  • Vet de springvormen van ø 18 centimeter in en bekleed ze met bakpapier.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Citroen-tijm koekjes

  • Meng de boter, suiker, citroen, tijm en zout in de mixer met vlinderhaak.
  • Voeg de eidooier toe en meng erdoor heen.
  • Voeg als laatste de bloem en amandelmeel toe en kneed door.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat 1 uur rusten.
  • Rol het deeg uit en steek er 20 grote ruitvormpjes uit.
  • Duw onder in 4 koekjes een satéprikker.
  • Verdeel het resterende deeg ook in kleine stukken op de bakplaat. Dit gebruik je later als taartvulling.
  • Bak de koekjes in 13 minuten op 170 graden gaar.

Speculaasjes

  • Meng de boter, suiker, citroen en zout in de mixer met vlinderhaak.
  • Doe de karnemelk erbij en meng erdoor heen.
  • Voeg de bloem, speculaaskruiden en baksoda toe en kneed het geheel tot een deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat 1 uur rusten.
  • Rol het deeg uit en steek 12 grote ruiten en 10 middelgrote ruitvormpjes uit.
  • Steek in 5 grote ruitkoekjes een sateprikker.
  • Verdeel het resterende deeg ook in kleine stukken op de bakplaat. Dit gebruik je later als taartvulling.
  • Bak de koekjes 14 minuten op 170 graden.

Speculaas cake

  • Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden.
  • Verwarm de boter, suiker en honing in een pannetje tot een gladde massa.
  • Laat afkoelen.
  • Maal de amandelen in een keukenmachine grof.
  • Mix in een andere kom de bloem, bakpoeder, baksoda, zout en speculaaskruiden.
  • Kluts de eieren los.
  • Doe het boter-suikermengsel en de geklutste eieren bij het bloemmengsel en spatel tot een gladde massa.
  • Doe als laatste de amandelen erbij en spatel door het beslag.
  • Giet het beslag in de vierkante bakvorm van 20 centimeter.
  • Bak de cake 35-40 minuten op 160 graden.

Pruimenjam

  • Snijd de pruimen in kleine stukjes.
  • Doe samen met de sinaasappel, kaneelstokje, geleisuiker en port in een steelpan en breng aan de kook.
  • Laat het geheel zo’n 5 minuten koken.
  • Pureer de jam met een staafmixer.
  • Doe de jam op een bord en laat afkoelen.

Bosbessenvulling

  • Breng de bosbessen met de sinaasappelsap en suiker aan de kook.
  • Laat rustig koken.
  • Zodra er vocht vrij komt uit de bossen, roer je de maizena los met 1 eetlepel van het kookvocht.
  • Voeg dit toe aan de bessen.
  • Laat het geheel nog 3-5 minuten koken op laag vuur, terwijl je af en toe doorroert.
  • Laat afkoelen in een lage bak/schaal in de koelkast.

Citroen-tijm biscuit

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Klop de eiwitten met de suiker luchtig.
  • Klop de dooiers los en spatel door het opgeklopte eiwit.
  • Zeef de bloem met de maïzena en het zout en spatel door het beslag.
  • Spatel de citroenrasp en tijm door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de 18 centimeter springvormen.
  • Bak de biscuits 25-30 minuten op 180 graden.
  • Controleer of de cake gaar is met een sateprikker.

Crème duchesse

  • Klop de eidooiers luchtig in de standmixer tot ze wat lichter worden.
  • Kook de suiker en water in een steelpan tot een suikersiroop.
  • Zodra de suikersiroop 115 graden is, zet je de standmixer lager en giet je de siroop bij het eigeel.
  • Blijf ongeveer 5 minuten kloppen tot een mooi, bleek mengsel. Je hebt nu een pâté à bombe gemaakt.
  • Klop de boter wit en luchtig met de vlinderhaak.
  • Voeg de pâté à bombe toe aan de boter in minimaal 5 stappen.
  • Klop nog even door.
  • Doe in een spuitzak en leg weg tot gebruik.

Royal icing

  • Meng de eiwitpoeder met water.
  • Zeef de poedersuiker en mix dat met het eiwit-water.
  • Verdeel de icing over 2 bakjes en breng op kleur met kleurstof.
  • Vul 2 kleine spuitzakjes met kleine spuitmond met een klein beetje van de icing en maak de buitenlijnen van de koekjes. De citroen tijm koekjes geel, de speculaasjes paars.
  • Leng de rest van de icing aan met water en kleur daarmee de binnenkant in.
  • Laat de koekjes met icing drogen op een rooster.

Opbouw

  • Snijd de speculaascake doormidden.
  • Vul met de pruimenjam en verkruimelde speculaasjes.
  • Bestrijk met een eerste laag crème duchesse.
  • Zet de cake in de vriezer.
  • Snijd de citroen tijm biscuits doormidden.
  • Spuit een dijkje van crème duchesse, vul het midden met bosbessenvulling en verkruimelde citroen tijm koekjes.
  • Strijk af met een eerste laag crème duchesse.
  • Zet de biscuits in de vriezer.
  • Strijk een tweede laag crème duchesse op de speculaascake en strijk glad af.
  • Zet weer terug in de vriezer.
  • Doe hetzelfde met de citroen tijm biscuits.
  • Zet de taarten op elkaar en plak de koekjes op de taart.
  • Steek de koekjes met satéprikker boven in de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.