Terug

Creatief met koekjes

Het geometrische spektakel van Ellen is een echte koekjestaart. Hij is gemaakt van een citroen-tijm taart die wordt gevuld met bosbessenvulling en verkruimelde citroen-tijm koekjes. Daarbij komt een speculaastaart die gevuld wordt met pruimenconfituur en verkruimelde speculaasjes. De buitenkant wordt - natuurlijk - afgewerkt met vrolijke ruitvormige koekjes.

Ellen

Recept van
Ellen

Moeilijk
(2) reviews

Ingrediënten

Citroen-tijm koekjes

  • 85 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 70 gram witte basterdsuiker
  • 0.25 citroen (rasp)
  • 1 theelepel verse tijm
  • snuf zout
  • 0.5 eidooier
  • 100 gram patentbloem
  • 38 gram amandelmeel

Speculaasjes

  • 95 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 113 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 0.25 citroen (rasp)
  • 0.25 theelepel zout
  • 23 milliliter karnemelk
  • 200 gram Zeeuwse bloem
  • 1.75 eetlepel speculaaskruiden
  • 0.75 theelepel baking soda

Speculaas cake

  • 140 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 160 gram honing
  • 230 gram patentbloem
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 gram zout
  • 5 theelepels speculaaskruiden
  • 100 gram blanke amandelen

Pruimenjam

  • 300 gram pruimen
  • 150 gram geleisuiker speciaal
  • half kaneelstokje
  • 0.5 sinaasappel (rasp + sap)
  • 15 milliliter rode port

Bosbessenvulling

  • 300 gram bosbessen
  • 45 milliliter sinaasappelsap
  • 30 gram fijne suiker
  • 6 gram maïzena

Citroen-tijm biscuit

  • 7 eiwitten
  • 140 gram fijne suiker
  • 7 eidooiers
  • 10 gram maïzena
  • 135 gram patentbloem
  • 2 citroenen (rasp)
  • 5 gram verse tijm

Crème duchesse

  • 10 eidooiers
  • 350 gram fijne suiker
  • 120 gram water
  • 500 gram roomboter op kamertemperatuur

Royal icing

  • 300 gram poedersuiker
  • 8 gram eiwitpoeder
  • 45 milliliter water
  • gele kleurstof
  • paarse kleurstof

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Vierkante bakvorm 20 centimeter
  • Springvormen van ø 18 centimeter (2x)
  • Staafmixer
  • Deegroller
  • Uitsteker ruit groot
  • Uitsteker ruit middel
  • 10 lange satéprikkers
  • Kleine spuitzakken
  • Grote spuitzak
  • Spuitmondje rond 2 millimeter (2x)
  • Spuitmond rond 12 millimeter
  • Rasp
  • Deegkrabber
  • Suikerthermometer

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de vierkante bakvorm van 20 centimeter in. Bestuif met bloem.
  • Vet de springvormen van ø 18 centimeter in en bekleed ze met bakpapier.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Citroen-tijm koekjes

  • Meng de boter, suiker, citroen, tijm en zout in de mixer met vlinderhaak.
  • Voeg de eidooier toe en meng erdoor heen.
  • Voeg als laatste de bloem en amandelmeel toe en kneed door.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat 1 uur rusten.
  • Rol het deeg uit en steek er 20 grote ruitvormpjes uit.
  • Duw onder in 4 koekjes een satéprikker.
  • Verdeel het resterende deeg ook in kleine stukken op de bakplaat. Dit gebruik je later als taartvulling.
  • Bak de koekjes in 13 minuten op 170 graden gaar.

Speculaasjes

  • Meng de boter, suiker, citroen en zout in de mixer met vlinderhaak.
  • Doe de karnemelk erbij en meng erdoor heen.
  • Voeg de bloem, speculaaskruiden en baksoda toe en kneed het geheel tot een deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat 1 uur rusten.
  • Rol het deeg uit en steek 12 grote ruiten en 10 middelgrote ruitvormpjes uit.
  • Steek in 5 grote ruitkoekjes een sateprikker.
  • Verdeel het resterende deeg ook in kleine stukken op de bakplaat. Dit gebruik je later als taartvulling.
  • Bak de koekjes 14 minuten op 170 graden.

Speculaas cake

  • Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden.
  • Verwarm de boter, suiker en honing in een pannetje tot een gladde massa.
  • Laat afkoelen.
  • Maal de amandelen in een keukenmachine grof.
  • Mix in een andere kom de bloem, bakpoeder, baksoda, zout en speculaaskruiden.
  • Kluts de eieren los.
  • Doe het boter-suikermengsel en de geklutste eieren bij het bloemmengsel en spatel tot een gladde massa.
  • Doe als laatste de amandelen erbij en spatel door het beslag.
  • Giet het beslag in de vierkante bakvorm van 20 centimeter.
  • Bak de cake 35-40 minuten op 160 graden.

Pruimenjam

  • Snijd de pruimen in kleine stukjes.
  • Doe samen met de sinaasappel, kaneelstokje, geleisuiker en port in een steelpan en breng aan de kook.
  • Laat het geheel zo’n 5 minuten koken.
  • Pureer de jam met een staafmixer.
  • Doe de jam op een bord en laat afkoelen.

Bosbessenvulling

  • Breng de bosbessen met de sinaasappelsap en suiker aan de kook.
  • Laat rustig koken.
  • Zodra er vocht vrij komt uit de bossen, roer je de maizena los met 1 eetlepel van het kookvocht.
  • Voeg dit toe aan de bessen.
  • Laat het geheel nog 3-5 minuten koken op laag vuur, terwijl je af en toe doorroert.
  • Laat afkoelen in een lage bak/schaal in de koelkast.

Citroen-tijm biscuit

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Klop de eiwitten met de suiker luchtig.
  • Klop de dooiers los en spatel door het opgeklopte eiwit.
  • Zeef de bloem met de maïzena en het zout en spatel door het beslag.
  • Spatel de citroenrasp en tijm door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de 18 centimeter springvormen.
  • Bak de biscuits 25-30 minuten op 180 graden.
  • Controleer of de cake gaar is met een sateprikker.

Crème duchesse

  • Klop de eidooiers luchtig in de standmixer tot ze wat lichter worden.
  • Kook de suiker en water in een steelpan tot een suikersiroop.
  • Zodra de suikersiroop 115 graden is, zet je de standmixer lager en giet je de siroop bij het eigeel.
  • Blijf ongeveer 5 minuten kloppen tot een mooi, bleek mengsel. Je hebt nu een pâté à bombe gemaakt.
  • Klop de boter wit en luchtig met de vlinderhaak.
  • Voeg de pâté à bombe toe aan de boter in minimaal 5 stappen.
  • Klop nog even door.
  • Doe in een spuitzak en leg weg tot gebruik.

Royal icing

  • Meng de eiwitpoeder met water.
  • Zeef de poedersuiker en mix dat met het eiwit-water.
  • Verdeel de icing over 2 bakjes en breng op kleur met kleurstof.
  • Vul 2 kleine spuitzakjes met kleine spuitmond met een klein beetje van de icing en maak de buitenlijnen van de koekjes. De citroen tijm koekjes geel, de speculaasjes paars.
  • Leng de rest van de icing aan met water en kleur daarmee de binnenkant in.
  • Laat de koekjes met icing drogen op een rooster.

Opbouw

  • Snijd de speculaascake doormidden.
  • Vul met de pruimenjam en verkruimelde speculaasjes.
  • Bestrijk met een eerste laag crème duchesse.
  • Zet de cake in de vriezer.
  • Snijd de citroen tijm biscuits doormidden.
  • Spuit een dijkje van crème duchesse, vul het midden met bosbessenvulling en verkruimelde citroen tijm koekjes.
  • Strijk af met een eerste laag crème duchesse.
  • Zet de biscuits in de vriezer.
  • Strijk een tweede laag crème duchesse op de speculaascake en strijk glad af.
  • Zet weer terug in de vriezer.
  • Doe hetzelfde met de citroen tijm biscuits.
  • Zet de taarten op elkaar en plak de koekjes op de taart.
  • Steek de koekjes met satéprikker boven in de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.