E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De boom van Aeneas

Corina

Recept van
Corina

Taart
Koekjes
(0) reviews

Ingrediënten

Kerstboomdeeg

  • 600 gram amandelmeel
  • 600 gram poedersuiker
  • 200 gram eiwitten
  • 4 drupjes amandelextract

Kerstballen

  • 200 gram frambozen
  • 33 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 0.25 ei
  • 1.25 eetlepel maïzena
  • 60 gram boter

Boomslingers

  • 1 eiwit
  • 150 gram poedersuiker
  • 0.5 eetlepel citroensap

Engelenhaar

  • 100 gram kristalsuiker
  • 30 gram water
  • 30 gram glucosestroop

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200ºC hete lucht.

Kerstboomdeeg

  • Vul de keukenmachine met het amandelmeel en de poedersuiker en mix door elkaar.
  • Voeg de eiwitten en het amandelextract toe en mix tot een pasta.
  • Weeg 20 porties af volgens onderstaand schema en leg deze in de koeling.
1 2 3 4
42 g 44 g 46 g 48 g
50 g 52 g 54 g 56 g
58 g 60 g 62 g 64 g
66 g 68 g 70 g 72 g
74 g 76 g 78 g 80 g
  • Haal vervolgens elk stukje deeg uit de koeling en rol deze uit tot gelijke dikte slangetjes. Vorm elke slang tot een cirkel (de grootte zal variëren).
  • Bak de vormen 8 tot 10 minuten in de oven.
  • Laat voorzichtig afkoelen op een rooster.

Kerstballen

  • Druk de verse frambozen door een zeef en vang de puree op. Weeg 130 gram puree af.
  • Doe de puree in een pan en breng deze zachtjes aan de kook.
  • Klop suiker, dooiers en ei licht en glad.
  • Klop er vervolgens de maïzena doorheen.
  • Deel de warme puree in tweeën.
  • Maak familie met een helft van de warme vruchtenpuree en het eimengsel en schenk dit vervolgens in de pan bij de rest van de vruchtenpuree.
  • Klop op matig vuur tot een dikke custard.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur en voeg dan in drie porties de blokjes boter toe. Klop op hoge snelheid 3 tot 5 minuten tot de crème licht en romig is. Doe over in een spuitzak en leg in de koeling tot gebruik.

Boomslingers

  • Klop in een kom eiwit schuimig.
  • Zeef de poedersuiker erboven en roer alles tot een dik, glad en glanzend mengsel.
  • Roer citroensap door het glazuur en roer het nogmaals goed door.

Engelenhaar

  • Verwarm in een pan met dikke bodem suiker, water en glucosestroop op matig vuur. Breng het mengsel aan de kook en hang een suikerthermometer in de pan.
  • Laat het doorkoken tot 140ºC. Veeg de randen van de pan steeds schoon met een in water gedoopt kwastje.
  • Neem de pan van het vuur en laat de siroop rusten tot die niet meer borrelt.
  • Laat een paar minuten afkoelen.
  • Bekleed het werkblad met bakpapier en leg oude kranten op de vloer.
  • Wacht tot de siroop lauwwarm is. Steek de punten van de garde in de siroop en laat ze boven de pan een beetje uitdruipen. Houd de garde verticaal boven het werkvlak en trek suikerdraden door de garde van links naar rechts te bewegen. Maak strengetjes.

Samenstellen

  • Stapel de vormen op elkaar van groot naar klein.
  • Plak elke vorm op de andere met wat glazuur.
  • Spuit met frambozencurd balletjes op de boom.
  • Drapeer vervolgens het engelhaar in de boom.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.