Terug

De drie zusters

Maartje

Recept van
Maartje

Goed te doen
(2) reviews

Ingrediënten

Soezen

  • 100 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 100 gram melk
  • 100 gram water
  • 4 eieren

Frambozenreligieuze

  • 250 milliliter slagroom
  • 150 gram frambozenjam
  • 100 gram pure chocolade
  • 30 gram fondant
  • 10 verse frambozen

Karamelreligieuze

  • 400 gram suiker
  • 450 gram slagroom
  • 140 gram roomboter
  • 100 gram hazelnoten

Chocoladereligieuze

  • 100 gram pure chocolade
  • 250 gram slagroom
  • 80 milliliter water
  • 200 gram suiker
  • 190 gram melk chocolade

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg spuitzakken klaar.
  • Leg bakpapier, cellofaan folie en een deegroller klaar.

Soezen

  • Zeef bloem en zet apart.
  • Verwarm boter, melk en water in een steelpannetje op laag vuur tot de boter gesmolten is.
  • Breng vervolgens snel aan de kook.
  • Haal het pannetje even van de warmtebron en voeg in één keer de bloem toe.
  • Klop krachtig met een garde tot een egaal deeg en zet de pan terug op het vuur.
  • Kook het deegje in zo’n 2 minuten gaar.
  • Haal het pannetje weer van het vuur en klop één voor één de eieren door het deeg. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei helemaal is opgenomen.
  • Vul een spuitzak met het deeg en spuit een aantal kleine bolletjes van circa 2 centimeter voor de hoofdjes en een aantal grote bolletjes van circa 5 centimeter voor de lijfjes.
  • Schuif de bakplaat gelijk in de oven en bak de soezen in de hete oven in zo’n 20 minuutjes af.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 175°C.

Frambozenreligieuze

Frambozenroom

  • Klop slagroom stijf in een kom.
  • Zeef de frambozenjam, zodat er geen pitjes en stukjes meer in zitten.
  • Meng de gezeefde frambozenjam door de slagroom.
  • Schep de room in een spuitzak met een klein spuitmondje.

Hoedje

  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Leg een vel bakpapier klaar.
  • Vul een kleine spuitzak met de gesmolten chocolade en spuit rondjes voor de hoedjes op het vel bakpapier.
  • Laat afkoelen en opstijven.

 Fondant

  • Smelt de fondant.
  • Pureer 9 frambozen en breng de fondant op kleur. 

Samenstellen

  • Maak met een schaar een gaatje in de soezen en spuit de frambozenroom hierin.
  • Doop de grote soes in de fondant en leg de kleine soes er op.
  • Maak een kraagje tussen de soezen met toefjes frambozenroom.
  • Leg het chocoladehoedje op het kleine soes en decoreer met een verse framboos.

Karamelreligieuze

Karamelroom

  • Laat 150 gram suiker droog karamelliseren.
  • Voeg, wanneer de karamel de een mooie donkerbruine kleur heeft, maar niet té bruin is, 100 milliliter slagroom toe. Let op: dit gaat pruttelen.
  • Laat het mengsel even pruttelen en roer het geheel dan door.
  • Haal vervolgens de pan van het vuur en voeg 70 gram roomboter toe.
  • Schenk de karamelsaus op een bordje om af te koelen.
  • Klop ondertussen 250 milliliter slagroom op en meng dit met de afgekoelde karamelsaus.
  • Schep de room in een spuitzak met een klein spuitmondje.
  • Knip een klein gaatje aan de onderkant van de soes en vul ze met de karamelroom.
  • Houd een klein beetje room achter voor het hoedje.

Karamelsaus

  • Laat opnieuw 150 gram suiker karamelliseren.
  • Voeg, wanneer de karamel een mooie donkerbruine kleur heeft, maar niet té bruin is, 100 milliliter slagroom toe. Let op: dit gaat pruttelen.
  • Laat het mengsel even pruttelen en roer het geheel dan door.
  • Haal vervolgens de pan van het vuur en voeg 70 gram roomboter toe. Roer goed door.
  • Laat een klein beetje afkoelen. Doop vervolgens de soezen in de karamel en laat opdrogen.

Praliné-kraag

  • Houd 5 hazelnootjes achter.
  • Bruineer 100 gram hazelnoten in ongeveer 8 minuten in de warme oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Karamelliseer ondertussen in een steelpannetje 100 gram suiker op de droge methode.
  • Hak de gebruineerde hazelnoten in de chopper grof.
  • Prik de 5 achtergehouden hazelnoten aan satéprikkers en leg een oude krant op de vloer
  • Doop de hazelnoten aan de satéprikkers in de karamel en hang deze over de rand van het aanrecht te drogen. Op die manier ontstaan mooie, lange slierten karamel aan de hazelnoot.
  • Schep de gebruineerde grof gehakte hazelnootjes door de overige karamel en schep even om.
  • Leg een vel bakpapier op de werkbank en stort de karamel hier op. Leg hier een tweede vel bakpapier op en rol de karamel tussen de twee lagen bakpapier dun uit met de deegroller. Laat hard worden.
  • Breek of snijd de praliné in een vierkant stukje. Dit stukje dient als kraagje voor de karamel-religieuze.

Opbouw

  • Doop de grote gevulde soes opnieuw in de karamel en leg hier de pralinékraag op.
  • Druppel een klein beetje karamel op de praliné en plak de kleine soes op de kraag.
  • Spuit een toefje karamelroom op het hoofd als hoedje en leg een hazelnoot met een sliertje karamel er op.

Chocoladereligieuze

Chocoladeroom

  • Smelt de pure chocolade au bain-marie.
  • Klop 250 gram slagroom op.
  • Voeg een deel van de gesmolten chocolade toe aan de slagroom en roer goed door. Roer vervolgens de rest van de chocolade door de slagroom, maar houd een klein beetje apart voor het hoedje.
  • Schep de room in een spuitzak met een klein spuitmondje.
  • Leg een stuk cellofaanfolie neer en strijk de resterende chocolade hier dun over uit met een paletmes.
  • Vouw de folie dubbel, leg iets zwaars op de uiteinden en laat uitharden.

Chocoladeglazuur

  • Breng water met suiker aan de kook.
  • Voeg melk chocolade toe en verwarm het mengsel tot 110°C.
  • Haal de pan van het vuur.

Samenstellen

  • Maak met een schaar een gaatje in de soezen en vul met chocoladeroom.
  • Doop de grote soes in het chocoladeglazuur en leg het chocoladehoedje hier op.
  • Druppel een klein beetje glazuur op het hoedje en stapel de kleine soes er op.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.