Terug

Esterhazy uit Tokyo

Een geweldig luchtig en gelaagd taartje met grootse geschiedenis én voor deze keer een beetje invloed uit Tokio.

Liesbeth

Recept van
Liesbeth

Goed te doen
(0) reviews

Ingrediënten

Taartbodem

  • 50 gram patentbloem
  • 50 gram boter (gesmolten)
  • 240 gram poedersuiker
  • 8 eiwitten
  • 220 gram walnoten
  • 3 eetlepels matcha

Taartvulling

  • 25 gram maïzena
  • 250 milliliter volle melk
  • 250 milliliter slagroom
  • 50 gram eidooier
  • 60 gram poedersuiker
  • 1 vanillestokje (merg)
  • 1 eetlepel yuzu
  • 65 gram boter

Gekonfijte limoen

  • 130 gram suiker
  • 2 limoenen

Walnoten praline

  • 90 gram suiker
  • 100 gram walnoten
  • 1 theelepel yuzu

Trempeerjam

  • 3 eetlepels abrikozenjam
  • 2 centiliter strohrum

Glazuur

  • 120 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels yuzu
  • 1 theelepel matcha

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Handmixer
  • Staafmixer
  • Suikerthermometer
  • Bakring Ø 20 centimeter
  • Beslagkom
  • Deegkrabber
  • Bakpapier
  • Vershoudfolie
  • Kwast
  • Taartkarton
  • Draaiplateau
  • Taartrooster
  • 3 spuitzakken (1 groot + 2 klein)
  • 3 spuitmondjes (1 groot + 2 klein)
  • Steelpan
  • Zeef
  • Cocktailprikker

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.

Taartbodem

  • Hak de walnoten fijn en zeef bloem boven een kom.
  • Klop de eiwitten in de keukenmachine stijf.
  • Strooi langzaam al roerend de poedersuiker erbij.
  • Spatel vervolgens de gemalen walnoten, bloem, gesmolten boter en 2-3 eetlepels matcha luchtig door het opgeklopte eiwit.
  • Schep het eiwitmengsel in een spuitzak.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en spuit per bakplaat (afhankelijk van de grootte) 3 ronde bodems met een doorsnede van 22 centimeter.
  • Plaats de bakplaten in de voorverwarmde oven en bak de bodems in 10 minuten gaar.

Taartvulling

  • Zeef poedersuiker in een vetvrije kom, voeg eirdooier toe, klop luchtig en mix maïzena erdoor.
  • Verhit een steelpan met melk, voeg vanillemerg toe en breng aan de kook.
  • Schenk vervolgens de helft van de melk bij het eiermengsel en roer kort door.
  • Schenk het eiermengsel terug bij de melk, breng opnieuw aan de kook en laat 1-2 minuten zachtjes koken.
  • Haal de pan van het vuur, voeg yuzu en boter toe en roer goed.
  • Stort de crème in een  platte bak en laat afkoelen in de koelkast.
  • Klop, als de crème is afgekoeld, de slagroom stijf en voeg aan de crème toe.
  • Schep de crème in een grote spuitzak met spuitmond.

Gekonfijte limoen

  • Breng een steelpan met water aan de kook.
  • Verhit vervolgens een pan met 100 milliliter water en suiker en kook in tot een siroop.
  • Boen en rasp ondertussen dunne lange schilletjes van de limoenschil en blancheer deze 30 seconden in de steelpan.
  • Voeg de limoenschilletjes aan de siroop toe en zet weg tot gebruik.

Walnoten praline

  • Verhit in een pan met dikke bodem de suiker tot een lichtbruine karamel.
  • Schep de walnoten en yuzu erdoor, meng goed met de karamel en laat ze vervolgens afkoelen op een vel bakpapier.
  • Hak de afgekoelde gesuikerde walnoten tot kleine pralinestukjes.

Trempeerjam

  • Verwarm de jam samen met de strohrum en giet het mengsel, boven een maatbeker, door een zeef.

Glazuur

  • Meng poedersuiker met yuzu en roer tot een glazuur.
  • Meng een derde deel van de glazuur met de matcha voor een groene glazuur.
  • Schep de glazuur in 2 spuitzakjes met een kleine opening.

Afwerken/decoratie

  • Plaats het taartkarton op een draaiplateau.
  • Volg met een taartbodem en spuit in cirkels een laag crème erop.
  • Herhaal deze stap met de overige bodems, stapels ze op elkaar en eindig met een taartbodem zonder crème. Houd crème over voor de afwerking van de taart.
  • Bestrijk de bovenste bodem met een laagje trempeerjam en laat goed intrekken.
  • Bestrijk vervolgens de zijkant van de taart met het laatste beetje crème.
  • Spuit de witte glazuur op de bovenkant van de taart en spuit met de groene glazuur cirkels op het witte glazuur. Werk hierbij van buiten naar binnen.
  • Trek met behulp van een cocktailprikker een spinnenweb van de groene glazuur. Werk hierbij van binnen naar buiten.
  • Bedek de zijkant van de taart met praline en garneer de bovenkant van de taart met de gekonfijte limoen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.