Terug

Feliz navidad

Michiel

Recept van
Michiel

Moeilijk
(2) reviews

Ingrediënten

Korst

  • 50 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram patentbloem
  • 135 gram water
  • 6 gram zout
  • 175 gram roomboter (ijskoud maar niet bevroren)

Amandelspijs

  • 300 gram blanke amandelen
  • 300 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 citroen
  • 6 gram anijszaadpoeder
  • 30 gram hazelnoten, zonder velletje, zonder zout
  • 30 gram pecannoten
  • 30 gram pistachenoten

Samenstellen

  • 1 ei
  • 200 gram amandelschaafsel
  • 50 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bruineer de hazelnoten, pecannoten en pistachenoten voor de vulling in de voorverwarmde oven of in een hete koekenpan. Let op dat ze niet verbranden.

Korst

  • Doe bloem in een mengkom en verkruimel de boter er door.
  • Voeg zout toe en kneed even door.
  • Voeg het water toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Laat even rusten in de koeling.
  • Snijd de koude boter in blokjes.
  • Pak het deeg uit de koeling en rol uit op een met bloem bestoven werkbank.
  • Plaats in het midden de koude boterblokjes.
  • Vouw een derde deel van het deeg om en bedek met het tweede derde deel van het deeg.
  • Draai het deeg een kwartslag en rol opnieuw uit. Stof eventueel een te veel aan bloem af.
  • Vouw opnieuw in vier delen dicht en draai een kwartslag.
  • Leg het deeg koud en laat minstens 10 minuten rusten.
  • Herhaal dit proces nog twee keer.
  • Maak tijdens het wachten de amandelspijs.

Amandelspijs

  • Maal amandelen samen met de suiker fijn in een keukenmachine.
  • Voeg citroensap en anijs toe en meng er doorheen.
  • Klop de eieren los en voeg beetje bij beetje toe aan de spijs tot het een kneedbare massa is, maar niet te slap.
  • Laat rusten.
  • Deel de amandelspijs in tweeën.
  • Hak de noten fijn en meng deze door een deel van de spijs.
  • Rol deze uit tot een lange slang van ongeveer 2 à 3 centimeter dik.
  • Rol het tweede deel spijs uit tussen plasticfolie tot een dunne plak met dezelfde lengte als de slang. Verwijder het folie.
  • Leg de spijsslang op de spijslap en rol deze hierin op. Gebruik eventueel wat poedersuiker om te voorkomen dat het aan de werkbank plakt.

Samenstellen

  • Rol het korstdeeg uit tot ongeveer 0,3 cm dik.
  • Snijd met een mes of pizzasnijder de randen recht af en bestrijk met een klein beetje water.
  • Leg de amandelspijsvulling op het deeg en rol op. Zorg dat de naad schuin onder is.
  • Verplaats naar de bakplaat en vorm een krans.
  • Plak de deeg uiteinden aan elkaar met wat water, maar zorg ervoor dat de sluiting niet te dik wordt.
  • Bestrijk de krans met ei en bestrooi met amandelschaafsel.
  • Bak de krans in 35 tot 40 minuten af.
  • Laat iets afkoelen en bestuif met poedersuiker.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.