E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Financiers in de put

Deze put zit put boordevol hazelnoot-, sinaasappel- en rozemarijn financiers! De financiers zijn gedecoreerd met roomkaas frosting en afgemaakt met een pumpkin spice koek.

Rudo

Recept van
Rudo

Cake
Goed te doen
(6) reviews

Ingrediënten

Financiers

  • 480 gram ongezouten roomboter + extra om in te vetten 
  • 120 gram amandelmeel
  • 200 gram hazelnootmeel
  • 200 gram bloem
  • 600 gram poedersuiker
  • 12 gram bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 560 gram eiwit
  • Rasp van 2,5 sinaasappel
  • 10 gram rozemarijn

Koekdeeg

  • 62,5 gram ongezouten roomboter
  • 62,5 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 25 gram honing
  • 1 theelepel pumpkin spice kruiden
  • Rasp van 0,5 sinaasappel
  • 0,25 theelepel zout
  • 0,5 ei
  • 137,5 gram bloem + extra voor uitrollen
  • 0,5 theelepel baking soda
  • 50 gram pure chocolade druppels

Karamel

  • 350 gram kristalsuiker
  • 80 milliliter water

Roomkaas frosting

37,5 gram ongezouten roomboter

60 gram roomkaas

210 gram poedersuiker

0,5 milliliter olijfgroene kleurstof 

0,5 milliliter rode kleurstof 

0,5 milliliter gele kleurstof

Decoratie

  • Goudpoeder
  • 30 centimeter keukentouw
  • Ice spray

Bereidingswijze

financiers in de put Met dit financiers bouwwerk zit je nooit in de put! de smaken van sinaasappel en pumpkin spice zorgen altijd voor een warm gevoel van binnen.

Bakbenodigdheden

  • Deegroller
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • Houten latjes van 4 millimeter 
  • 4 papieren mallen voor het uitsnijden van de koek 
  • Keukenthermometer
  • Vershoudfolie
  • Steelpan 
  • Kommen
  • Rasp
  • Kwasten
  • Spuitzakken
  • Bakvorm financiers rond
  • 4 siliconen bakvormen voor de financiers
  • Fijne zeef
  • Suikerthermometer
  • Lange satéprikkers
  • Russian piping tip
  • Keukenweegschaal
  • Garde

Voorbereiding voor financiers bouwwerk

  • Verwarm de oven voor op 190 graden. 
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Koekdeeg

  • Doe de roomboter, basterdsuiker, honing, zout, het halve ei en de rasp van een halve sinaasappel in een kom. 
  • Voeg hier de pumpkin spice kruiden, bloem en de baking soda aan toe en kneed dit kort tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in verhoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. 
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog eens kort door.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 4 millimeter, gebruik hiervoor de deeglatjes.
  • Snijd met behulp van de papieren mallen een cirkel van 16 centimeter, 2 rechthoeken van 15 bij 4 centimeter en 1 rechthoek van 15 bij 5 centimeter uit het deeg en leg dit op een bakplaat.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden en bak de koeken gaar in ongeveer 17 minuten. 
  • Haal de koeken uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. 
  • Smelt de chocolade druppels in een steelpan.
  • Smeer de koeken in met de gesmolten pure chocolade.
  • Gebruik een mesje of satèprikker om de koeken licht in te kerven, zodat het effect van een houten plank ontstaat.

Financiers

  • Verwarm de roomboter in een steelpan tot 150 graden.
  • Zeef de warme boter en laat het afkoelen.
  • Doe de poedersuiker, amandelmeel, hazelnootmeel, bloem, bakpoeder en het zout in een kom.
  • Rasp de sinaasappels en voeg de rasp toe aan het mengsel.
  • Snijd de rozemarijn fijn en voeg dit toe aan het mengsel.
  • Voeg vervolgens de eiwitten en de gesmolten boter toe aan het mengsel.
  • Laat het beslag 30 minuten rusten in de koelkast. 
  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 210 graden en haal het financier beslag uit de koelkast.
  • Leg de vier siliconen financiervormen en de ronde financiervorm naast elkaar. 
  • Vet de ronde financiervorm goed in met roomboter.
  • Verdeel het beslag over twee spuitzakken en vul alle vormen. 
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 200 graden en bak de financiers gaar in 8 tot 10 minuten.
  • Haal de financiers na het bakken direct uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bak door tot al het beslag op is.

Roomkaas frosting

  • Doe de roomkaas, roomboter en de poedersuiker in een kom en meng dit tot een romig geheel.
  • Verdeel de frosting in drie delen, voeg aan één deel de rode kleurstof toe, aan één deel de olijfgroene kleurstof en aan één deel de gele kleurstof.
  • Doe de olijfgroene frosting in een spuitzak met een rond spuitmondje en de gele en rode frosting in spuitzakken met een Russian piping tip.

Karamel

  • Kook de suiker en het water in een steelpan totdat het een temperatuur heeft bereikt van 170 graden. 
  • Doop de onderkant van de financiers één voor één in de karamel. 
  • Doop de onderkant van de ronde financiers ook één voor één in de karamel en plak 6 ronde financiers op elkaar.

Opbouw van het financiers bouwwerk

  • Plaats de verlichting in het midden van de cirkel op het houten plateau.
  • Maak per 8 financiers een cirkel op het houten plateau. Zorg ervoor dat de financiers elkaar in de hoekjes raken. 
  • Herhaal bovenstaande stap totdat er 10 ringen zijn ontstaan en zorg ervoor dat de ene financier half rust op de ander. 
  • Leg de ronde koek met een diameter van ongeveer 16 centimeter op de ring met financiers.
  • Prik een lange satèprikker door het midden van de stapel met ronde financiers, doe dit voor twee torens.
  • Doop de onderkant van de torens in de karamel en plaats deze op de deksel van de put.
  • Spuit eventueel met ice spray om de karamel en chocolade sneller uit te laten harden. 
  • Snijd vier financiers schuin doormidden, doop deze met de schuine kant door de karamel en plaats deze aan de zijkanten van de torens.
  • Prik een lange satèprikker door de twee bovenste, ronde financiers.
  • Prik een stuk keukentouw door één ronde financier en knoop deze aan de bovenkant vast om de satèprikker heen.
  • Doop een van de rechthoekige koeken in de karamel en plaats deze op de twee torens.
  • Plaats de andere twee rechthoekige koeken op het plateau, zodat er een dakje ontstaat.

Decoratie

  • Snijd de bovenkant van een aantal ronde financiers af en spuit deze goud.
  • Gebruik de groene roomkaas frosting om lianen te creëren.
  • Gebruik de rode en gele roomkaas frosting voor het maken van bloemen.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.