Terug

Friese oranjekoeken

Janny’s recept voor het 5-jarige Heel Holland Bakt jubileum. Friese oranjekoeken, met oranjesnippers van sinaasappelschil en een grof amandelspijs.

Taart
Makkelijk
(39) reviews

Ingrediënten

Deeg I

  • 200 gram tarwebloem
  • 1 afgestreken eetlepel maïzena
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 75 gram koude boter (en wat extra om in te vetten)
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel anijszaad
  • 1 opgehoopte theelepel gemalen anijszaad
  • flinke mespunt gemalen nootmuskaat
  • 50 gram gekonfijte sinaasappelschillen
  • 1 ei
  • 2 eetlepels water

Amandelspijs

  • 150 gram geschaafde amandelen
  • 150 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel geraspte citroenschil

Chocolade decoratie

  • 125 milliliter slagroom
  • 1 afgestreken eetlepel suiker
  • 75 gram pure chocolade callets

Glazuur

  • 200 gram fondant
  • 3 theelepels bietensap
  • klein beetje water

Bereidingswijze

Benodigdheden voor Friese oranjekoeken

  • Vierkante bakvorm van 20 x 20 centimeter
  • Liniaal
  • Bakpapier
  • Cornet-zakje (of klein plastic zakje)
  • Spuitzak met groot gekarteld spuitmondje

Deeg I

  • Meng bloem, bakpoeder en maïzena en mix even door.
  • Snijd de koude boter in kleine blokjes en voeg aan het bloemmengsel toe. Kneed er met de hand (of met de machine) een kruimeldeeg van.
  • Voeg daarna de specerijen en klein gesneden gekonfijte sinaasappelschilletjes toe.
  • Voeg de suiker toe.
  • Klop het ei los met het water. Voeg toe aan bloemmengsel en kneed tot een mooi geheel dat los komt van de kom. Zet even weg.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden voor de Friese oranjekoeken.

Amandelspijs

  • Meng de ingrediënten. Janny maakt de spijs wat grof van structuur, liefst een dag van tevoren zodat de smaken goed uitkomen.

Deeg II

  • Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Druk voorzichtig een helft in de vorm uit en verdeel hier de amandelspijs over. Dek af met een gelijkmatig gevormde laag van het resterende deeg.
  • Zet het geheel in de oven, bak in ongeveer 30 minuten op 180 graden gaar.

Chocolade decoratie

  • Het is nu tijd om de chocolade te tempereren.
  • Stort in een cornetje. Knip een klein puntje af en spuit met het ‘chocolade pennetje’ vijfjes op bakpapier. Laat ze afkoelen.

Glazuur

  • Verwarm de fondant met een klein beetje water.
  • Breng vervolgens op kleur met behulp van de bietensap.

Afwerking van de Friese oranjekoeken

  • Haal de Friese oranjekoeken uit de oven en snijd los langs de rand. Draai hem om, zodat de strakke onderkant boven komt te liggen.
  • Verdeel de roze glazuur (snel werken) op de koek, zodat het een mooi glad spiegeltje wordt en snijd eventueel de randen netjes bij. Laat het geheel helemaal afkoelen.
  • Klop de slagroom met suiker naar smaak.
  • Verdeel de koek, met behulp van de liniaal in 9 gelijke vierkantjes van 5 x 5.
  • Garneer de Friese oranjekoeken met een toefje slagroom en de chocolade-vijfjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.