Terug

Tompouce maken

Tompouce of tompoes, hoe je 'm ook noemt, je maakt hem met bladerdeeg en banketbakkersroom. Kleur hem roze zoals in de video, of maak er een oranje tompouce van. Onze eigen Robèrt van Beckhoven geeft je het recept! In de video laat hij je stap voor stap zien hoe je de tompouce opbouwt.

Robèrt van Beckhoven

Recept van
Robèrt van Beckhoven

Goed te doen
(580) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 200 gram patentbloem
  • 200 gram roomboter
  • 100 milliliter ijskoud water
  • 3 gram zout

Banketbakkersroom

  • 350 milliliter melk
  • 0.5 vanillestokje
  • 85 gram suiker
  • 35 gram custardpoeder
  • 500 gram slagroom
  • 3.5 gelatine blaadjes

Glazuur

  • 100 gram abrikozenjam
  • 200 gram fondant
  • 5 frambozen

Bereidingswijze

Zelf tompoucen maken

Zelf tompoucen maken is met een beetje hulp van Robèrt makkelijker dan je denkt. Het bladerdeeg kun je als echte thuisbakker zelf maken, maar je kunt natuurlijk ook kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken.

 

Bladerdeeg

  • Meng bloem, zout en water en kneed snel tot een kruimelig deeg
  • Snijd de boter in kleine blokjes en meng door het deeg. Let op, de klontjes boter moeten zichtbaar blijven.
  • Bestuif het werkvlak ruim met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige plak.
  • Vouw het deeg in vieren (buitenste randen naar binnen en dan het geheel dubbelvouwen), draai een kwartslag en rol opnieuw uit tot een rechthoek.
  • Vouw het deeg wederom in vieren, verpak in plasticfolie en leg 20 minuten in de koelkast
  • Herhaal bovenstaande nog 2 maal.
  • Verwarm de oven voor op 185°C.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek met een breedte van ongeveer 23 centimeter.
  • Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de bodem in 20 tot 30 minuten gaar. Let goed op de kleur. Als het bladerdeeg te donker wordt, dek af met bakpapier
  • Laat afkoelen.

Banketbakkersroom

  • Meng vanille, 35 gram suiker en melk door elkaar.
  • Doe het custardpoeder in een schaaltje en schenk een scheutje melk er bij. Klop goed door tot een egaal papje.
  • Breng melk, vanille en suiker aan de kook.
  • Schenk een beetje warme melk bij het custardpapje, klop even door en schenk terug in de pan.
  • Breng weer aan de kook en laat het kort pruttelen tot het ingedikt is.
  • Stort de banketbakkersroom op een plaat en dek af met plasticfolie. Laat afkoelen.
  • Laat de gelatine weken in ruim koud water.
  • Knijp de gelatine uit en smelt met aanhangend water in een pannetje op laag vuur.
  • Klop 200 gram slagroom met 20 gram suiker stijf.
  • Klop de koude banketbakkersroom los en roer de opgeloste gelatine erdoor.
  • Meng nu de opgeklopte slagroom erdoor.
  • Stort de crème suisse op een plaat en laat ongeveer 5 minuten opstijven in de koelkast.
  • Klop de rest van de slagroom met 30 gram suiker lobbig.

Samenstellen

  • Snijd het bladerdeeg netjes in twee banen van 11 centimeter breed.
  • Doe de crème suisse en slagroom in spuitzakken.
  • Spuit op de onderste plak bladerdeeg rechte banen Zwitserse room en spuit hier rechte banen slagroom op.
  • Dek af met de tweede plak bladerdeeg.

Glazuur

  • Laat de abrikozenjam inkoken.
  • Verwarm de fondant.
  • Pers de frambozen door een zeefje boven de fondant en breng op kleur.
  • Smeer de jam op de bovenkant van het bladerdeeg en glaceer vervolgens met lichtroze fondant.
  • Smeer de zijkanten van de tompouce glad met een paletmes.
  • Laat kort drogenmax en opstijven in de koelkast.
  • Snijd de tompouce vervolgens in mooie kleine tompoucen van 4 centimeter breed.

Hoe kun je het beste een tompouce eten?

Robèrt laat je in zijn video zien hoe je een oranje tompouce maakt én hoe je hem vervolgens opeet!

Zo eet je een tompouce

 

Recept advocaattompoucen

Ben je op zoek naar een origineler recept om je gasten mee te verrassen? Maak dan eens de advocaattompoucen van oud-winnares Annemarie!

ZO MAAK JE ADVOCAATTOMPOUCEN

 

Waar komt de oranje tompouce vandaan?

Lees meer over de herkomst van de tompouce en hoe de tompouce aan zijn naam komt.

Weetjes over de tompouce

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.