E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Fris en fruitig het nieuwe jaar in!

Ellen combineert een chocoladebiscuit als bodem met proseccomousse, een aardbei-rabarber-cremeux, aardbeiengelei en bollen van chocolade. Die maakt ze van pure en roze ruby chocolade.

Ellen

Recept van
Ellen

Taart
Goed te doen
(5) reviews

Ingrediënten

Chocolade biscuit

  • 5 eidooiers
  • 113 gram patentbloem
  • 19 gram cacaopoeder
  • 5.5 eiwitten
  • 135 gram fijne kristalsuiker

Aardbei-rabarber-cremeux

  • 300 gram verse aardbeien
  • 300 gram rabarber
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 8 eidooiers
  • 3 eieren
  • 6 gelatine blaadjes
  • 150 gram boter
  • sap van een halve citroen
  • 50 milliliter water

Proseccomousse

  • 37.5 gram maïzena
  • 500 milliliter slagroom
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 7.5 eidooiers
  • 26 milliliter citroensap
  • 7.5 gelatineblaadjes
  • 250 milliliter Prosecco

Aardbeiengelei

  • 500 gram verse aardbeien
  • 1.5 citroen (sap)
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 4 gelatineblaadjes

Opbouw

  • 500 gram verse aardbeien

Chocolade bollen

  • 250 gram pure chocolade
  • 200 gram ruby chocolade

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Rechthoekige bakring van 30 x 25 centimeter
  • Rechthoekige bakring van 25 x 20 centimeter
  • Vershoudfolie
  • Acetaatfolie (minimaal 5 centimeter hoog)
  • Staafmixer
  • Zeef
  • Suikerthermometer
  • Bakplaat
  • Plaat die in de vriezer past (2x)
  • Staande mixer met toebehoren
  • Handmixer
  • Garde
  • Spuitzakken
  • Siliconen vorm halve bollen 7 centimeter
  • Siliconen vorm halve bollen 6 centimeter
  • Siliconen vorm halve bollen 3 centimeter
  • Spuitmondjes rond (diverse formaten)
  • Bakkwast

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Week 17,5 blaadjes gelatine in koud water. Houd de blaadjes voor elk onderdeel apart.
  • Bekleed een rechthoekige vorm van 25 bij 20 cm met vershoudfolie.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg een bakpapier op een een groot rooster.
  • Leg een los bakpapiertje klaar.
  • Bekleed een plaat die in de vriezer past met bakpapier.

Chocolade biscuit

  • Klop de eiwitten stijf, voeg geleidelijk de suiker toe.
  • Klop de eidooiers los en spatel ze door de eiwitten.
  • Zeef de bloem en de cacao en spatel rustig door het beslag tot er geen klontjes meer zijn.
  • Verdeel het beslag over de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak het biscuit in 10 – 12 minuten gaar.
  • Keer de biscuit meteen om op het rooster met bakpapier en laat afkoelen.

Aardbei-rabarber-cremeux

  • Kook de rabarber met 80 gram suiker, de citroensap en wat water (voldoende zodat de rabarber net onder water staat).
  • Voeg de aardbeien de laatste minuut toe.
  • Pureer het aardbei-rabarber mengsel met een staafmixer.
  • Zeef het mengsel en zet het au bain-marie.
  • Voeg de overige suiker en eieren toe en gaar het langzaam onder voortdurend roeren tot 80˚C.
  • Voeg daarna 6 gelatineblaadjes toe en roer door tot ze smelten.
  • Laat de massa afkoelen.
  • Als hij 45 graden is, kun je 150 gram zachte boter met een staafmixer doormengen.
  • Doe de cremeux in de rechthoekige vorm met folie en laat opstijven in de vriezer.

Proseccomousse

  • Verhit de prosecco met de helft van de suiker en het citroensap.
  • Klop de eidooiers met de overige suiker luchtig en voeg de maïzena toe.
  • Doe de helft van het prosecco mengsel bij de luchtige eidooiers (familie maken).
  • Giet alles terug in de pan en voeg de gelatine toe.
  • Laat het geheel afkoelen.
  • Klop ondertussen de slagroom lobbig.
  • Spatel het afgekoelde proseccomengsel erdoor.
  • Schep de mousse in een spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Aardbeiengelei

  • Pureer met een staafmixer de aardbeien en meng dit met de suiker.
  • Verwarm het citroensap en los de gelatine hierin op.
  • Voeg toe aan de gepureerde aardbeien en pureer nog een keer goed.
  • Haal het aardbeienmengsel door een zeef.
  • Doe in een maatbeker met goede schenktuit en laat het een beetje afkoelen.

Opbouw

  • Snijd een plak van 30 bij 25 centimeter uit de chocolade biscuit en leg deze op een plank die in de vriezer past.
  • Bekleed een rechthoekige bakring van 30 bij 25 centimeter met acetaatfolie en zet hem om het biscuit heen.
  • Halveer ongeveer 200 gram aardbeien en zet de helften met de snijkant langs de randen van de bakvorm op het biscuit.
  • Snijd de rest van de aardbeien in kwartjes.
  • Spuit een dun laagje mousse op de biscuit zodat deze net bedekt is.
  • Haal de cremeux uit de vriezer en leg deze op de mousse.
  • Spuit weer een laagje mousse op de cremeux.
  • Verdeel de stukjes aardbei over de mousse en bedek met de laatste mousse.
  • Laat dit ongeveer 20 – 30 minuten opstijven in de vriezer.
  • Als het voldoende is opgesteven, giet dan heel voorzichtig de gelei op de mousse.
  • Zet terug in de vriezer om de gelei op te laten stijven.

Chocolade bollen

  • Smelt 133 gram van de ruby chocolade en 167 gram van de pure chocolade au bain-marie.
  • De chocolade moet nu ongeveer 45 graden zijn.
  • Doe de rest van de chocolade (83 gram puur en 67 gram ruby) erbij.
  • Vul 6 halve bollen van 6 centimeter met behulp van lepel en bakkwast met een eerste laag pure chocolade. Vul ook 8 halve bollen van 3 centimeter met een laag pure chocolade.
  • Laat 13 minuten opstijven in de vriezer.
  • Vul 4 halve bollen van 7 centimeter én 5 halve bollen van 3 centimeter met behulp van een lepel en bakkwast met een eerste laag ruby chocolade.
  • Laat 13 minuten opstijven in de vriezer.
  • Zodra de halve bollen zijn opgesteven herhaal je bovenstaande met een tweede laag.
  • Laat weer 13 minuten opstijven.
  • Als de bollen stijf zijn, haal de randen voorzichtig los en druk de bollen uit de vormen.
  • Leg ze op de met bakpapier beklede plaat die in de vriezer past.
  • Doop de halve bollen licht in de nog vloeibare chocolade en plak ze aan elkaar.
  • Zet een kommetje met heet water klaar.
  • Pak 1 van de pure chocolade bollen.
  • Maak een aantal ronde spuitmondjes warm in het water en steek voorzichtig een aantal gaten uit de bol.
  • Leg een aardbei in deze bol.
  • Haal de taart uit de vriezer.
  • Haal de vorm van de taart en haal de acetaatfolie van de taart.
  • Leg de bollen in een hoek van de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.