Terug

Driving home for kransekake

Deze notenboom van amandelmeel en poedersuiker is door zijn vorm perfect geschikt als toetje tijdens kerst. Door de kokos- en citrussmaken is het ook nog eens een lekker frisse afsluiter.

Jan

Recept van
Jan

Cake
Goed te doen
(17) reviews

Ingrediënten

Kransekakedeeg

  • 200 gram bruine amandelen met vlies
  • 800 gram amandelmeel
  • 1000 gram poedersuiker
  • 8 eiwitten
  • 300 gram kokosschaafsel
  • 200 gram gehakte bruine amandelen
  • 4 limoenen
  • 2 citroenen
  • Semolina

Decoratie

  • 2 eiwitten
  • 500 gram poedersuiker
  • 200 gram frambozen 
  • 400 gram poedersuiker
  • 100 gram bruine amandelen met vlies
  • Sterren van marsepein

Bereidingswijze

Kransekake met kokos en frambozen

Spektakelstuk Jan - A2

Deze Scandinavische notenboom is perfect als spectaculair kerstdessert of als blikvanger bij de koffie. De kokos- en citrussmaken zorgen voor lekker frisse koekjes.

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Deegkrabber
  • Spuitzakken
  • Bakpapier
  • Foodprocessor

Voorbereiding voor kransekake

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de bakringen in, strooi wat semolina in de vormen en klop het overtollige semolina eruit.

Kransekake deeg

  • Meng de helft van het amandelmeel samen met de helft van de poedersuiker met behulp van een foodprocessor goed door elkaar heen. 
  • Maal 200 gram bruine amandelen en voeg de helft bij de rest van de ingrediënten.
  • Mix dit door elkaar met de staande mixer met de vlindergarde. 
  • Voeg 4 eiwitten toe en mix kort tot alles goed is gemengd en zet even in de koeling. 
  • Rasp de limoenen en citroenen.
  • Meng de overige helft van het amandelmeel samen met de andere helft van de poedersuiker met behulp van een foodprocessor goed door elkaar heen. 
  • Voeg de rasp bij het amandel-poedersuikermengsel, meng er vervolgens 4 eiwitten door en zet even in de koeling.
  • Pak nu het deeg met de limoen- en citroenrasp en rol mooie lange pillen van ongeveer 1 centimeter dik.
  • Rol de pillen door de overgebleven fijn gehakte bruine amandelen en leg ze in de kransekake vorm.
  • Herhaal dit tot het deeg op is.
  • Bak de ringen in 10 tot 12 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Haal het tweede deeg uit de koeling en rol deze ook uit tot pillen van ongeveer 1 centimeter dik.
  • Rol de pillen door de kokos en leg ze in de kransekakevorm.
  • Bak de kransekake in 10 tot 12 minuten af in de voorverwarmde oven.

Icing

  • Duw de frambozen door een fijne zeef en meng het sap met de poedersuiker.
  • Doe een kwart van het suiker-frambozensap in een steelpan en verwarm licht. 
  • Doe de icing in een cornetje van bakpapier of gebruik een kleine spuitzak met een fijn spuitje.

Opbouw

  • Decoreer de kransekake ringen naar wens met een deel van de icing.
  • Zet de ringen om en om op elkaar en zet ze vast met een beetje icing.
  • Spuit een zigzagpatroon van icing op de ringen.
  • Verwarm opnieuw een kwart van de icing als het cornetje leeg is en ga verder met decoreren.
  • Herhaal tot de kake af is
  • Plaats op de bovenste ring de gebrande bruine amandelen.
  • Decoreer de kransekake met sterretjes van marsepein.

Meer inspiratie voor kerst?

Bekijk de meest feestelijke kerstdesserts

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.