E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Driving home for kransekake

Deze notenboom van amandelmeel en poedersuiker is door zijn vorm perfect geschikt als toetje tijdens kerst. Door de kokos- en citrussmaken is het ook nog eens een lekker frisse afsluiter.

Jan

Recept van
Jan

Cake
Goed te doen
(19) reviews

Ingrediënten

Kransekakedeeg

  • 200 gram bruine amandelen met vlies
  • 800 gram amandelmeel
  • 1000 gram poedersuiker
  • 8 eiwitten
  • 300 gram kokosschaafsel
  • 200 gram gehakte bruine amandelen
  • 4 limoenen
  • 2 citroenen
  • Semolina

Decoratie

  • 2 eiwitten
  • 500 gram poedersuiker
  • 200 gram frambozen 
  • 400 gram poedersuiker
  • 100 gram bruine amandelen met vlies
  • Sterren van marsepein

Bereidingswijze

Kransekake met kokos en frambozen

Spektakelstuk Jan - A2

Deze Scandinavische notenboom is perfect als spectaculair kerstdessert of als blikvanger bij de koffie. De kokos- en citrussmaken zorgen voor lekker frisse koekjes.

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Deegkrabber
  • Spuitzakken
  • Bakpapier
  • Foodprocessor

Voorbereiding voor kransekake

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de bakringen in, strooi wat semolina in de vormen en klop het overtollige semolina eruit.

Kransekake deeg

  • Meng de helft van het amandelmeel samen met de helft van de poedersuiker met behulp van een foodprocessor goed door elkaar heen. 
  • Maal 200 gram bruine amandelen en voeg de helft bij de rest van de ingrediënten.
  • Mix dit door elkaar met de staande mixer met de vlindergarde. 
  • Voeg 4 eiwitten toe en mix kort tot alles goed is gemengd en zet even in de koeling. 
  • Rasp de limoenen en citroenen.
  • Meng de overige helft van het amandelmeel samen met de andere helft van de poedersuiker met behulp van een foodprocessor goed door elkaar heen. 
  • Voeg de rasp bij het amandel-poedersuikermengsel, meng er vervolgens 4 eiwitten door en zet even in de koeling.
  • Pak nu het deeg met de limoen- en citroenrasp en rol mooie lange pillen van ongeveer 1 centimeter dik.
  • Rol de pillen door de overgebleven fijn gehakte bruine amandelen en leg ze in de kransekake vorm.
  • Herhaal dit tot het deeg op is.
  • Bak de ringen in 10 tot 12 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Haal het tweede deeg uit de koeling en rol deze ook uit tot pillen van ongeveer 1 centimeter dik.
  • Rol de pillen door de kokos en leg ze in de kransekakevorm.
  • Bak de kransekake in 10 tot 12 minuten af in de voorverwarmde oven.

Icing

  • Duw de frambozen door een fijne zeef en meng het sap met de poedersuiker.
  • Doe een kwart van het suiker-frambozensap in een steelpan en verwarm licht. 
  • Doe de icing in een cornetje van bakpapier of gebruik een kleine spuitzak met een fijn spuitje.

Opbouw

  • Decoreer de kransekake ringen naar wens met een deel van de icing.
  • Zet de ringen om en om op elkaar en zet ze vast met een beetje icing.
  • Spuit een zigzagpatroon van icing op de ringen.
  • Verwarm opnieuw een kwart van de icing als het cornetje leeg is en ga verder met decoreren.
  • Herhaal tot de kake af is
  • Plaats op de bovenste ring de gebrande bruine amandelen.
  • Decoreer de kransekake met sterretjes van marsepein.

Meer inspiratie voor kerst?

Bekijk de meest feestelijke kerstdesserts

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.