Terug

Ga voor goud – Gevulde bladerdeeg hapjes

Deze hartige bladerdeeg hapjes zijn zijn gevuld met twee verschillende vullingen. De vierkante hapjes hebben een vulling van gerookte forel, mierkiswortel en appel. De ronde hapjes zijn gevuld met gekarameliseerde vijgen, gorgonzola, mascarpone en wat limoenrasp. Voor ieder wat wils!

Tom

Recept van
Tom

Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 250 gram bloem (+ extra om te bestuiven)
  • 140 milliliter water
  • 5 gram zout
  • 250 gram boter (koud)
  • 1 ei 
  • Sesamzaadjes wit/zwart
  • 15 walnoten

Forel-appelvulling

  • 2 granny smith appels
  • 150 gram gerookte forelfilet
  • 150 milliliter slagroom
  • Mierikswortelpasta
  • Takjes dille

Vijgen-gorgonzola vulling

  • 4 eetrijpe vijgen
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 200 gram gorgonzola
  • 100 gram mascarpone
  • Rasp van 1 limoen

Bereidingswijze

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Rooster van 2 centimeter hoog 
  • Deegroller
  • Bakkwast 
  • Spuitzak 
  • Liniaal 
  • Ronde uitsteker van ø 3 centimeter 
  • Cupcake papiertjes

Voorbereiding

  • Verwarm de oven op 190 graden hetelucht. 
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. 

Bladerdeeg

  • Meng de bloem, water, zout en 50 gram boter tot een homogeen deeg.
  • Verpak in folie en laat 30 minuten koelen in de koelkast. 
  • Maak een plak van 20×20 centimeter van de overige boter. Let koel weg. 
  • Neem het deeg uit de koeling en rol het uit tot een plak van 40×20 centimeter. 
  • Leg de boter er in en vouw het deeg er overheen. 
  • Rol het geheel uit en vouw het deeg in 3 delen op. 
  • Draai een kwartslag, rol opnieuw uit en vouw weer in 3 lagen. 
  • Verpak in folie en leg 30 minuten in de koelkast. 
  • Herhaal de stappen van het uitrollen, vouwen, draaien, uitrollen, vouwen en koelen nog 2 keer. 
  • Rol na de laatste keer koelen het deeg uit tot een dikte van 4-5 millimeter. 
  • Snijd vierkantjes uit van 3×3 centimeter en rondjes van ø 3 centimeter. 
  • Klop het ei los en bestrijk de bladerdeegplakjes er mee. 
  • Bestrooi de vierkantjes met sesamzaadjes. 
  • Leg een walnoot op de rondjes. 
  • Leg de deegjes op de bakplaat met bakpapier en dek ze af met bakpapier. 
  • Zet het bakrooster boven de bladerdeegjes, om overmatig rijzen te voorkomen. 
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden en bak de bladerdeeghapjes in 20-25 minuten gaar en goudbruin. 

Forel-appelvulling

  • Schil de appels en snijd in kleine blokjes brunoise.
  • Snijd de gerookte forelfilets in kleine stukjes.
  • Klop de slagroom lobbig en voeg wat mierikswortelpasta naar smaak toe. (Let op: het heeft een sterke smaak, dus doe het beetje bij beetje)
  • Voeg de appel en forel toe, roer door en breng op smaak met peper en zout. 
  • Werk af met wat dille.

Vijgen-gorgonzola vulling

  • Was de vijgen en snijd ze in kleine stukjes brunoise. 
  • Karameliseer de kristalsuiker in een pan en voeg de vijgen toe. 
  • Laat nog kort verder karameliseren en daarna afkoelen. 
  • Klop de mascarpone los en verbrokkel de gorgonzola erdoor. Meng goed.
  • Voeg de afgekoelde vijgen toe en rasp er wat limoen overheen.

Opbouw

  • Haal de bovenkant van de bladerdeeg vierkantjes en rondjes. 
  • Vul de vierkantjes met wat forel-appelvulling en leg het bovenkantje er weer op. 
  • Vul de rondjes met vijgen-gorgonzola vulling en leg ook daar het bovenkantje weer op. 
  • Serveer de gevulde hapjes in een cupcake papiertje.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.