E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Sterrennacht

Een mooi versierde lampion, met een worteltaart als kaars binnenin. De gingerbread lampion is gemaakt van een mooie, brosse koek.

Elise

Recept van
Elise

Cake
(15) reviews

Ingrediënten

Gingerbread

  • 233 gram ongezouten roomboter
  • 163 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1,5 ei
  • 525 gram bloem
  • 1,5 theelepel baking soda
  • 4,5 theelepel pumpkin spice (Zo maak je het zelf)
  • 0,25 theelepel zout

Worteltaart

  • 188 gram bloem
  • 0,75 theelepel baking soda
  • 0,5 eetlepel kaneel
  • 0,25 theelepel nootmuskaat
  • 0,5 theelepel gemberpoeder
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 135 milliliter zonnebloemolie
  • 3,5 ei
  • 200 gram basterdsuiker
  • 38 gram kristalsuiker
  • 95 gram appelmoes
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 230 gram geraspte wortel
  • 40 gram pecannoten
  • 40 gram walnoten
  • 15 gram pompoenpitten
  • 80 gram rozijnen

Cream cheese frosting

  • 300 gram roomkaas
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 180 gram poedersuiker
  • 1 vanillestokje
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 0,25 theelepel zout
  • 100 gram kokosrasp
  • 50 gram maïzena

Karamel

  • 200 gram kristalsuiker
  • 60 milliliter water

Royal icing

  • 200 gram poedersuiker
  • 1 eiwit
  • 1 eetlepel water

Decoratie

  • 4 blaadjes eetpapier
  • Losse lichtjes
  • Lichtsnoer

Bereidingswijze

Een aangesneden versie van de gingerbread worteltaart van Elise.De lampion van gingerbread verhult de worteltaart binnenin. Dat is de kaars, met een cream cheese frosting om het af te maken. Volgens Janny is de worteltaart heel lekker, met een krokantje erin. Alles bij elkaar is goed van smaak. De gingerbread lampion is volgens Robèrt een ‘mooie, brosse koek’ en eet het heel lekker.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Weegschaal
  • Spatel
  • Garde
  • Pan
  • Mengkom
  • Spuitzak
  • Zeef
  • Maatbeker
  • Satéprikker
  • Taartkarton (40 bij 60 centimeter)
  • Eetbare lijm
  • Steekvorm (10 centimeter)

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.

Gingerbread

  • Meng de boter en de suiker in een kom.
  • Voeg het ei toe en meng tot het helemaal is opgenomen in het deeg.
  • Voeg bloem, baking soda en pumpkin spice toe. Meng kort tot het een deeg vormt.
  • Rol het deeg uit en snijd de vormen voor een gingerbread huis uit, oftewel 5 zijpanelen en 1 bodem.
  • Koel de plakken terug in de vriezer.
  • Bak de koeken in 15 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Worteltaart

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng de bloem, baking soda, kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder, bakpoeder en zout in een kom.
  • Meng de zonnebloemolie, eieren, basterdsuiker, kristalsuiker, appelmoes en vanille-extract in een andere kom.
  • Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng goed door.
  • Spatel de wortel, walnoten, pecannoten en rozijnen door het beslag heen.
  • Verdeel het beslag over een bakplaat.
  • Bak de taart in 25 tot 30 minuten af.
  • Laat de taart afkoelen en steek uit met de steekvorm.

Cream cheese frosting voor de worteltaart

  • Klop de roomkaas glad.
  • Klop intussen de boter luchtig in een andere kom.
  • Voeg de boter toe aan de roomkaas en meng goed door.
  • Meng poedersuiker, zout en vanille door de roomkaas heen.

Karamel

  • Doe suiker en water in een pan en verhit tot 160 graden.

Royal icing

  • Voeg de poedersuiker en het eiwit in een mengkom en klop op.
  • Voeg indien nodig water toe aan de icing om de gewenste dikte te bereiken.

Opbouw van de worteltaart en gingerbread lampion

  • Besmeer een plak worteltaart met cream cheese frosting.
  • Herhaal tot de taart 4 lagen hoog is.
  • Smeer de taart af met cream cheese frosting. Dit moet een kaars voorstellen.
  • Versier de koek met royal icing.
  • Maak raampjes en plak in elkaar met karamel. Plak de vensters aan elkaar met karamel.
  • Zet de kaars op de koekbodem.
  • Stop een lichtje in de kaars en wikkel het lichtsnoer om de kaars heen.
  • Til het koek-frame van de lampion over de kaarsen heen en zet neer op de koekbodem.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.