E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Boemvol Energie

Op een geweldig feest mogen taart en muziek natuurlijk niet ontbreken. Maar waarom zou je ze niet combineren? Deze overheerlijke muzikale cartoon cake met mokka, hazelnoot en praliné is de perfecte combi.

Rudo

Recept van
Rudo

Cake
Moeilijk
(18) reviews

Ingrediënten

Hazelnoot Joconde biscuit

  • 45 gram maïzena
  • 89 gram bloem
  • 366 gram hazelnootmeel
  • 440 gram ei
  • 397 gram kristalsuiker
  • 366 gram eiwit
  • 89 gram ongezouten roomboter

Hazelnoot praliné

  • 200 gram hazelnoten
  • 15 gram water
  • 70 gram kristalsuiker

Mokka-extract

  • 50 milliliter heet water
  • 15 gram bruine basterdsuiker
  • 3 zakjes espresso oploskoffie

Banketbakkersroom

  • 500 gram volle melk
  • 100 gram kristalsuiker
  • Merg van 0,5 vanillestokje
  • 45 gram custardpoeder
  • 2 eidooiers
  • 0,25 theelepel zout

Botercrème

  • 500 gram banketbakkersroom
  • 100 gram kristalsuiker
  • 300 gram ongezouten roomboter

Mokkacrème

  • 700 gram botercrème
  • 28 gram mokka-extract
  • 42 gram hazelnoot praliné

Hazelnoot praliné ganache

  • 150 gram slagroom
  • 60 gram kristalsuiker
  • 30 gram volle melk
  • 210 gram pure chocolade
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 75 gram hazelnoot praliné

Decoratie

  • 150 gram zwarte fondant
  • 250 gram roze fondant
  • 150 gram felgroene fondant
  • 150 gram babyblauw fondant
  • 150 gram gele fondant
  • 150 gram rode fondant
  • Zwarte, eetbare stiften
  • Lange satéprikkers
  • Eetbare lijm
  • Fondant extruder
  • Ronde uitstekers
  • 2 sinaasappels

Bereidingswijze

boemvol energie! - cartoon cakeDeze gelaagde muzikale cartoon cake is als een goeie hit op de radio: perfect in balans! Of zoals Robèrt zegt: “Alles proef je en dat eet zo lekker weg!”

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • 3 bakplaten 
  • Springvormen 
  • Maatlepels
  • Steelpan
  • Rasp
  • Zeef
  • Deegschraper
  • Suikerthermometer
  • Oventhermometer
  • Kommen
  • Pannenlikkers
  • Snijplank
  • Bakpapier
  • Garde
  • Spuitzakken
  • Kwast
  • Fondant extruder
  • Paletmes
  • Scalpel
  • Vershoudfolie
  • Keukenweegschaal

Voorbereiding voor cartoon cake

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Bekleed de springvormen met bakpapier.
  • Spray de springvormen in met bakspray.

Hazelnoot praliné

  • Rooster de hazelnoten in de oven voor 10 minuten.
  • Verwarm de suiker met het water in een steelpan tot 117 graden.
  • Voeg de geroosterde hazelnoten toe en roer door tot de noten gekaramelliseerd zijn. 
  • Hak de hazelnoten vervolgens grof.
  • Laat de hazelnoten afkoelen en maal ze fijn in een blender.

Mokka-extract

  • Los de 1 zakje espresso oploskoffie op in het hete water.
  • Voeg daar de basterdsuiker en de andere zakjes koffie aan toe.

Banketbakkersroom

  • Breng 450 gram volle melk, 50 gram kristalsuiker en de vanille in een steelpan aan de kook.
  • Meng de overgebleven melk en suiker met de eidooiers, custardpoeder en het zout goed door in een kom.
  • Giet een klein beetje van de warme melk bij het eidooiermengsel. 
  • Giet het eidooiermengsel bij de warme melk en meng dit goed door.
  • Laat de banketbakkersroom afkoelen in de koelkast tot de opbouw van de cartoon cake.

Hazelnoot praliné ganache

  • Breng de slagroom, suiker en de volle melk in een steelpan aan de kook.
  • Roer hier de chocolade en 75 gram van de zelfgemaakte hazelnoot praliné doorheen.
  • Snijd de boter in stukjes, voeg dit toe en meng het goed door.
  • Laat de hazelnoot praliné ganache afkoelen in de koelkast tot de opbouw van de cartoon cake.

Cartoon cake Joconde biscuit

  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 230 graden.
  • Zeef de maïzena, bloem en hazelnootmeel boven een kom.
  • Klop de eieren met 206 gram kristalsuiker op tot een stevig schuim.
  • Klop de eiwitten met de overgebleven suiker op tot een stevige meringue.
  • Spatel de droge ingrediënten door het stevige schuim.
  • Spatel dan voorzichtig de meringue door het beslag.
  • Smelt de boter en roer het voorzichtig door het beslag.
  • Verdeel het beslag over een bakplaat en strijk dit glad.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 220 graden.
  • Bak het biscuit gaar in 8 tot 12 minuten. 
  • Haal het biscuit uit de oven en laat het ondersteboven afkoelen.

Botercrème

  • Meng de suiker met de banketbakkersroom goed door.
  • Roer vervolgens de boter er doorheen om een botercrème te maken.

Mokkacrème

  • Meng de botercrème met de hazelnoot praliné en mokka-extract goed door.
  • Laat de mokkacrème afkoelen in de koelkast.

Opbouw van de cartoon cake

  • Snijd elke cake in stukken van 12 centimeter. 
  • Bouw de taart op, besmeer de lagen om en om met mokkacrème en hazelnoot praliné ganache.
  • Verdeel de grof gehakte hazelnoten over de lagen met hazelnoot praliné ganache en verdeel sinaasappelrasp over de lagen met mokkacrème.
  • Smeer de taart of met een laagje mokkacrème en zet de taart in de koelkast.
  • Snijd het fondant uit, gebruik hiervoor een scalpel.
  • Breng details aan met dunnen lijnen zwart fondant. 
  • Plak het fondant op de taart met eetbare lijm. 
  • Beplak een rietje met zwart fondant, gebruik deze als antenne en steek die in een hoek van de cartoon cake.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.