Terug

Hazelnootschuimtaart met slagroom en chocoladerand

Een schuimtaartje dat er een beetje woest uit mag zien. De hazelnoten, chocolade en zest van de sinaasappel vormen een smaakvol geheel.

Annemarie

Recept van
Annemarie

Expert
(2) reviews

Ingrediënten

Schuim

  • 4 eiwitten
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 25 gram maïzena
  • 75 gram hazelnootmeel

Vulling

  • 150 gram pure chocolade druppels
  • 500 milliliter slagroom 40% vet
  • 50 gram fijne kristalsuiker

Ganachevulling

  • 120 milliliter slagroom 40% vet
  • 170 gram Melk chocolade druppels
  • 25 gram witte hazelnoten

Hazelnoot macarons

  • 150 gram hazelnootmeel
  • 100 gram poedersuiker
  • 75 gram eiwit
  • 25 milliliter water
  • 100 gram fijne kristalsuiker

Garnering

  • 400 gram pure chocolade druppels
  • 1000 gram chocoladedruppels wit

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Rooster 25 gram hazelnoten voor de macaronvulling.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier en leg extra bakpapier klaar.
  • Leg een spuitzak klaar.

Schuim

  • Verlaag de oventemperatuur naar 125°C.
  • Teken op een vel bakpapier 2 cirkels met een diameter van 15 centimter.
  • Klop eiwitten met helft van de suiker wit en stijf. Voeg vervolgens overige suiker en maïzena toe en klop tot helemaal opgenomen en stijve pieken gevormd zijn.
  • Spatel 75 gram hazelnotenmeel door het eiwitschuim.
  • Doe in een spuitzak en spuit twee meringuebodems op het bakpapier met de cirkels.
  • Bak de bodems in ongeveer 40 minuten droog. Het schuim mag nog wat zacht zijn. Laat afkoelen en pas op dat ze niet breken of scheuren.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 160°C.

Vulling

  • Smelt chocolade au bain-marie. Laat wat afkoelen. Zet weg tot samenstellen.
  • Klop slagroom met suiker op en zet apart.

Ganachevulling

  • Breng slagroom aan de kook.
  • Doe chocoladedruppels in een diepe schaal. Schenk de warme room er bij. Laat even staan en roer vervolgens goed door.
  • Roer de hazelnoten er door en laat op een plat bord, afgedekt met folie in de koelkast koud worden en opstijven.

Hazelnoot macarons

  • Bekleed een bakplaat met schoon bakpapier.
  • Zeef hazelnootmeel. Weeg vervolgens 100 gram af. Bewaar de rest voor een andere keer.
  • Zeef poedersuiker boven het hazelnotenmeel en meng goed door.
  • Doe 37,5 gram eiwit in een brandschone kom en klop wit en schuimig.
  • Breng water en kristalsuiker aan de kook en laat inkoken tot 118°C.
  • Schenk al kloppend voorzichtig de suikersiroop bij het eiwit en blijf kloppen tot witte, stijve pieken ontstaan en het mengsel op kamertemperatuur is.
  • Meng ondertussen overige eiwit met het hazelnoot-poedersuikermengsel tot een dikke pasta.
  • Meng een beetje eiwitschuim door het mengsel en vervolgens de rest van het eiwit.
  • Doe het beslag in een spuitzak met ronde gladde spuitmond. Spuit kleine rondjes op de beklede bakplaat.
  • Tik de bakplaat voorzichtig twee keer op het aanrecht om luchtbellen te laten ontsnappen.
  • Laat staan tot de bovenkant droog aanvoelt.
  • Bak vervolgens 12-15 minuten in de warme oven.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.

Garnering

  • Bestrijk de koude schuimbodems aan de onderkant met de eerder gesmolten pure chocolade en laat hard worden.
  • Leg vervolgens een schuimbodem op een bord en spuit er een goede laag slagroom op.
  • Bedek met de tweede schuimbodem en smeer de hele taart af met slagroom.
  • Zet in de koeling om op te stijven.
  • Klop de ganache even door en doe in een spuitzak met klein spuitmondje.
  • Vul de macarons met ganache.
  • Smelt pure chocolade au bain-marie.
  • Smelt witte chocolade au bain-marie.
  • Doe beide chocolades in een cornetje en spuit op een acetaatfolietje een decoratierand van pure chocolade. Laat even hard worden en vul vervolgens met de witte chocolade. Laat weer even hard worden en plaats tegen de taartrand. Laat hard worden in de koeling.
  • Haal de taart uit de koeling, verwijder het acetaatfolietje en decoreer met macarons.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.