E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Utrechts Fort

Deze financiers taart, geïnspireerd op een Utrechts fort, bestaat uit 3 lagen chocoladebiscuit. De taart is gevuld met mokkabotercrème en gedoceerd met koffie-walnoot financiers en vijg-anijs-financiers.

Sandra

Recept van
Sandra

Cake
(11) reviews

Ingrediënten

Chocoladebiscuit

  • 25 eieren
  • 500 gram fijne kristalsuiker
  • 400 gram bloem
  • 100 gram maïzena
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram cacaopoeder

Koffie-walnoot financier

  • 220 gram walnoten
  • 320 gram poedersuiker
  • 9 eiwitten
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 80 gram bloem
  • 1 eetlepel koffie-extract
  • 1 zakje oploskoffie
  • 1 zakje mokka oploskoffie

Vijg-anijs financier

  • 220 gram amandelmeel
  • 220 gram poedersuiker
  • 100 gram poedersuiker
  • 9 eiwitten
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 80 gram bloem
  • 250 gram gedroogde, zachte vijgen
  • 100 gram anijspoeder

Trempeersiroop

  • 45 gram kristalsuiker
  • 50 milliliter water
  • 25 milliliter koffielikeur

Italiaanse meringue

  • 460 gram fijne kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 1 theelepel zout
  • 120 milliliter water

Mokka botercrème

  • Italiaanse meringue
  • 600 gram ongezoute roomboter
  • 150 gram poedersuiker
  • Mokka extract
  • 2 zakjes mokka oploskoffie
  • 2 zakje espresso oploskoffie
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel koffie-extract
  • 100 milliliter kokend water

Decoratie

  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker

Bereidingswijze

utrechts fort - financiers bouwwerkDit financiers bouwwerk is voor koffieliefhebbers. De smaken van mokka en koffie komen je met elke hap tegemoet. In combinatie met de vijg-anijs financiers valt er genoeg te proeven.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Suikerthermometer
  • Financiervormen 
  • Steelpan
  • Keukenweegschaal
  • Verhoudfolie
  • Garde
  • Maatbeker
  • Bakjes
  • Bakpapier
  • Kommen
  • Spatel
  • Uitschuifbare cakevorm
  • Spuitzakken
  • Satéprikkers 
  • Siroop spuitfles

Voorbereiding van financiers bouwwerk

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Zet koffie met 1 espressostick en 50 milliliter kokend water.
  • Zet koffie met 1 espressostick, 2 mokkasticks, 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker en 100 milliliter kokend water voor de mokka botercrème.
  • Verdeel de walnoten over een bakplaat, zet deze voor 10 minuten in de oven en hak ze vervolgens fijn.

Koffie-walnoot financiers

  • Meng de fijngemalen walnoten samen met 220 gram poedersuiker goed door.
  • Verwarm de roomboter op middelhoog vuur.
  • Splits de eieren en klop 270 gram eiwit los.
  • Voeg de overgebleven poedersuiker toe aan het eiwit en meng dit goed door.
  • Voeg de eiwitten toe aan het walnotenmengsel.
  • Roer vervolgens de gesmolten roomboter goed door het mengsel.
  • Voeg 1 kopje koffie, 1 mokkastick en het koffie-extract toe aan het beslag.
  • Spatel de bloem door het beslag.
  • Dek het beslag af met verhoudfolie en zet het ongeveer 30 minuten in de koelkast.
  • Haal het beslag uit de koelkast en doe het in een spuitzak.
  • Verdeel het beslag over 3 platte financiervormen en 6 hoge financiervormen.
  • Bak de platte financiers gaar in 15 minuten en de hoge financiers in 19 minuten.

Vijgen-anijs financiers

  • Verwijder de steeltjes van de vijgen en snijd ze fijn.
  • Meng de amandelmeel met 220 gram poedersuiker goed door elkaar.
  • Verwarm de roomboter op middelhoog vuur.
  • Klop de eiwitten los en meng de overgebleven poedersuiker er doorheen.
  • Voeg de eiwitten toe aan het amandelmengsel.
  • Roer daarna de roomboter door het mengsel.
  • Spatel de vijgen, het anijspoeder en de bloem door het beslag.
  • Dek het beslag af met verhoudfolie en zet het ongeveer 30 minuten in de koelkast. 
  • Haal het beslag uit de koelkast en doe het in een spuitzak.
  • Verdeel het beslag over 3 platte financiervormen en mini financiervormen.
  • Bak de financiers gaar in 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Chocoladebiscuit

  • Verhoog de oventemperatuur naar 200 graden.
  • Splits de eieren en zet 15 eiwitten en 25 eidooiers apart.
  • Klop de eiwitten op met een theelepel zout.
  • Voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe aan de eiwitten.
  • Klop vervolgens de eidooiers los.
  • Spatel de eidooiers door de eiwitten.
  • Zeef de bloem, cacaopoeder en de maïzena boven het eimengsel en roer dit voorzichtig door.
  • Zet het bakvierkant op een beklede bakplaat.
  • Verdeel het beslag over het bakvierkant en strijk het glad.
  • Bak de chocoladebiscuit gaar in ongeveer 30 minuten.
  • Haal de chocoladebiscuit uit de oven en verwijder de ring.
  • Snijd de cake in vier vierkanten van 20 bij 20 centimeter, 14 bij 14 centimeter en 2 keer 8 bij 8 centimeter.

Italiaanse meringue

  • Verwarm 400 gram suiker en het water in een steelpan tot 118 graden.
  • Klop vervolgens 6 eiwitten stijf.
  • Voeg vervolgens de overgebleven suiker toe aan het eiwit.
  • Giet de suikersiroop in een dun straaltje bij het eiwit en zet de mixer op de snelste stand.
  • Klop de meringue op tot het lauw aanvoelt.

Mokka botercrème

  • Voeg de roomboter beetje bij beetje toe aan de Italiaanse meringue.
  • Voeg het koffie-extract toe aan de koude mokkakoffie en roer het vervolgens door de botercrème.
  • Doe de botercrème in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10 millimeter en leg het in de koelkast.

Trempeersiroop

  • Breng de suiker en het water in een steelpan aan de kook.
  • Doe de suikersiroop samen met de koffielikeur in een spuitflesje.

Opbouw van financiers bouwwerk

  • Snijd de cake op maat.
  • Snijd de vierkanten doormidden.
  • Besprenkel de cake met de trempeersiroop.
  • Besmeer de onderste cakelaag met een laagje botercrème en leg de tweede cakelaag daar bovenop.
  • Smeer de cake rondom af met een laagje botercrème.
  • Herhaal bovenstaande stappen bij het tweede vierkant en zet deze op de grootste cake.
  • Herhaal bovenstaande stappen bij het derde vierkant en zet deze op de middelste cake.
  • Maak met de mini financiers een trap.
  • Maak met 4 grote financiers, de mini financiers en satéprikkers een klimtoren.
  • Zet alle overige financiers tegen de zijkant van de taart.
  • Strooi lichtbruine basterdsuiker rondom de taart.
  • Decoreer de taart met een vlaggetje bovenop.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.