Terug

Koffiebroodjes van Oranje

Bij het thema Holland hoort natuurlijk de kleur oranje. Daarom maakt Pauline koffiebroodjes met sinaasappel. Dat combineert ze met gewelde rozijnen, banketbakkersroom en een glazuur van witte chocolade. Zo lekker dat je je vingers erbij opeet.

Pauline

Recept van
Pauline

Goed te doen
(10) reviews

Ingrediënten

Rozijnen in Grand Marnier

  • 75 gram rozijnen
  • 35 milliliter Grand Manier

Banketbakkersroom

  • 500 milliliter volle melk
  • 50 gram suiker
  • 50 gram custardpoeder
  • 1 vanillestokje

Deeg

  • 375 gram bloem
  • 22 gram suiker
  • 75 gram boter
  • 7 gram zout
  • 12 gram gist
  • 1.5 ei
  • 100 milliliter melk
  • 2 sinaasappel (schil)
  • 100 gram chocolate chips

Jam

  • 400 gram sinaasappels
  • 75 gram geleisuiker
  • 0.75 eetlepel citroensap
  • sinaasappel (schil)
  • 200 gram suiker

Bakken

  • 100 gram witte chocolade

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Deegkleedje
  • Deegroller
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Rasp
  • Staafmixer

Voorbereiding

  • Maak een aantal dagen van tevoren de gewelde rozijnen in Grand Marnier.
  • Verwarm de oven voor op de rijsstand van 30 graden.
  • Vul een bakblik met kokend water en zet het onderin de oven.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vet een kom in.

Rozijnen in Grand Marnier

  • Kook water in een pannetje.
  • Voeg de rozijnen toe als het water kookt.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Laat 10 minuten staan.
  • Laat de rozijnen 30 minuten uitlekken.
  • Leg de rozijnen in de Grand Marnier en laat dit een aantal dagen staan.

Banketbakkersroom

  • Maak van de suiker, custardpoeder en een scheut melk een papje.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
  • Breng de overige melk met het vanillestokje en -merg aan de kook.
  • Giet een beetje warme melk bij het papje en meng goed door.
  • Giet het papje terug bij de melk en laat een paar minuten doorkoken tot het indikt.
  • Giet op een schaal en dek af met folie.
  • Laat afkoelen.
  • Klop even door voor gebruik.

Deeg

  • Rasp de schil van de sinaasappels.
  • Meng alle ingrediënten voor 3 minuten op een langzame stand.
  • Meng daarna nog 5 minuten op een snelle stand.
  • Bol het deeg op.
  • Plaats in een ingevette kom en dek af met een deegkleedje.
  • Laat het deeg ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven rijzen.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 20 graden.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 30 x 60 centimeter.
  • Smeer een dun laagje banketbakkersroom over het deeg. Laat ongeveer een centimeter ruimte aan 1 van de lange kanten vrij.
  • Verdeel de rozijnen en de chocolate chips erover.
  • Vouw je deeg in de breedte op.
  • Pak het deeg aan de bovenkant en vouw tot ongeveer 1/3e naar beneden.
  • Pak het deeg van de onderkant en vouw dat eroverheen.
  • Snijd het deeg in lapjes van 5 centimeter breed, zodat je 12 broodjes overhoudt.
  • Maak over de lengte een snee in het midden van ieder broodje. Zorg dat boven en onderkant heel blijven.
  • Pak het deeg aan de bovenkant en trek het onderlangs door de lus heen terug naar boven.
  • Dek de broodjes af met een deegkleedje en laat ze 45 minuten rijzen in de oven van 20 graden of op kamertemperatuur.

Jam

  • Haal al het vruchtvlees zonder velletjes, pitjes en schil uit de sinaasappels.
  • Zorg dat je 150 gram overhoudt.
  • Voeg 3/4e eetlepel citroensap toe.
  • Breng samen aan de kook.
  • Voeg de geleisuiker toe en laat dit 4 minuten doorkoken.
  • Mix fijn met de staafmixer
  • Laat afkoelen.

Bakken

  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 240 graden.
  • Leg de broodjes op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Draai de temperatuur van de oven terug naar 220 graden.
  • Bak de broodjes in 12 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Smelt 2/3e van de witte chocolade au bain-marie.
  • Voeg de overige chocolade toe en roer door tot alles is gesmolten.
  • Doe de chocolade in een kleine spuitzak.
  • Bestrijk de broodjes met sinaasappeljam.
  • Spuit mooie lijntjes witte chocolade over de broodjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.