E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Krankzinnig kittige kokette kanelige kake

Traditioneel wordt de kransekake veel gegeten in Noorwegen en Denemarken. In dit recept is de zoete cake van amandel en poedersuiker goed in balans met de zure tegenhanger van aalbessen.

Ingrid

Recept van
Ingrid

Cake
Goed te doen
(18) reviews

Ingrediënten

Kransekake

  • 600 gram amandelmeel
  • 500 gram poedersuiker
  • 3-4 eiwitten
  • 2 theelepel kaneel
  • 30 gram griesmeel
  • 1 theelepel rode kleurstof
  • 1 theelepel groene kleurstof

Aalbessengelei

  • 1 pond aalbessen
  • 150 gram geleisuiker speciaal

Gesuikerde/gezouten pistachenoten

  • 100 gram gepelde pistachenoten
  • 1 klontje roomboter
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • Grof zeezout

Glazuur

  • 1 eiwit
  • 100 gram poedersuiker

Gouden chocoladeglobe

  • 100 gram pure chocolade
  • 1 gram cacaoboterpoeder
  • Eetbare goudspray

Opbouw

  • Eetbare lijm

Bereidingswijze

Kransekake met aalbessen en pistachenoten

Mix de zoete smaak van deze Scandinavische kransekake met het zure van aalbessen en gezouten pistachenoten. “Echt super lekker”, aldus Robèrt.

Spektakelstuk Ingrid - A2

Bakgereedschap

  • Set kransekake vormen
  • Siliconen bolvormen met een doorsnede van 10 centimeter
  • Bakspray
  • Bakpapier
  • Kleine bakplaat
  • Kwastje
  • 2 spuitzakken
  • Deegschraper

Voorbereiding voor de kransekake

  • Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.

Aalbessengelei

  • Was de bessen aan de ranken en houd 4 kleine ranken achter voor decoratie. 
  • Zet de rest van de bessen, met steeltjes en al, op in een steelpan in een laagje water en voeg de geleisuiker toe.
  • Breng aan de kook en laat koken tot de besjes stuk zijn. 
  • Giet af in een zeef met een bak eronder en laat zo lang mogelijk staan zodat al het vocht eruit is gelopen. 
  • Duw niet, dan wordt de gelei troebel. 
  • Zet koud weg.

Kransekake deeg

  • Zeef het amandelmeel, de kaneel en poedersuiker boven een kom. 
  • Roer goed door om alles te mengen. 
  • Voeg het eiwit toe en kneed tot een stevig marsepeinachtig deeg. 
  • Deel het deeg in tweeën en kleur het ene deel rood en het andere deel groen met kleurstof.
  • Kneed nogmaals goed door tot alles opgenomen is. 
  • Spuit de kransekake vormen in met bakspray.
  • Besprenkel met griesmeel zodat ze mooi bekleed zijn.
  • Deel met de schraper het deeg per kleur in stukjes en rol per stuk een sliert deeg ter grootte van een ring van de kakevorm. 
  • Doe dit met elke vorm tot alle vormen gevuld zijn en er 3 keer 3 rode en 3 keer 3 groene kakeringen gevormd zijn.
  • Bak de kransekake vormen in 8 tot 10 min af in de voorverwarmde oven.

Gesuikerde/gezouten pistachenoten

  • Draai de oven terug naar 180 graden en doe de boter in een steelpan op het vuur. 
  • Voeg de noten toe zodra de boter is gesmolten en bak ze even aan.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de noten hierop.
  • Giet de ahornsiroop over de noten en schep goed om.
  • Bak de noten in de oven voor 8 minuten en schud regelmatig.
  • Haal de noten uit de oven en bestrooi ze met zeezout.

Glazuur

  • Maak met behulp van een garde een papje van het eiwit en de gezeefde poedersuiker.
  • Stop het glazuur in een spuitzak.

Gouden chocoladeglobe

  • Verwarm de pure chocolade au bain-marie tot 45 graden.
  • Voeg nu 1 tot 2 gram geraspte cacaoboter toe en koel tot 34 graden.
  • Smeer met een kwastje 4 halve bollen van de siliconenvormen in.
  • Plaats in de vriezer.
  • Herhaal dit proces na 10 minuten nog 1 of 2 keer tot er een stevige halve bol ontstaat.

Opbouw van de kransekake

  • Haal de kakeringen één voor één uit de vorm zodra ze zijn afgekoeld.
  • Maak met het glazuur een cirkel ter grootte van de grootste kakering op het presenteerblad en plaats de grootste ring hierop.
  • Spuit een dun randje eetbare lijm op elke ring en plaats de volgende kake erop.
  • Doe dit om en om: drie keer rood en drie keer groen op volgorde van grootte. 
  • Bouw zo de kransekake verder op.
  • Pak de gelei en giet in een spuitzak. 
  • Knip een klein puntje af en begin van bovenaf de kransekake te bedruipen met de gelei.
  • Plak de nootjes en besjes her en der tegen de kransekake aan en drapeer bovenop de kransekake.
  • Leg nog wat trosjes besjes op de rand bovenaan de kake. 
  • Haal nu de chocoladeglobes uit de vriezer en plop ze uit de vorm. 
  • Pak een kleine koekenpan en zet deze heel even op het vuur zodat de bodem warm is, maar niet gloeiend heet. 
  • Pak 2 halve bollen en zet ze heel even tegen de bodem van de pan en daarna gelijk tegen elkaar. 
  • Bespray de chocoladeglobe met goudspray en plaats bovenop de kransekake.

Meer kerstinspiratie?

Bekijk de meest feestelijke kerstdesserts

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.