Terug

Krokerwtjes

Laat je verrassen door deze zomerse kroketten met doperwten, geserveerd met een frisse saus van Griekse yoghurt en feta.

Yannis

Recept van
Yannis

Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Broodjes

  • 400 gram bloem T55
  • 200 milliliter melk
  • 50 milliliter water
  • 30 gram suiker
  • 9 gram zout
  • 9 gram instant gist
  • 1 ei
  • 70 gram boter
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels olie
  • 3 eetlepels zwart sesamzaad
  • 3 eetlepels wit sesamzaad

Kroketten

  • 1 blokje groentebouillon
  • 200 milliliter water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 0.25 ui
  • 1 bosui
  • 100 gram doperwten, ontdooid
  • 2 eetlepels dille
  • zout en peper
  • 2 eetlepels citroen (sap)
  • 2.5 blaadjes gelatine
  • 40 gram boter
  • 65 gram bloem
  • 1 eidooier
  • 3 eiwitten
  • 200 gram panko
  • 200 gram fijn paneermeel
  • frituurolie

Saus

  • 100 gram feta
  • 180 gram Griekse yoghurt
  • 5 eetlepels olijfolie
  • zout en peper
  • cayennepeper

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakkwast
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Frituurpan
  • Vershoudfolie

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 190 graden hetelucht.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Verwarm de frituurpan voor op 185 graden.

Broodjes

  • Verwarm 50 gram melk met 50 gram water, voeg 20 gram bloem toe en roer goed door tot een roux. Je hebt nu de tangzhong gemaakt. Laat deze afkoelen.
  • Verwarm de rest van de melk tot ongeveer 36 graden.
  • Voeg hier de gist, een eetlepel suiker en een eetlepel bloem aan toe.
  • Bedek met een doek en laat op een warme plek voor 8-10 minuten rusten.
  • Meng nu de rest van de bloem, suiker, ei en zout met het gistmengsel en de tangzhong.
  • Kneed het mengsel tot een deeg.
  • Voeg daarna 50 gram boter in blokjes toe en kneed het deeg zacht in 4-5 minuten.
  • Leg het deeg in een ingevette schaal, dek af met folie en laat op een warme plek rijzen voor 30 – 40 minuten.
  • Deel het gerezen deeg op in 6 deegballen van ongeveer 115 gram.
  • Bol elk stukje op en leg ze op de bakplaat. Laat nogmaals 15 minuten rijzen.
  • Klop een theelepel water door het het eigeel.
  • Bestrijk de broodjes met het eigeel-mengsel en bestrooi met beide sesamzaadjes.
  • Bak de broodjes in 12 tot 15 minuten goudbruin.
  • Smelt de overgebleven 20 gram boter.
  • Haal de gebakken broodjes uit de oven en bestrijk ze met de gesmolten boter.
  • Laat afkoelen.

Kroketten

  • Roer een half groentebouillonblokje los in 200 milliliter kokend water. Laat afkoelen.
  • Snipper de ui en de bosui.
  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui.
  • Voeg de erwten, 2 tot 3 eetlepels water en het andere halve groentebouillonblokje toe.
  • Laat de erwten ongeveer 5 tot 7 minuten koken tot ze zacht zijn.
  • Voeg de bosui toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de dille en citroensap toe, zet opzij en laat afkoelen.
  • Smelt de boter in een ander pannetje.
  • Haal het pannetje van het vuur en voeg al roerend 50 gram bloem toe.
  • Schenk de groentebouillon erbij en laat het mengsel al roerend binden.
  • Voeg de inhoud van het eerste pannetje toe aan het tweede pannetje.
  • Roer daar het eigeel en de gelatine door en breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de ragout op een bord, dek het af met vershoudfolie en laat het rusten in de koelkast.
  • Klop de rest van de bloem door een eiwit in een bakje en voeg er vervolgens nog 2 eiwitten aan toe.
  • Zet een bakje met paneermeel en een bakje met panko klaar.
  • Haal de ragout uit de koelkast en schep er bolletjes van ongeveer 80 gram uit.
  • Rol de ragout in de vorm van een kroket.
  • Rol de kroket eerst door het paneermeel, vervolgens door het eiwitmengsel en daarna door de panko.
  • Laat de kroketten even rusten.
  • Frituur de kroketten in ongeveer 4 minuten goudbruin in een voorverwarmde frituurpan.

Saus

  • Meng de feta met de yoghurt en breng op smaak met olie, zout, peper en cayennepeper.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.