E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kruidige roggecake met peer

Deze kruidige tulband van Eric is gemaakt met 2 soorten bloem; normale bloem en roggebloem. En dat maakt hem best bijzonder, want roggebloem in een cake zie je niet zo heel vaak. Deze tulband is krokant vanbuiten en zacht van binnen. Het is een lekker kruidig exemplaar door de kruidenmix van onder andere piment, kruidnagel, nootmuskaat en gember.

Eric

Recept van
Eric

Cake
Makkelijk
(16) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 360 gram bloem T45
  • 75 gram Roggebloem
  • 1.5 eetlepel gemberpoeder
  • 3 theelepels kaneel
  • 1.5 theelepel nootmuskaat
  • 0.5 theelepel kruidnagel
  • 0.5 theelepel kardemompeulen
  • 0.5 theelepel piment
  • 1 minneola (rasp)
  • 0.5 theelepel zout
  • 0.5 theelepel baking soda
  • 1.5 theelepel bakpoeder
  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 480 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 200 gram melasse
  • 340 gram water
  • 120 gram bakgember
  • 2 peren
  • 1.5 theelepel sinaasappelextract
  • 3 eetlepels cacaopoeder

Glazuur

  • 250 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel perensiroop
  • 2 eetlepels karnemelk
  • 0.25 theelepel sinaasappelextract
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 druppels gele kleurstof
  • 1 druppel groene kleurstof

Decoratie

  • 250 gram melk chocolade
  • hulstblaadjes

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Tulbandvorm
  • Staande mixer met toebehoren
  • Vijzel
  • Rasp
  • Satéprikker
  • Taartrek
  • Bakkwast

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht.
  • Vet een tulbandvorm in en bestuif de binnenkant met de cacaopoeder. Klop de overtollige cacao eruit.
  • Rasp de nootmuskaat en vijzel de kruidnagel en kardemom.

Cake

  • Meng de bloem, kruiden, zout, minneola rasp, baksoda en bakpoeder.
  • Klop de boter en suiker in minstens 4 minuten op middelhoge snelheid totdat het licht en luchtig is.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe.
  • Voeg de melasse toe.
  • Meng het water met het sinaasappelextract.
  • Voeg de droge ingrediënten en het water om en om toe aan het beslag. Begin en eindig met het bloemmengsel. Mix tot alles goed gemengd is.
  • Snijd de peer en de bakgember in stukjes en voeg toe aan het beslag.
  • Giet het beslag in de ingevette vorm en bak de tulband in 50 tot 65 minuten gaar. Controleer de gaarheid met een sateprikker.
  • Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm.
  • Ga eventueel met een mes of spatel langs de zijkant om de cake los te maken en stort hem vervolgens op een rooster om verder af te koelen.

Glazuur

  • Meng de poedersuiker met de karnemelk en perensiroop tot er een dikke vloeibare massa ontstaat. Voeg eventueel nog wat extra karnemelk toe indien het geheel niet vloeibaar genoeg is.
  • Drup de kleurgel in de massa en meng totdat er een lichtgroene kleur ontstaat.

Decoratie

  • Smelt 2/3e van de chocolade au-bain-marie tot een maximale temperatuur van 45°C.
  • Voeg de rest van de chocolade toe en roer door tot de chocolade 28°C is.
  • Smeer de getempereerde chocolade met behulp van een bakkwast op de hulstbladeren (laat het steeltje onbehandeld) en laat deze 3-4 minuten stollen.
  • Plaats ze tot verder gebruik in de koelkast.
  • Trek vervolgens het hulstblaadje rustig en voorzichtig van de chocolade.
  • Decoreer je tulband met de chocolade hulstblaadjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.