E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

’T Is Schemeringue

Kumquats zijn niet alleen heerlijk als snack, je kan er ook heel goed mee bakken. Deze taart met pistache frangipane, Italiaanse meringue en sinaasappel-kumquat curd is daar het bewijs van.

Rudo

Recept van
Rudo

Taart
(7) reviews

Ingrediënten

Meringuetaart bodem

  • 173 gram bloem
  • 72 gram poedersuiker
  • 30 gram pistachemeel
  • 108 gram ongezouten roomboter
  • 22 gram ei
  • 0,25 theelepel zout

Sinaasappel-kumquat curd 

  • 3 gram gelatinepoeder
  • 2 sinaasappels
  • 150 gram kumquats
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel kumquatlikeur
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram kristalsuiker
  • 5 eidooiers

Pistache frangipane 

  • 100 gram pistachemeel
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 100 gram ongezouten roomboter

Italiaanse meringue

  • 100 gram eiwit
  • 250 gram kristalsuiker
  • 80 milliliter water
  • 0,25 theelepel oranjebloesemwater
  • Snufje zout

Decoratie

  • 50 gram pure chocolade
  • 75 gram kumquats
  • 50 gram kristalsuiker
  • 100 gram water
  • 1 sinaasappel
  • 50 gram pistachenoten

Bereidingswijze

't is schemeringue - meringuetaartEen meringuetaart met een exotische twist. Laat je verrassen door de smaak van kumquats.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Steelpan
  • Folieband
  • Kleine spuitzakken
  • Spuitmondje voor rozen
  • Houder om rozen op te spuiten
  • Blender
  • Rasp
  • Suikerthermometer
  • Keukenthermometer 
  • Kommen
  • Pannenlikker
  • Zeef
  • Spuitzakken
  • Garde 
  • Springvorm met een diameter van 22 centimeter
  • Vershoudfolie
  • Keukenweegschaal 
  • Brander

Voorbereiding voor de meringuetaart

  • Verwarm de oven voor op 170 graden. 

Frangipane

  • Meng de pistachemeel en de suiker goed door elkaar.
  • Roer hier de eieren door.
  • Meng dan de roomboter door het frangipane mengsel en houdt bij de hand voor de meringuetaart bodem.

Meringuetaart bodem

  • Meng de bloem, poedersuiker, pistachemeel en het zout goed door elkaar.
  • Voeg vervolgens de koude boter toe en meng dit tot een kruimelig deeg. 
  • Kluts het ei en roer 22 gram door het kruimeldeeg.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het afkoelen in de koelkast. 
  • Haal het afgekoelde deeg uit de koelkast en kneed het kort door.
  • Rol het deeg met een deegroller uit tot een dikte van 4 millimeter, gebruik hiervoor de latjes.
  • Leg het deeg in een pan, druk het aan en gebruik de deegroller om het overtollige deeg af te snijden.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Verdeel een laagje van 1 centimeter frangipane over de taartbodem.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden en bak de taart gaar in 40 tot 45 minuten.
  • Haal de meringuetaart bodem uit de oven en laat het afkoelen in de koelkast. 

Sinaasappel-kumquat curd

  • Week de gelatinepoeder in 15 milliliter water. 
  • Maal de kumquats in de blender, zeef dit en houd 75 gram apart. 
  • Rasp 1,5 sinaasappel en pers 50 milliliter sinaasappelsap uit. 
  • Doe het kumquatssap, sinaasappelsap, limoensap, kumquatlikeur, suiker en de boter in een kom en verwarm dit au bain-marie.
  • Voeg de eidooiers toe en verwarm dit mengsel tot 80/85 graden.
  • Voeg de gelatine toe en meng dit goed door. 
  • Giet de sinaasappel-kumquat curd op een bakplaat, dek het af met verhoudfolie en laat het afkoelen in de koelkast. 

Italiaanse meringue

  • Kook de suiker en het water in een steelpan tot een temperatuur van 118 graden.
  • Doe de eiwitten en een snufje zout in een kom en klop het eiwit schuimig. Zet de mixer vervolgens op de laagste stand.
  • Voeg de suikersiroop toe aan de eiwitten en klop dit totdat de kom afgekoeld is.
  • Voeg dan het oranjebloemenwater toe en meng dit goed door de Italiaanse meringue. 
  • Doe de meringue in een spuitzak en leg apart voor de opbouw van de meringuetaart.

Decoratie voor de meringuetaart

  • Smelt de pure chocolade au bain-marie. 
  • Doe de gesmolten chocolade in een spuitzak en spuit op acetaatfolie kleine sinaasappelfiguurtjes.
  • Laat de chocoladefiguurtjes afkoelen in de koelkast.
  • Kook de suiker met het water in een steelpan totdat er een suikersiroop ontstaat.
  • Snijd 3 kumquats in kleine plakjes en kook deze een paar minuten in de suikersiroop.
  • Rooster de pistachenoten in een pan en hak ze grof.

Opbouw van de meringuetaart

  • Haal de sinaasappel-kumquat curd uit de koelkast, roer het door en verdeel de curd over de taartbodem.
  • Spuit de meringue in een zigzag patroon op de taart. 
  • Spuit, met het hulpstukje, 7 rozen op en plaats die met een schaar op de taart. 
  • Gebruik de brander om de meringue bruin te branden. 
  • Decoreer de taart met pistachenoten, kumquatschijfjes en de chocoladefiguurtjes.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.