Terug

Liever Citroencake

Elizabeth maakt een citroentaart die er ook echt aan alle kanten uit ziet als een citroen. De buitenkant is als de buitenkant van een citroen, maar zodra je de onderkant van de taart bekijkt, lijkt het alsof het een doorgesneden citroen is. Met partjes en al. Ze vult hem - natuurlijk - met citroenbiscuit, in combinatie met blauwe bessenjam en een zachte roomvulling.

Elizabeth

Recept van
Elizabeth

Moeilijk
(13) reviews

Ingrediënten

Citroencake

  • 390 gram bloem
  • 600 gram fijne suiker
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 227 gram roomboter
  • 96 gram crisco
  • 5 eieren
  • 4 theelepels vanille-extract
  • 0.75 theelepel zout
  • 240 milliliter volle melk
  • 6 eetlepels citroensap
  • 2 citroenen (rasp)
  • gele kleurstof
  •  blauwe kleurstof

Trempeersiroop

  • 100 gram fijne suiker
  • 150 milliliter citroensap
  • 100 milliliter water

Blauwe bessenjam

  • 1 kilo blauwe bessen(vriezer)
  • 400 gram geleisuiker
  • 60 milliliter citroensap
  • pectine

Vulling

  • 200 gram roomboter
  • 300 gram roomkaas
  • 600 gram poedersuiker
  • 100 gram maïzena
  • 200 gram melk
  • rasp van 1 citroen
  • citroenextract

Botercrème

  • 200 gram crisco
  • 150 gram poedersuiker
  • 50 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels vanille-extract

Opbouw

  • 1 kilo poedersuiker
  • 600 gram gele fondant
  • 400 gram wit fondant
  • poedersuiker om uit te rollen

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • 2 halve bolvormige bakvormen van ø 16 centimeter
  • Antislipmatje
  • Boetseergereedschap
  • Garde
  • Handmixer
  • Rasp
  • Taartzaag

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  • Vet de bakvormen goed in.

Citroencake

  • Zeef de bloem, zout en bakpoeder en zet aan de kant.
  • Klop de boter, crisco en suiker luchtig.
  • Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
  • Voeg het bloemmengsel en de melk om en om in delen toe. Begin en eindig met de bloem.
  • Verdeel de massa over 2 kommen.
  • Kleur 1 beslag lichtpaars met de blauwe kleurstof en 1 beslag geel.
  • Welke kleur moet je maken per kom?
  • Stort elk beslag in een aparte bakvorm.
  • Bak de cakes in ongeveer 40 minuten gaar.
  • Laat afkoelen en snijd in 3 gelijke plakken.
  • Trempeer met de afgekoelde siroop.

Trempeersiroop

  • Breng alle ingrediënten aan de kook.
  • Laat even doorkoken tot de suiker is opgelost.
  • Haal van het vuur en laat afkoelen.

Blauwe bessenjam

  • Breng de bessen aan de kook.
  • Voeg de geleisuiker en het citroensap toe.
  • Laat even doorkoken tot de bessen zacht zijn.
  • Haal van het vuur en laat afkoelen.

Vulling

  • Breng de melk met de maïzena al roerend met een garde aan de kook.
  • Blijf verwarmen en doorroeren tot het mengsel begint in te dikken.
  • Laat afkoelen.
  • Klop de boter en roomkaas luchtig.
  • Voeg geleidelijk de gezeefde poedersuiker toe.
  • Voeg het citroen extract en de rasp toe en klop goed door.
  • Voeg ook het melkpapje toe.
  • Klop door tot een stevige en luchtige creme.

Botercrème

  • Klop de crisco luchtig en voeg langzaam de poedersuiker toe.
  • Voeg de vanille en de slagroom toe en klop door tot een luchtig beslag.

Opbouw

  • Stapel de biscuits om en om op,
  • Begin met een geel biscuit.
  • Verdeel daarover een laag blauwe bessenjam.
  • Leg er een blauw biscuit op en verdeel daarover een laag vulling.
  • Herhaal bovenstaande stappen tot je taart een halve bolvorm heeft.
  • Laat de taart 30 minuten opstijven in de koeling.
  • Haal uit de koeling en smeer de taart af met de botercrème.
  • Rol een deel van de gele fondant uit.
  • Bekleed hiermee de buitenkant van de taart. Maak een puntje bovenop zodat het de vorm van een halve citroen krijgt.
  • Druk met een antislipmatje de structuur van citroenschil in het fondant.
  • Kleur het witte fondant lichtgeel door het te mengen met een beetje gele fondant.
  • Rol het uit tot een dunne plak en snijd er een cirkel van ø 16 centimeter uit.
  • Rol ook de rest van de gele fondant uit en snijd daar een cirkel van ongeveer ø 14 centimeter uit.
  • Leg de gele fondant op de witte fondant en snijd er driehoeken uit als de partjes van een citroen.
  • Maak met boetseergereedschap de structuur van de binnenkant van een citroen.
  • Druk de fondantplakken met de partjes onderop tegen de onderkant van de taart.
  • Breng met een kwastje nog wat groen poeder hier en daar op de taart aan.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.