E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Mediterrane tuin

Met deze focacciatuin, met courgettebloemen en venkel, waan je je zo aan de Middellandse zee.

Tom

Recept van
Tom

Brood
Goed te doen
(20) reviews

Ingrediënten

Focaccia

  • 550 gram tarwebloem
  • 350 milliliter lauwwarm water
  • 15 gram zout
  • 7 gram gedroogde gist
  • 150 milliliter olijfolie (plus extra)
  • Bosje rozemarijn
  • Bosje tijm

Garnering

  • Zwarte olijven
  • Enkele courgettebloemen
  • 1 venkel 
  • 4 sjalotten
  • 2 rode puntpaprika’s
  • Potje artisjokharten
  • Grof zeezout

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakblik van 30 x 35 centimeter
  • Vershoudfolie
  • Kwast

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Vet een grote kom in met olie. 
  • Vet het bakblik goed in met olijfolie. 

Focaccia

  • Rits enkele takjes rozemarijn en tijm af en hak dit fijn tot je 2 eetlepels kan vullen.
  • Meng de fijngehakte kruiden samen met de rest van de ingrediënten voor de focaccia tot een soepel deeg.
  • Stort het deeg in de ingevette kom.
  • Dek de kom af en laat het deeg een uur rijzen.
  • Vouw het deeg daarna een keer in de lengte en een keer in de breedte.
  • Leg in het bakblik en laat het nogmaals voor 10 minuten rijzen.
  • Snijd de venkel, sjalotten en de paprika’s in hele ringen. 
  • Maak met je vingers deuken in het deeg.
  • Leg de venkel, sjalotten en paprika in bloemvormen verspreid over het deeg.
  • Snij de stengels van de courgettebloemen en gebruik deze als bloemstelen voor de bloemen op de focaccia. Leg de courgettebloemen nog even apart.
  • Maak de garnering van de focaccia verder af met de zwarte olijven, artisjokharten en takjes rozemarijn en tijm.
  • Bak de focaccia in een voorverwarmde oven af in 30 minuten.
  • Leg dan de courgettebloemen op de focaccia en bestrijk het geheel met olijfolie.
  • Bak de focaccia nog 5 tot 10 minuten in de oven.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.