E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Nijmeegse Broodkroon

De broodkroon van Sabine is een variant op het Nijmeegse Marikenbrood. Ze vult hem met een laagje amandelspijs en een laagje banketbakkersroom. Het is een lekker smeuïg brood met een rijke vulling van krenten en rozijnen. Het geheel wordt gegarneerd met gesuikerde sinaasappelschilletjes.

Sabine

Recept van
Sabine

Brood
Moeilijk
(10) reviews

Ingrediënten

Amandelspijs

  • 250 gram blanke amandelen
  • 250 gram suiker
  • 0.5 citroen (rasp)
  • 1 ei
  • 1 theelepel koek en speculaaskruiden

Banketbakkersroom

  • 350 milliliter volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 2 eidooiers
  • 35 gram custard

Brood

  • 275 gram tarwebloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 20 gram melkpoeder
  • 60 gram suiker
  • 20 gram roomboter
  • 5 gram zout
  • 170 milliliter water
  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 250 gram amandelspijs
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 30 milliliter Grand Marnier

Gekonfijte sinaasappel

  • 2 sinaasappels
  • 300 gram suiker
  • snufje zout
  • water

Garnering

  • 1 eetlepel roomboter (gesmolten en afgekoeld)
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 2 eetlepels maïzena

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Zeef
  • Deegroller
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Chopper
  • Garde

Voorbereiding voor Broodkroon (1 dag van tevoren)

  • Wel de krenten en rozijnen 30 minuten in de grand marnier, voeg eventueel wat water toe zodat de rozijnen onder staan. Laat een nacht goed drogen.
  • Maak de amandelspijs.

Amandelspijs

  • Maal de amandelen, suiker, citroenrasp en koekkruiden fijn in de chopper.
  • Voeg het ei toe en mix tot er een samenhangend geheel is ontstaan.
  • Wikkel de amandelspijs in plasticfolie en laat het minimaal 24 uur in de koelkast op smaak komen.
  • Gebruik 250 gram voor het recept. De rest kun je in de vriezer bewaren.

Banketbakkersroom

  • Maak een papje van de eidooiers, custard en een scheutje melk.
  • Schraap het merg uit het vanillestokje.
  • Verwarm de overige melk, suiker en het vanillemerg en -stokje tot het bijna kookt.
  • Giet de warme melk bij het papje en roer goed door.
  • Giet alles terug in de pan en laat het doorkoken tot vladikte.
  • Laat afkoelen met een folie direct op de room om velvorming te voorkomen.
  • Gebruik 350 gram voor het recept.

Broodkroon

  • Kneed de bloem, gist, melkpoeder, 20 gram suiker, roomboter, zout en het water met de mixer ongeveer 10 minuten tot een mooi deeg.
  • Meng daarna de krenten en rozijnen erdoor.
  • Bol het deeg op en laat het 20 minuten rijzen.
  • Sla de lucht eruit en verdeel het deeg in 2 stukken.
  • Rol beide stukken uit tot een plak van 60 x 10 centimeter.
  • Laat even rusten.
  • Verdeel het amandelspijs en de banketbakkersroom over 1 deegplak.
  • Meng de kaneel met de overige suiker.
  • Strooi de kaneelsuiker over de room en leg de tweede deegplak er op.
  • Draai het brood voorzichtig in een ronde vorm en laat dit 60 min rijzen.
  • Verwarm de oven op 230 graden.
  • Bak de broodkroon op 200 graden voor 30 minuten.
  • Smelt ondertussen de garneer boter voor het afstrijken.
  • Haal het brood uit de oven en bestrijk het royaal met gesmolten boter.
  • Meng de maizena met de poedersuiker.
  • Bestrooi de broodkroon ermee.

Gekonfijte sinaasappel

  • Was de sinaasappels, maak ze goed droog en snijd de schillen er vanaf.
  • Doe de gesneden sinaasappelschil in een pannetje.
  • Voeg zoveel water toe dat alles net onder staat en strooi er wat zout bij.
  • Breng het geheel aan de kook, laat 1 minuut doorkoken en giet dan af.
  • Spoel de schilletjes goed af met koud water om het zout te verwijderen.
  • Breng 300 milliliter water met 200 gram suiker aan de kook.
  • Voeg de sinaasappelschilletjes toe zodra de suiker is opgelost.
  • Laat de schilletjes tenminste 1-1½ uur koken tot ze glazig en bijna doorzichtig zijn en de siroop flink is ingedikt.
  • Als de siroop teveel indikt, kun je wat extra water toevoegen.
  • Haal de schilletjes uit de siroop en leg, ze los van elkaar, op een vel bakpapier te drogen.
  • Rol ze, als ze bijna droog zijn, door de overige suiker.
  • Garneer de broodkroon met de sinaasappelschilletjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.