Terug

Nougatoren

Bijna moderne architectuur dit suikerbouwwerk. Enige hulp met de opbouw is niet overbodig, maar dan heb je wel een hoogtepuntje voor de feesttafel.

Marjolein

Recept van
Marjolein

Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Soesjes

  • 100 milliliter melk
  • 100 milliliter water
  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 200 gram ei
  • 2 gram zout
  • 2 gram suiker

Vulling

  • 4 gram gelatine
  • 100 gram eidooier
  • 120 gram suiker
  • 50 gram maïzena
  • 500 gram volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram boter
  • 250 gram slagroom

Amandelnougatine

  • 200 gram glucosestroop
  • 500 gram suiker
  • 300 gram amandelschaafsel
  • 50 gram boter
  • 100 gram water

Sesamnougatine

  • 100 gram glucosestroop
  • 250 gram suiker
  • 150 gram sesamzaad
  • 25 gram boter
  • 50 gram water

Karamel

  • 100 gram glucosestroop
  • 250 gram suiker
  • 50 gram water

Royal icing

  • 300 gram poedersuiker
  • 30 gram eiwit
  • 10 citroensap

Bereidingswijze

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 240°C (hetelucht).

Bakgereedschap

  • 1 uitsteekringen 20 centimeter
  • 1 uitsteekring 18 centimeter
  • 1 uitsteekring 10 centimeter
  • Spuitzak met verwisselbaar opzetstuk
  • Spuitmondje om soezen te vullen
  • Bakpapier
  • Eventueel siliconen mat (kan ook op bakpapier of marmeren plaat)
  • Pollepel

Soesjes

  • Breng de melk, water en boter in een pan aan de kook.
  • Voeg de bloem en het zout toe en meng met een spatel tot een bal ontstaat.
  • Laat het deeg enkele minuten garen.
  • Doe het deeg in een kom en meng geleidelijk het ei er doorheen.
  • Spuit doppen op een bakplaat met bakpapier en bak in 15 à 20 min gaar.

Vulling

  • Week de gelatine in koud water.
  • Breng de melk met het vanillestokje aan de kook.
  • Klop de eidooiers met de suiker en maïzena schuimig wit.
  • Voeg een klein beetje hete melk toe en roer goed door.
  • Giet terug in de pan en verwarm tot het mengsel dikker wordt.
  • Knijp de gelatine uit en voeg tegelijkertijd de boter toe.
  • Laat de room afkoelen.
  • Klop de slagroom stijf en spatel deze door de afgekoelde room.
  • Laat iets opstijven en vul dan de soezen.

Amandelnougatine

  • Verwarm de oven op 140°C.
  • Rooster het amandelschaafsel op een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm in een pan de glucose, suiker en water tot ongeveer 170°C.
  • Voeg de warme amandelen en de boter toe en meng snel en goed door elkaar.
  • Stort op een warme bakplaat met siliconenmat; dek af met nog een vel bakpapier en rol uit tot een dunne plak.
  • Steek hier de benodigde vormen uit en laat goed plat drogen.
  • Zet de nougatine terug in de oven als deze hard begint te worden.

Sesamnougatine

  • Verwarm de oven op 140°C.
  • Rooster de sesamzaadjes op een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm in een pan de glucose, suiker en water tot ongeveer 170°C.
  • Voeg de warme sesamzaadjes en de boter toe en meng snel en goed door elkaar.
  • Stort op een warme bakplaat met siliconenmat; dek af met nog een vel bakpapier en rol uit tot een dunne plak.
  • Steek hier de benodigde vormen uit en laat goed plat drogen.
  • Rol enkele stroken nougatine om de pollepel(-s) en laat hard worden.
  • Zet de nougatine terug in de oven als deze hard begint te worden.
  • Uitsteken uit de nougatine (sesam en amandel): 2 cirkels van 20 centimeter, 2 cirkels van 10 centimeter, 2 cirkels van 18 centimeter + gat in binnenkant en ca. 10 cirkels in verschillende maten.
  • Overige vormen snijden (gebruik eventueel een pizzames).

Karamel

  • Doe de glucosestroop, suiker en water in de pan en verwarm tot de karamel licht begint te kleuren.
  • Gebruik deze karamel om de losse onderdelen aan elkaar te zetten en de soesjes in te dopen.

Royal icing

  • Zeef de poedersuiker.
  • Klop het eiwit met de mixer op lage stand en voeg de poedersuiker geleidelijk toe.
  • Voeg citroensap toe en dek af.

Samenstellen

  • Neem een cirkel van 20 centimeter.
  • Stapel een buitenrand van in karamel gedoopte soesjes, 3 hoog.
  • Dek af met de tweede cirkel van 20 centimeter.
  • Herhaal dit voor de cirkels van 15 centimeter.
  • Maak een wiel van de cirkels van 18 centimeter met het gat in het midden.
  • Stapel weer op de buitenrand een ring van soesjes, maar nu 1 laag hoog, plak de tweede ring hier bovenop.
  • Zet het stuk van 20 centimeter plat op een bord.
  • Zet hier het wiel, op zijn kant, op vast met karamel.
  • Als dit goed uitgehard is kan het kleinste stuk van 15 centimeter hier plat bovenop vastgezet worden met karamel.
  • Decoreer verder met de cirkels en overige vormen, welke je ook vast zet met karamel.
  • Werk de randjes van de cirkels af met een sierrandje van royal icing.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.