E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Om je lange vingers bij af te likken

De tiramisutaart van Rianne is er een met klassieke smaken. Op de amandel schuimbodem komen een mascarponeroom, chocoladebiscuit en lange vingers gedrenkt in koffie-amandelsiroop. Met de lange vingers ter decoratie aan de zijkant is het een prachtig taartje.

Rianne

Recept van
Rianne

Taart
(25) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 50 gram boter
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 75 gram bloem
  • 30 gram cacaopoeder
  • 4 eieren (M)
  • 110 gram fijne suiker
  • 1 eetlepel oploskoffie

Amandel schuimbodem

  • 75 gram eiwit
  • 75 gram fijne suiker
  • 75 gram poedersuiker
  • 15 gram bloem
  • 75 gram amandelmeel
  • 25 gram amandelschaafsel

Lange vingers

  • 3 eidooiers
  • 45 gram fijne suiker
  • 3 eiwitten
  • mespunt zout
  • 75 gram bloem
  • 15 gram custardpoeder

Mascarponeroom

  • 750 gram mascarpone
  • 180 milliliter slagroom
  • 80 gram poedersuiker
  • 1 vanillestokje

Trempeersiroop

  • 100 gram water
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels oploskoffie
  • 40 milliliter amandellikeur

Decoratie

  • 300 gram pure chocolade callets
  • 2 eetlepels cacaopoeder

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Bakplaten
  • Staande mixer met toebehoren
  • Handmixer
  • 3 ronde bakvormen van ø 18 centimeter
  • Bakpapier
  • Bakring van ø 18 centimeter
  • Thermometer voor chocolade
  • Kleine maatbeker
  • Garde
  • Liniaal
  • Zeef
  • Theezeefje
  • Afkoelrooster
  • Spuitzakken
  • Rond spuitmondje 10 (2X)
  • Rond spuitmondje van ø 1 centimeter

Voorbereiding voor de tiramisutaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet de 3 bakblikken in met boter en bekleed ze met een cirkel van bakpapier. Bestuif licht met bloem.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet er de bakring van 18 centimeter op.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Bekleed een platte plaat met bakpapier.

Biscuit

  • Smelt de boter in een steelpannetje en laat afkoelen.
  • Klop de eieren en de suiker tot een bleek geheel dat flink in volume toeneemt.
  • Meng de oploskoffie met een theelepel kokend water tot een papje.
  • Zeef de bloem, cacao en bakpoeder boven een kom.
  • Zeef nu de helft hiervan boven het eimengsel en spatel voorzichtig door.
  • Doe hetzelfde met de andere helft van het bloemmengsel.
  • Spatel de boter en koffie erdoor en verdeel het beslag over de 3 bakvormen.
  • Bak 15 minuten.
  • Stort op roosters en laat afkoelen.

Amandel schuimbodem

  • Klop de eiwitten stijf en voeg de suiker geleidelijk toe.
  • Zeef de poedersuiker en bloem en spatel dit met het amandelmeel door de eiwitten.
  • Doe over in een spuitzak met rond spuitmondje (10) en spuit een cirkel in de bakring.
  • Bestrooi met amandelschaafsel.
  • Bak 15 minuten en laat afkoelen op een rooster.

Lange vingers

  • Scheid de dooiers van de eiwitten.
  • Klop de dooiers met 45 gram suiker romig met een handmixer.
  • Klop de eiwitten in de machine stijf met een beetje zout en voeg geleidelijk de overige suiker toe.
  • Spatel de eiwitten voorzichtig door de dooiers.
  • Zeef bloem en custard en spatel voorzichtig in 3 delen erdoor.
  • Doe het beslag in de spuitzak met een rond spuitmondje van 1 centimeter doorsnede.
  • Spuit 30 banen van ongeveer 12 centimeter op de bakplaat.
  • Bestrooi met een beetje fijne suiker.
  • Bak de lange vingers 15-18 minuten.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Mascarponeroom

  • Klop alle ingrediënten door tot het mengsel zachte pieken vormt.
  • Schep een deel in een spuitzak met een rond spuitmondje van 1 centimeter doorsnede.

Trempeersiroop

  • Breng suiker en water aan de kook.
  • Laat afkoelen.
  • Voeg koffie en likeur toe naar smaak.
  • Doe in een trempeerflesje.

Decoratie

  • Smelt 2/3e van de chocolade au bain-marie.
  • Haal van de au bain-marie en roer de overige chocolade erdoor tot de chocolade ongeveer 31 graden is.
  • Giet over in een kleine maatbeker, zodat de chocolade diep genoeg is om goed in te kunnen dopen.
  • Doop de lange vingers in de chocolade en leg op een platte plaat met bakpapier.
  • Zet in de koelkast om uit te laten harden.
  • Doe een deel van de chocolade in een spuitzak en spuit een decoratie op het acetaatfolie.
  • Laat uitharden.

Samenstellen van de tiramisutaart

  • Zet de schuimbodem op het draaiplateau en bedek met een laag room.
  • Trempeer een biscuitplak en leg op de room.
  • Volg met de andere getrempeerde biscuitplakken, afgewisseld met room.
  • Bestrijk de taart dun met de room.
  • Snijd de lange vingers aan de onderkant bij tot het goed formaat en zet rechtop tegen de rand van de taart.
  • Spuit toeven room op de bovenkant.
  • Bestuif met een zeefje met cacaopoeder en decoreer met de chocolade decoratie.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.