Terug

Oostendijk

Daniel komt uit Oostenrijk, maar woont inmiddels alweer 6 jaar in Nederland. En dat is goed terug te zien in deze taart! De smaken aan de binnenkant zijn op-en-top Oostenrijks met een Apfelstrüdel en een Sachertorte. Maar de buitenkant is een hartstikke Hollands tafereeltje.

Daniel

Recept van
Daniel

Moeilijk
(6) reviews

Ingrediënten

Sachertorte

  • 150 gram boter
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 vanillestokje
  • 6 eieren
  • 130 gram pure chocolade
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 140 gram bloem (plus extra om te bestuiven)
  • snufje zout

Abrikozenjam

  • 250 gram abrikozen
  • 125 gram kristalsuiker
  • sap van 1 citroen

Chocoladeglazuur

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram water
  • 150 gram pure chocolade

Spiegel

  • 20 gram agar agar
  • 170 gram water
  • 300 gram golden syrup
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram gecondenseerde melk
  • 300 gram witte chocolade
  • 0.25 theelepel witte kleurstofgel
  • 1 theelepel blauwe kleurstof (gel)

Appelstrudel

  • 300 gram bloem (plus extra om te bestuiven)
  • 25 gram zonnebloemolie
  • 5 gram zout
  • 150 gram water
  • 1 kilo appels
  • 80 gram rozijnen
  • 70 gram bruine rum
  • 1.5 citroen
  • 150 gram paneermeel
  • 100 gram gehakte hazelnoten
  • 20 gram boter
  • 120 gram suiker
  • 1 eetlepel kaneel (gemalen)
  • 0.5 theelepel gemalen kardemom
  • snufje gemalen kruidnagel
  • snufje zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 50 gram boter

Koekjes

  • 50 gram bloem
  • 30 gram boter
  • 14 gram witte basterdsuiker
  • 14 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eidooier
  • 20 gram ahornsiroop

Opbouw

  • 1.5 kilo witte fondant
  • 1 eetlepels groene kleurstof
  • 1 eetlepel zwarte kleurstof (gel)
  • 100 gram rijst
  • 50 gram maïzena
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 theelepel ahornsiroop
  • 200 gram pompoenpitten

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Bakplaat
  • Springvorm van ø 22 centimeter
  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakkwast
  • Zeef
  • Satéprikkers
  • Staafmixer
  • Suikerthermometer
  • Keukenfolie
  • Mandoline
  • Theedoek
  • Deegroller
  • Pizzasnijder

Voorbereiding

  • Voorverwarm de oven op 170 graden elektrisch.
  • Vet de springvorm in en bestuif hem met bloem.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Sachertorte

  • Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
  • Klop de boter, poedersuiker en vanillemerg tot een romig mengsel.
  • Splits de eieren.
  • Voeg de eidooiers 1 voor 1 toe aan het beslag.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en voeg deze toe aan het beslag.
  • Klop de eiwitten in een vetvrije kom met de fijne kristalsuiker tot een stevige massa.
  • Voeg de eiwitten toe aan het botermengsel.
  • Zeef de bloem en zout er overheen en spatel tot een egale massa.
  • Giet het beslag in de springvorm en bak hem 10 minuten met de lepel tussen de ovendeur.
  • Bak de cake vervolgens in ongeveer 40 minuten met een dichte deur gaar tot de satéprikker schoon uit de cake komt.
  • Laat de cake afkoelen op een rooster.

Abrikozenjam

  • Snijd de abrikozen in stukjes.
  • Pureer ze helemaal fijn met de suiker en het citroensap.
  • Breng aan de kook tot ongeveer 105 graden.

Chocoladeglazuur

  • Breng de suiker met het water aan de kook.
  • Laat 5 minuten koken.
  • Voeg de chocolade in stukjes toe en roer tot een egale massa.
  • Laat afkoelen tot de glazuur nog net vloeibaar is.

Spiegel

  • Meng de agar-agar met het water en laat 5 minuten staan.
  • Voeg de golden syrup, kristalsuiker en gecondenseerde melk toe en breng aan de kook.
  • Laat 3 minuten afkoelen.
  • Hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een hittebestendige kom.
  • Giet het hete suikermengsel er overheen en pureer alles met de staafmixer fijn.
  • Probeer zo weinig mogelijk lucht toe te voegen.
  • Maak een waterachtige kleur met de kleurstof.
  • Giet een derde van het mengsel in een kleine kom en voeg wat blauwe kleur toe.
  • Meng goed door en giet het donkere glazuur terug in de grote kom met het heldere glazuur.
  • Roer 2-3 keer door om de kleuren een beetje te mengen.
  • Laat het glazuur afkoelen tot nog net vloeibaar (30-40 graden).
  • Gebruik een satéprikker tegen luchtbellen op de oppervlakte.

Opbouw

  • Snijd de cake horizontaal doormidden.
  • Verdeel een derde van de jam op de onderste cakelaag.
  • Plaats de tweede laag cake er bovenop en verdeel de rest van de jam over de cake.
  • Plaats in de koelkast.
  • Giet de chocoladeglazuur over de koude taart.
  • Plaats de taart in de vriezer.
  • Plaats de bevroren taart op een taartrooster en giet de spiegel er in een beweging overheen.
  • Laat afkoelen.

Appelstrudel

  • Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
  • Verwarm de rum en laat de rozijnen er tenminste 10 minuten in weken.
  • Kneed de bloem, olie, zout en water voor 10 minuten.
  • Vorm tot een bal, vet in met wat olie en laat 30 minuten rusten in een kom, afgedekt met folie.
  • Snijd de appels met een mandoline in dunne schijfjes.
  • Giet de rozijnen af.
  • Rooster het paneermeel met de hazelnoten en de boter tot lichtbruin.
  • Rasp en pers de citroenen.
  • Meng de appels met de rozijnen, citroenrasp en -sap, paneermeel-mengsel, suiker, kaneel, kardemom, kruidnagel, zout en vanille extract.
  • Pak de helft van het deeg.
  • Bestuif een theedoek met bloem en rol het deeg daarop uit tot ongeveer 0,5 centimeter dikte.
  • Trek het deeg met je handen voorzichtig uit elkaar.
  • Het deeg moet 60 centimeter lang worden en dun genoeg zodat hij net niet barst.
  • Verdeel de helft van de vulling langs de bovenkant van het deeg.
  • Smelt de boter en vet het niet-bedekte deeg ermee in.
  • Rol het deeg op, begin aan de bovenkant.
  • Maak van de andere helft van het deeg en vulling nog zo’n rol.
  • Zet de ø 22 centimeter springvorm op de bakplaat en leg de deegrollen er tegenaan, zodat je een cirkelvormige strudel krijgt.
  • Vet in met boter.
  • Bak de strudels in 25 – 30 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen.

Koekjes

  • Meng alle ingrediënten.
  • Verpak in folie en laat voor tenminste 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden hetelucht.
  • Rol de deeg uit tot 3 millimeter dikte.
  • Snijd met een pizzasnijder 2 plankjes van 10 x 2 centimeter.
  • Snij van de rest van het deeg plankjes van 1 x 5 centimeter.
  • Bak de koekjes in 10 – 15 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Opbouw

  • De taart komt in een piepschuim mal. Het piepschuim is vormgegeven als heuvel waaruit een cirkel van 22 centimeter is gesneden voor de taart. Het geheel staat op een plaat van 60 x 70 centimeter.
  • Plaats de sachertaart in het het gat in het piepschuim.
  • Kleur 20 gram van de fondant zwart en maak daar kleine meerkoeten van.
  • Maak snaveltjes van een beetje wit fondant.
  • Zet de meerkoetjes op de taart.
  • Kleur de rest van de fondant grasgroen.
  • Rol met behulp van maïzena uit tot een grote plak van 3 – 5 millimeter dikte.
  • Bekleed de piepschuim vorm met de groene fondant.
  • Doe de rijst in wat keukenfolie en leg het op de groene fondant.
  • Rol er met een deegroller overheen om een gras structuur in de fondant te drukken.
  • Snijd de strudels af, zodat ze een perfecte cirkel vormen.
  • Zeef de pompoenpitten er overheen.
  • Plaats de strudels op het schuim rondom de taart.
  • Meng de ahornsiroop met poedersuiker.
  • Bouw een steiger van de koekjes van de strudel in de taart.
  • Plak de koekjes met het ahorn-mengsel aan elkaar.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.