E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Oosters rondje

Uitgesproken baklava-achtig brood, door de combinatie van pistachenootjes en honing. Een opgerold broodwondertje!

Marjolein

Recept van
Marjolein

Brood
Makkelijk
(5) reviews

Ingrediënten

Brood

  • 250 gram tarwebloem
  • 25 gram ei (plus rest om brood mee af te strijken)
  • 5 gram zout
  • 20 gram zachte boter
  • 10 gram witte basterdsuiker
  • 15 gram verse gist
  • 140 gram volle melk

Vulling

  • 50 gram blanke amandelen
  • 50 gram pistachenoten
  • 50 gram walnoten
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 20 gram vloeibare honing
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater
  • 0.25 theelepel kaneel

Siroop

  • 20 gram vloeibare honing
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 10 gram water
  • 2 theelepels oranjebloesemwater

Garnering

  • 50 gram pistachenoten

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Deegroller
  • Bakpapier

Brood

  • Los de gist op in een klein beetje water met wat suiker. Laat het geheel even staan.
  • Breng de bloem, het zout, de boter, de suiker en het ei samen in de mengkom.
  • Verwarm de melk tot ongeveer 32 graden.
  • Voeg de gist toe en zet de keukenmachine aan – melk er geleidelijk bij gieten.
  • Kneed het deeg eerst ca. 3 minuten op de lage stand, dan 3 minuten op een hogere.
  • Kneed vervolgens het deeg nog even door met de hand.
  • Laat het 10 minuten rijzen. Maak in de tussentijd de vulling.

Vulling

  • Maal de noten grof.
  • Schep door het notenmengsel de suiker, het kaneel, het oranjebloesemwater en de honing. Voeg eventueel een klein beetje water toe.
  • Rol het deeg uit tot een grote lap van ca. 5 millimeter dikte.
  • Verdeel het notenmengsel over het deeg en rol het voorzichtig op.
  • Snijd de rol in gelijke plakjes van 2,5 centimeter breed en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Laat ze nog ca. 50 minuten rijzen.

Siroop

  • Maak in de tijd dat het brood staat te rijzen de siroop.
  • Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een pan en laat die inkoken tot de siroop wat dikker wordt. Zet apart.

Bakken

  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
  • Bestrijk het brood vlak voor het bakken met ei.
  • Zet het brood in de oven en zet de temperatuur terug naar 180 graden.
  • Bak het brood in ca. 18 minuten goudbruin.

Garnering

  • Maal de pistachenootjes zeer fijn met de chopper/foodprocessor.

Afwerken

  • Haal het brood uit de oven en leg het op een rooster.
  • Bestrijk het direct met boter.
  • Giet nu de siroop er overheen.
  • Bestrooi het midden van elk broodje met een beetje fijngemalen pistache.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.