Terug

Op z’n kop

Eric zet zijn binnenstebuiten taart op z’n kant. Hij gebruikt daarvoor een leuke techniek. Hij bakt dunne plakken limoenbiscuit die hij oprolt samen met de vulling. Dan zet hij het geheel op de zijkant, zodat je een spiraalvorm aan de binnenkant van de taart krijgt. Het geheel wordt afgewerkt met passievruchtcurd, frambozen en melkchocolade.

Eric

Recept van
Eric

Goed te doen
(5) reviews

Ingrediënten

Limoenbiscuit

  • 480 gram bloem
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels zout
  • 16 eieren
  • 600 gram suiker
  • 120 gram boter
  • 4 theelepels vanille-extract
  • 4 limoenen
  • 250 gram poedersuiker

Frambozenjam

  • 650 gram frambozen
  • 315 gram geleisuiker
  • 2 eetlepels limoen (sap)

Passievruchtencurd

  • 340 gram boter
  • 12 passievruchten
  • 2 limoenen
  • 400 gram suiker
  • 6 eieren
  • 4 eidooiers

Frambozenslagroom

  • 215 gram frambozenjam
  • 225 gram mascarpone
  • 175 gram witte chocolade
  • 1 theelepel vanille-extract
  • snufje zout
  • 500 milliliter slagroom (koud)
  • 200 gram poedersuiker

Garnering

  • 250 gram melk chocolade
  • 2 passievruchten
  • 2 limoenen
  • 150 gram frambozen

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • 2 bakplaten
  • Verstelbare ronde cakevorm
  • Paletmes
  • Garneer krabber met groot blokjespatroon
  • Garde
  • Zeef
  • Bakpapier
  • Thermometer
  • Liniaal
  • Acetaatfolie
  • Taartkarton van ø 22 centimeter
  • 2 theedoeken

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.

Limoenbiscuit

  • Smelt de boter en laat afkoelen.
  • Klop de eieren luchtig.
  • Voeg de suiker, vanille, limoensap en -rasp toe.
  • Spatel de droge ingrediënten in 2 delen door het eimengsel.
  • Spatel de gesmolten boter door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de 2 bakplaten en smeer mooi uit.
  • Bak de cakes in 12-14 minuten gaar.
  • Bestrooi 2 theedoeken met poedersuiker.
  • Stort de cakes op de theedoeken.
  • Rol ze vanaf de korte kant op en laat afkoelen.

Frambozenjam

  • Verwarm de frambozen met de geleisuiker en het limoensap op hoog vuur.
  • Prak de frambozen stuk met een vork.
  • Zet het vuur zachter zodra het mengsel kookt en laat de jam ongeveer 5 minuten doorkoken.
  • Haal door een zeef.
  • Laat afkoelen in de koelkast.

Passievruchtencurd

  • Haal de pulp uit de passievruchten en zeef deze.
  • Bewaar 2 eetlepels van de pitjes.
  • Pers de limoenen uit.
  • Verhit op halfhoog vuur de passievruchtenpulp, pitjes, 4 eetlepels limoensap, boter en suiker tot de boter en suiker gesmolten zijn.
  • Klop ondertussen de eieren en het eigeel in een aparte kom.
  • Schenk de warme passievrucht langzaam al roerend bij het eimengsel.
  • Giet het geheel terug in de pan en kook op laag vuur tot het begint in te dikken.
  • Laat afkoelen.

Frambozenslagroom

  • Smelt de witte chocolade.
  • Klop de slagroom met de poedersuiker stijf.
  • Klop in een andere kom de mascarpone glad en romig.
  • Voeg de gesmolten chocolade, vanille en zout toe.
  • Mix dit een aantal minuten totdat het goed gemengd is.
  • Voeg de frambozenjam toe.
  • Voeg ook de slagroom toe en klop tot er stijve pieken ontstaan.

Garnering

  • Tempereer de chocolade.
  • Maak op een vel acetaatfolie een gestreept chocolade patroon met behulp van de garneer krabber.
  • Rol de acetaatfolie om de taart.
  • Laat de chocolade afkoelen en trek dan voorzichtig het folie van de chocolade.
  • Laat uitharden.

Opbouw

  • Rol de cakes open en snijd ze in de lengte doormidden.
  • Bestrijk ze eerst met een dunne laag jam en vervolgens met een laag curd.
  • Rol eerst ene cakeplak op, gevolgd door de andere. Plak ze aan elkaar als 1 grote cakerol.
  • Draai de cake op z’n kant en zet hem op het taartkarton.
  • Smeer de taart af met de frambozenslagroom.
  • Zet het chocolade patroon rondom de taart.
  • Decoreer de cake met de resterende slagroom, frambozen, limoenen en passievruchten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.