Terug

Oriental delight

Sarena

Recept van
Sarena

Expert
(4) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 7 eieren
  • 210 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 75 gram patentbloem
  • 30 gram cacaopoeder
  • 105 gram aardappelzetmeel
  • 100 gram walnoten
  • 150 gram gedroogde dadels
  • 300 milliliter koffielikeur

Pistachecake

  • 125 gram pistachenoten
  • 320 gram fijne kristalsuiker
  • 240 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 6 eidooiers
  • 175 milliliter water
  • 125 gram boter
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 6 eiwitten
  • 1 theelepel baking soda

Baklava

  • 125 gram pistachenoten
  • 125 gram walnoten
  • 80 gram gedroogde abrikozen
  • 80 gram gedroogde vijgen
  • 40 gram gedroogde dadels
  • 250 gram boter
  • 40 blaadjes filodeeg

Siroop

  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 175 milliliter water
  • 1 kaneelstokje
  • 1 sinaasappel, alleen de schil geraspt
  • 1 citroen (rasp)

Meringue

  • 2 eiwitten
  • 15 milliliter water
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • goudspray

Rozencrème

  • 600 gram mascarpone
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels rozenwater
  • roze kleurstof
  • 400 milliliter slagroom

Koffiecrème

  • 150 milliliter slagroom
  • 150 milliliter volle melk
  • 200 milliliter espresso (vers gezet)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels aardappelzetmeel
  • 4 eidooiers
  • 1 vanillestokje
  • 375 gram roomboter

Afmaken

  • 150 gram pistachenoten
  • 100 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm oven voor op 180˚C.
  • Vet 2 vierkante bakvormen van 20 bij 20 centimeter en 2 ronde bakvormen met een diameter van 18 centimeter in en bestuif met bloem.
  • Haal het filodeeg uit de vriezer en laat ontdooien in de koelkast.
  • Zet een ovenschaal klaar.

Biscuit

  • Klop eieren met suiker en vanille-extract luchtig.
  • Zeef de bloem, zetmeel en cacao en spatel door de eieren. Voeg ook de koffielikeur toe en roer goed door.
  • Walnoten en dadels fijnhakken, door een beetje bloem halen en spatel door het beslag.
  • Giet het beslag in de ronde bakvormen en vak 35-40 minuten.
  • Zodra de biscuit klaar is, snijd kleine torentjes uit een van de twee cakes.
  • Laat alles afkoelen op een rooster.

Pistachecake

  • Maal pistachepitten fijn met helft van suiker.
  • Meng met bloem, rest van de suiker, bakpoeder en zout.
  • Laat de boter smelten op laag vuur.
  • Klop dooiers, water, gesmolten boter en vanille door elkaar en meng door de droge ingrediënten.
  • Klop eiwitten luchtig samen met baking soda.
  • Spatel eiwitten voorzichtig door het beslag en giet in de vierkante vormen.
  • Bak 35-40 minuten in de oven.
  • Laat de cake afkoelen op een rooster.
  • Verlaag de oventemperatuur tot 160˚C.

Baklava

  • Hak pistache- en walnoten fijn in een keukenmachine.
  • Hak de abrikozen, vijgen en dadels fijn en meng met de noten.
  • Smelt de boter.
  • Leg een vel filodeeg op de werkbank en bestrijk met boter. Leg hier nog een vel op en bestrijk dit weer met boter. Herhaal dit tot u drie vellen opgestapeld heeft.
  • Strooi aan het uiteinde van het deeg een paar eetlepels van het notenmengsel en rol het filodeeg strak op.
  • Snijd in stukjes en leg in een ovenschaal.
  • Herhaal tot het filodeeg op is.
  • Bak 40-45 minuten in de warme oven.

Siroop

  • Kook suikersiroop van suiker, water, kaneelstokje, sinaasappel- en citroenrasp.
  • Giet siroop over de baklava zodra deze uit de oven komt en laat afkoelen.

Meringue

  • Klop de eiwitten op tot wit en bijna stijf.
  • Kook suiker met water tot suikersiroop.
  • Giet dit al kloppend bij de eiwitten en blijf kloppen tot de meringue is afgekoeld.
  • Doe in spuitzak.

Rozencrème

  • Meng mascarpone met poedersuiker.
  • Meng rozenwater erdoor en kleur met roze kleurstof.
  • Klop slagroom op en spatel door het mascarponemengsel.
  • Leg een laag pistachecake op de werkbank en smeer in met een laag rozencrème. Bedek met de tweede laag pistachecake.
  • Smeer de hele taart af met rozencrème.
  • Doe de overige crème in een spuitzak en spuit doppen crème rondom.

Koffiecrème

  • Warm melk, slagroom en koffie op samen met het vanillestokje.
  • Meng zetmeel, suiker en dooiers.
  • Schenk hier een beetje warme melk bij en roer goed door tot een egaal papje.
  • Schenk dit terug in de pan bij de hete melk en laat koken tot ingedikt.
  • Schenk op een bord, bedek met plastic folie en laat afkoelen in de koelkast.
  • Klop boter luchtig en voeg de afgekoelde banketbakkersroom langzaam toe. Klop tot een egale crème.
  • Doe in spuitzak. Smeer een laag crème tussen de lagen biscuit en smeer de taart ermee af.
  • Smeer ook de caketorentjes in met crème. Druk op de taart en decoreer de torentjes met fijngemalen pistachenoten.

Afmaken

  • Zet de vierkante taart op een serveerschaal.
  • Plaats hierop de ronde taart met op de hoeken de torentjes.
  • Spuit mooie toefjes meringue bovenop de torentjes en spuit goudkleurig.
  • Stapel de baklava op de ronde taart.
  • Garneer met wat pistachenoten en strooi er wat poedersuiker overheen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.