Bakgereedschap voor oudhollandse taart
- Staande mixer met toebehoren
- 2 bakvormen van ø 22 centimeter
- Bakplaat
- Bakpapier
- Theedoek
- Deegroller
- Handmixer
- Deegkrabber
- Penselen
- Marmerplaat
- Acetaatfolie
- Plamuurmes
- Thermometer
- Uitsteker sierrand
- Dowels
- Chopper
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de taartvormen goed in en leg bakpapier op de bodem.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Maak de theedoek nat.
- Week de gelatine in koud water.
Biscuit
- Split de eieren
- Mix de eiwitten schuimig en voeg de suiker toe.
- Klop 10 minuten tot een luchtig geheel.
- Voeg 1 voor 1 de dooiers toe. Klop kort door.
- Zeef de bloem en maizena en spatel ze samen met de citroenrasp voorzichtig door het mengsel.
- Stort het beslag voor oudhollandse taart in de taartvormen en bak ze in 30 minuten gaar.
Trempeersiroop
- Kook het water met suiker.
- Haal van het vuur en voeg de likeur toe.
- Laat afkoelen.
Bitterkoekjes
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Meng het amandelmeel met de poedersuiker.
- Voeg het amandel extract, zout en de eiwitten toe en maal in de chopper tot een smeuïge pasta.
- Doe de pasta in een spuitzak met een glad spuitmondje van ø 1 centimeter.
- Spuit doppen van ø 3 centimeter op het bakpapier op de bakplaat.
- Eventuele opstaande puntjes kun je met een natte vinger platdrukken.
- Bak de bitterkoekjes in 12-17 minuten licht goudbruin.
- Schuif het vel bakpapier direct na het bakken op een natte theedoek zodat de koekjes makkelijker loslaten.
Banketbakkersroom
- Maak een papje van de eidooiers, custard en een scheutje melk.
- Schraap het merg uit het vanillestokje.
- Verwarm de overige melk, suiker en het vanillemerg en -stokje tot het bijna kookt.
- Giet de warme melk bij het papje en roer goed door.
- Giet alles terug in de pan en laat het doorkoken tot vladikte.
- Los de uitgeknepen gelatine op in de room.
- Laat afkoelen met een folie direct op de room om velvorming te voorkomen.
Boerenjongens
- Was de rozijnen en laat uitlekken.
- Breng de suiker met het water aan de kook tot de suiker is opgelost.
- Zet het vuur uit.
- Voeg de rozijnen, vanille, kaneelstokjes en steranijs toe.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Voeg de inmaakbrandewijn toe.
Chipolata vulling
- Klop de slagroom met de suiker lobbig en zet koud weg.
- Snijd het fruit in stukjes en hak de bitterkoekjes grof.
- Meng de afgekoelde banketbakkersroom met de slagroom.
- Spatel het fruit, de marasquin, de boerenjongens en bitterkoekjes erdoor.
Botercrème
- Zeef de bloem en doe dit met de melk pan.
- Klop met een garde de bloem door de melk tot er geen klontjes meer in zitten.
- Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Laat het ongeveer 5 minuten koken tot het is ingedikt.
- Doe het mengsel in een kom en laat bedekt met folie afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de boter en poedersuiker luchtig.
- Voeg het vanille extract toe.
- Meng het afgekoelde bloem mengsel door de botercrème.
Opbouw van de oudhollandse taart
- Snijd de biscuits 3 keer door.
- Trempeer elke laag met siroop.
- Bestrijk elke laag met chipolata vulling en bouw tot alle biscuitlagen op zijn.
- Smeer de oudhollandse taart af met botercreme.
- Laat opstijven in de koeling.
- Rol de marsepein uit en bekleed de taart ermee.
- Rol de blauwe fondant uit tot een lange lap en steek er met de uitsteker een sierrand uit.
- Breng de sierrand aan op de onderrand van de taart.
- Meng de blauwe kleurstof met een theelepel marasquin.
- Schilder bloemen en mooie patronen op de marsepein.
- Tempereer de witte chocolade en spuit met een spuitzak een kroon op een stukje acetaat folie.
- Laat de chocolade gebogen over een pan goed uitharden.
- Verwijder het folie en spuit de kroon goud.
- Zet de kroon bovenop de taart.
- Leg wat overgebleven bitterkoekjes naast de kroon op de oudhollandse taart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.