E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Paasbrood met amandelspijs en rum

Zeg je Pasen, dan zeg je paasbrood! Deze variant is een echte Hollandse klassieker met in rum geweld gedroogd fruit, noten, veel kruiden en natuurlijk amandelspijs.

Marieke

Recept van
Marieke

Brood
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Vulling

  • 350 gram rozijnen
  • 100 gram gedroogde vijgen
  • 150 gram gedroogde abrikozen
  • 100 gram gebrande hazelnoten
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel kardemom
  • Mespunt witte peper
  • 10 gram vanillesuiker
  • 50 gram bruine rum

Amandelspijs

  • 250 gram amandelen
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 ei
  • 250 gram suiker

Deeg

  • 50 gram verse gist
  • 200 gram melk
  • 500 gram Amerikaans patentbloem
  • 15 gram suiker
  • 2 eieren
  • 10 gram geraspte citroenschil
  • Snuf zout
  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)

Garnering

  • 25 gram roomboter, gesmolten
  • 100 gram amandelschaafsel

Bereidingswijze

Dit paasbrood is een echte klassieker. Maak de vulling en de spijs een dag eerder. Zo trekken de smaken er goed in. De vulling laat je wellen in de rum voor een extra rijke smaak!

 

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren 
  • Bakplaat
  • Broodblik
  • Bakkwast 
  • Rasp
  • Hakmolen

Voorbereiding

  • Maak de vulling een dag van tevoren. 
  • Maak de spijs een dag van tevoren, zodat de smaak er goed in kan trekken. 
  • Vet het bakblik in en strooi een dun laagje amandelschaafsel in het blik. 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Vulling

  • Rooster de hazelnoten in de oven op 180 graden voor 15 minuten. 
  • Snijd de abrikozen en vijgen in kleine stukjes. 
  • Voeg alle ingrediënten, behalve de rum, samen. 
  • Verwarm de rum en giet erbij. 
  • Laat het mengsel een dag afgedekt wellen. 

Amandelspijs

  • Maal de amandelen grof.
  • Voeg de suiker en citroenrasp toe.
  •  Maal door elkaar. 
  • Voeg de ei beetje bij beetje toe tot de spijs smeuïg is. 

Deeg

  • Los de gist op in de koude melk.
  • Meng de bloem, gist oplossing, suiker, 1 ei en citroenrasp tot een glad deeg. 
  • Voeg de zachte boter in blokjes en het zout toe en kneed nog 5 minuten. 
  • Bol het deeg op en laat het 10 minuten rusten. 
  • Kneed de vulling door het deeg en laat het weer 10 minuten rusten op een warme plek. 
  • Verdeel het deeg in 2 stukken, bol op en laat het weer 10 minuten rusten.
  • Rol de bollen in een lange pil.
  • Leg de eerste in het bakblik en druk het deeg iets uit, zodat de bodem bedekt is. 
  • Slap de amandelspijs eventueel nog een beetje af door er wat ei doorheen te kloppen. 
  • Rol de spijs tot een lange pil en leg deze in het midden op het deeg. 
  • Maak de randen van het deeg iets vochtig en verdeel dan het tweede deeg erover. 
  • Druk iets aan. 
  • Strijk de bovenkant lichtjes in met ei. 
  • Laat nog 30 minuten rusten op een warme plek. 
  • Bak het brood af in ongeveer 40 minuten. 
  • Laat kort afkoelen in het blik en los dan op een rooster. 
  • Strijk de bovenkant in met gesmolten boter.

Paasstol van Robèrt

In dit recept laat Robèrt je zien hoe je een klassieke paasstol maakt. Benieuwd naar het recept?

Zo maak je hem

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.