E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Chocolade cadeau

Deze pakjestaart is een lust voor het oog én voor de smaakpapillen. Onder die glanzende chocolade spiegel zit een hazelnootbiscuit, koffieslagroom en kersengelei. Een feestelijke taart om van te genieten!

Elise

Recept van
Elise

Taart
(74) reviews

Ingrediënten

Koffieslagroom

  • 80 gram koffiebonen
  • 490 milliliter slagroom

Hazelnootbiscuit

  • 2 eieren
  • 80 gram hazelnootmeel
  • 80 gram poedersuiker
  • 20 gram bloem
  • 15 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram eiwit
  • 20 gram kristalsuiker
  • 50 gram kersenlikeur

Pâte à bombe

  • 340 milliliter koffieslagroom
  • 3 eieren
  • 50 gram kristalsuiker
  • 5 gelatineblaadjes
  • 270 gram witte chocolade

Kersengelei

  • 100 gram kersen
  • 50 gram amarena kersen
  • Scheutje siroop van de amarena kersen
  • 2 gram pectine

Chocolade spiegel

  • 5,5 gelatineblaadje
  • 125 milliliter slagroom
  • 150 milliliter water
  • 175 gram kristalsuiker
  • 60 gram cacaopoeder

Koek

  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 40 gram poedersuiker
  • 0,5 theelepel vanille-extract
  • Snufje zout
  • 0,5 eidooier
  • 100 gram bloem
  • 25 gram amandelmeel

Decoratie

  • 300 gram witte chocolade
  • Confetti-buisje

Bereidingswijze

Pakjestaart met hazelnootbiscuit en koffieslagroom van EliseJanny vindt de binnenkant van deze pakjestaart prachtig en is onder de indruk van de strik. Ze noemt dit een prachtig desserttaartje.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Keukenweegschaal
  • Spatel
  • Garde
  • Steelpan
  • Mengkom
  • Spuitzak
  • Spuitmond
  • Zeef
  • Maatbeker
  • Satéprikker
  • Acetaatfolie
  • Marmeren plaat
  • Siliconen vorm van 20 bij 15 centimeter
  • Taartring van 20 centimeter
  • Keukenthermometer

Voorbereiding voor de koffieslagroom

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Verdeel de koffiebonen over een bakplaat en rooster ze 5 minuten in de oven.
  • Verwarm 250 milliliter slagroom in een steelpan.
  • Voeg de koffiebonen toe aan de warme slagroom.
  • Zet de slagroom in de koelkast en laat dit 1 nacht staan.

Voorbereiding voor de pakjestaart

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

Hazelnootbiscuit

  • Klop de eieren met het hazelnootmeel en poedersuiker in een kom luchtig.
  • Smelt de boter en spatel dit, samen met de bloem, door het beslag heen.
  • Doe de eiwitten en de kristalsuiker in een andere kom en klop dit stijf.
  • Spatel de opgeklopte eiwitten door het beslag heen.
  • Strijk het beslag uit op een bakplaat.
  • Bak het biscuit in 10 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Laat het biscuit afkoelen tot de opbouw van de pakjestaart.

Kersengelei

  • Pureer alle kersen en voeg een klein beetje kersensiroop toe.
  • Verwarm de vruchtenpuree in een steelpan tot een temperatuur van 40 graden.
  • Voeg de pectine toe en roer dit goed door.
  • Breng de vruchtenpuree aan de kook en laat dit 3 minuten doorkoken.
  • Haal de pan van het vuur en zet het in een bak met ijs.
  • Giet de gelei in een siliconen vorm en zet de vorm in de vriezer.

Koffieslagroom

  • Haal de slagroom met koffiebonen uit de koelkast en verwarm het in een steelpan.
  • Zeef de warme slagroom vervolgens.
  • Voeg de overige, nog koude slagroom toe aan de warme slagroom en roer dit goed door elkaar.
  • Hou de koffieslagroom bij de hand.

Pâte à bombe

  • Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water.
  • Klop de koffieslagroom lobbig.
  • Smelt de witte chocolade en laat dit afkoelen tot 45 graden.
  • Verwarm de eieren met de suiker au bain-marie tot 70 graden. Klop dit vervolgens op met een mixer.
  • Voeg de gelatine toe aan het warme eimengsel. Blijft kloppen met een mixer tot afgekoeld is naar 40 graden.
  • Spatel de gesmolten chocolade door de eieren,
  • Spatel de koffieslagroom door de pâte à bombe.
  • Giet een deel van de pâte à bombe in de vorm.
  • Leg de bevroren kersengelei hier boven op en giet de rest van de pâte à bombe er overheen.
  • Zet het in de vriezer om op te stijven.

Chocolade spiegel

  • Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water.
  • Doe de slagroom, water en kristalsuiker in een steelpan en laat dit 5 minuten koken.
  • Voeg cacaopoeder en gelatine toe aan de steelpan. Mix het geheel glad met een staafmixer.
  • Haal de bevroren pâte à bombe uit de vorm en giet hier de chocolade spiegel overheen.
  • Let uitharden tot de opbouw van de pakjestaart.

Koek

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Klop de boter met de poedersuiker, vanille-extract en het zout zachtjes op.
  • Meng de eidooier er vervolgens doorheen.
  • Voeg de bloem en amandelmeel toe en kneed dit goed door.
  • Leg het deeg 30 minuten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een plak van 4 millimeter dik. Steek een koek uit met een diameter van 20 centimeter. Steek hier een klein rondje uit, precies in het midden.
  • Bak de koek in 10 tot 15 minuten gaar.
  • Laat de koek afkoelen tot de opbouw van de pakjestaart.

Decoratie

  • Smelt de chocolade au bain-marie tot 45 graden.
  • Tempereer twee derde van de chocolade tot 24 graden.
  • Voeg de koude chocolade toe aan de warme chocolade. Zorg dat de chocolade 27 of 28 graden is.
  • Maak de chocolade lusjes, een plateau en twee ringen om een strik te maken.
  • Laat de chocolade uitharden in de koelkast.

Opbouw van de pakjestaart

  • Maak een gat in het midden van het biscuit en de koek.
  • Snijd het biscuit 2 keer horizontaal door midden.
  • Smeer de koek in met een laagje witte chocolade.
  • Leg het biscuit in lagen op de koek.
  • Zet het confetti-buisje in het midden van het gat.
  • Zet de pâte à bombe over het confetti-buisje en plaats deze op het biscuit.
  • Zet de chocoladestrik bovenop de pakjestaart.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.