Terug

Pasteitjes

Pasteitjes maak je zelf! Robèrt legt je hier haarfijn uit hoe je bladerdeeg moet touren. Let op: gebruik het bladerdeegrecept van de tompoucen.

Makkelijk
(56) reviews

Ingrediënten

Pasteitjes

  • 500 gram bladerdeeg
  • 1 ei
  • water
  • snufje zout

Bereidingswijze

Bladerdeeg recept

Recept bladerdeeg van HHB tompoucen

Voorbereiding

  • Leg een ronde steker van 8, 7 en 6 centimeter klaar.
  • Verwarm de oven voor op 230˚C.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Leg een vel bakpapier klaar.
  • Leg een ovenrooster klaar.
  • Kijk de bakvideo.

Pasteitjes

  • Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 3,5 mm. Draai het deeg regelmatig om en draai het dan ook iedere keer een kwartslag.
  • Trek met een vork lichte streepjes in het deeg.
  • Druk met een steker van 8 centimeter 8 rondjes uit het deeg.
  • Leg vier van deze rondjes op een bord en laat even opstijven in de koeling.
  • Leg de andere vier rondjes op een bakplaat en maak een beetje nat met water. Zet weg.
  • Zodra de andere vier rondjes goed koud zijn, haal uit de koeling. Maak ringen van het deeg met behulp van een steker van 6 centimeter. Zorg ervoor dat u recht in het midden steekt.
  • Leg de ringen op de vier cirkels. Let hierbij op de streepjes die u eerder heeft getrokken: zorg ervoor dat de streepjes precies op elkaar liggen. Tijdens het bakken krimpt het deeg namelijk en door het deeg goed te stapelen, wordt voorkomen dat de pasteitjes scheef bakken.
  • Prik gaatjes in de bodem van de bakjes.
  • Klop het ei los met een snufje zout en smeer voorzichtig een dun laagje ei over de pasteirand.
  • Leg een schoon vel bakpapier over de pasteitjes, druk voorzichtig aan en leg 10 minuten weg.
  • Rol het overgebleven deeg opnieuw uit. Steek hier vier deksels uit met de 7 centimeter-steker of gebruik een stervormpje voor de kerstsfeer.
  • Bestrijk de bovenste rand van de deksel met wat ei. Leg weg.
  • Schuif de bakplaat met pasteibakjes in de oven en schuif het rooster er vlak boven. Hierdoor bakken de pasteitjes op gelijke hoogte.
  • Bak ze 10 minuten op 230˚C.
  • Na tien minuten zullen de pasteitjes gerezen zijn tot het rooster. Zet het rooster hoger en verwijder het bakpapiertje.
  • Verlaag de oventemperatuur tot 180˚C en zet ook de dekseltjes in de oven.
  • Bak nog eens ongeveer 10/12 minuten.
  • Haal de pasteitjes uit de oven en schraap het ongare gerezen deeg van de bodem. Op die manier worden het diepe pasteibakjes. Gebruik hiervoor een vork.
  • Bak de pasteitjes nog eens 5 tot 10 minuten verder zodat ook de bodem gaar en knapperig wordt. Houdt ondertussen de dekseltjes in de gaten en voorkom dat deze te donker worden.
  • Laat afkoelen of gebruik direct.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.