Terug

Pineapple upside down cake van Robèrt

Deze pineapple upside down cakes worden ondersteboven gebakken. Het zijn taartjes die je omgekeerd opbouwt en na het bakken omdraait. De pineapple upside down cake wordt van oudsher als grote taart gemaakt en is vooral bekend in de Verenigde Staten. Daar vergaarde de taart grote bekendheid in 1920, toen een ananas-merk een wedstrijd uitriep voor ananas recepten. Dit recept van Robèrt is natuurlijk een echte winnaar.

Robèrt van Beckhoven

Recept van
Robèrt van Beckhoven

Goed te doen
(50) reviews

Ingrediënten

Karamel

  • 150 gram suiker
  • 50 gram water
  • 70 gram slagroom

Opbouw

  • 1 kleine ananas
  • kersen

Cake

  • 75 gram amandelmeel
  • 4 eidooiers
  • 4 stuks eiwit
  • 95 gram suiker
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 1 snufje zout
  • limoenrasp

Vanillesaus

  • 25 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 250 gram slagroom
  • 1 vanillestokje

Afwerking

  • abrikozenjam
  • kokosrasp

Bereidingswijze

Bakbenodigdheden

  • 6 Soufflébakjes
  • Staande mixer met toebehoren
  • Spuitzakken
  • Rooster
  • Bakkwast

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Vet de soufflébakjes in.

Karamel

  • Breng de suiker en het water aan de kook.
  • Blus met de slagroom en laat even uitborrelen.
  • Zet terug op het vuur en roer door tot het een beetje indikt.
  • Verdeel de karamel in een klein laagje over de bodem van de bakjes.

Opbouw

  • Snijd de ananas in 6 plakjes en leg deze op de karamel in de bakjes.
  • Leg op elk plakje een kers.

Cake

  • Smelt de boter en laat afkoelen.
  • Meng de amandelmeel, eigeel, snuf zout en rasp van de limoen met de hand.
  • Klop het eiwit op. Voeg de suiker toe als het eiwit loskomt en klop luchtig.
  • Maak het eiwit familie met het amandelbeslag. Voeg daarna alles toe en spatel rustig door tot een mooi luchtig beslag.
  • Zeef de bloem en spatel dit door het beslag.
  • Spatel tot slot de gesmolten boter erdoor.
  • Doe het beslag in een spuitzak en vul de soufflébakjes voor ⅔ met beslag.
  • Bak de cakes af in ongeveer 20-25 minuten.
  • Draai ze ondersteboven op een rooster en laat afkoelen.

Vanillesaus

  • Breng de slagroom met de suiker, het merg van het vanillestokje en het stokje zelf aan de kook.
  • Klop de eidooiers los.
  • Voeg de warme room toe, roer goed door en breng de temperatuur terug naar 80 graden.

Afwerking

  • Kook de abrikozenjam met wat water.
  • Bestrijk de cakejes met de jam.
  • Bedek de zijkanten met kokosrasp.
  • Presenteer op een plankje met de vanillesaus in een bakje.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.