E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Laten we een bakkie doen

Koffieliefhebbers, opgelet! Deze cake met een vulling van koffie banketbakkersroom, knapperige koffie-pecannoten crumble en pumpkin spice kruiden past perfect bij een lekker bakkie.

Rudo

Recept van
Rudo

Cake
Goed te doen
(9) reviews

Ingrediënten

Koffie-banketbakkersroom

  • 350 milliliter volle melk
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 75 gram koffiebonen
  • 70 gram kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • 35 gram custardpoeder

Pumpkin spice kruiden

3,5 eetlepels kaneel

1,5 eetlepel gemberpoeder

0,5 eetlepel nootmuskaat

2,5 theelepel kruidnagel

2,5 theelepel pimentpoeder

Gateau Basque beslag

  • 250 gram ongezouten roomboter + extra om in te vetten 
  • 160 gram witte basterdsuiker
  • 4 gram zout
  • 125 gram amandelmeel
  • 3 eieren
  • 280 gram bloem
  • 4 gram bakpoeder
  • 7,5 gram pumpkin spice kruiden
  • 1 appel

Koffie-pecannoten crumble

  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 60 gram bloem
  • 2 zakjes oploskoffie
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram pecannoten

Garnering

  • 250 gram witte fondant
  • Oranje kleurstof
  • Groene kleurstof
  • 25 gram cacaopoeder
  • Eetbare inkt

Bereidingswijze

laten we een bakkie doen - pumpkin spice cakeIedere herfst krijgen we er weer zin in, de warme smaken van pumpkin spice. Deze cake past daarom perfect bij koude en regenachtige dagen. Maar door de verschillende koffiesmaken kan de taart ook het hele jaar door bij een gezellig bakkie!

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Steelpan
  • Kommen
  • Pannenlikker
  • Aardappelschilmesje
  • Groot mes 
  • Klein mesje
  • Zeef 
  • Bakplaat
  • 3 spuitzakken
  • Garde
  • Beslagkom
  • Bakpapier
  • Kwasten
  • Handschoenen
  • Springvorm met een diameter van 24 centimeter
  • Aluminium stokjes
  • Verhoudfolie
  • Lange satéprikkers

Voorbereiding voor pumpkin spice cake

  • Verwarm de oven voor op 195 graden.

Koffie-banketbakkersroom

  • Doe 280 gram volle melk, de kristalsuiker, het merg van het vanillestokje en de koffiebonen in een steelpan en breng dit aan de kook.
  • Doe de eidooiers, custardpoeder en de overgebleven melk in een andere kom en roer dit tot een glad mengsel. 
  • Zeef het mengsel van koffiebonen.
  • Giet al roerend, beetje bij beetje het mengsel van koffiebonen bij het eimengsel.
  • Breng het mengsel aan de kook, als het begint te bubbelen is het klaar.
  • Stort de banketbakkersroom in een kom en dek het af met verhoudfolie. 
  • Zet de banketbakkersroom in de koelkast.

Pumpkin spice kruiden

  • Roer alle kruiden in een kom goed door elkaar voor zelfgemaakte pumpkin spice kruiden.

Gateau Basque beslag

  • Doe de roomboter, basterdsuiker, amandelmeel en het zout in een kom en meng dit in ongeveer 5 minuten tot een luchtig beslag.
  • Voeg, één voor één, de eieren toe aan het beslag.
  • Roer het mengsel nog 1 tot 2 minuten goed door.
  • Zeef de bloem, bakpoeder en 7,5 gram pumpkin spice kruiden boven een kom en spatel dit voorzichtig door het beslag. 
  • Schil de appel, snijd het in blokjes en meng de appel door het beslag. 
  • Doe het beslag in een spuitzak en knip het puntje ervan af. 
  • Bekleed de springvorm met bakpapier, vet het in met boter en bestuif het met bloem.
  • Spuit een laag beslag van ongeveer 1 centimeter over de bodem van de springvorm en smeer dit uit.
  • Spuit nog een laag beslag van ongeveer 1 centimeter langs de rand van de springvorm.
  • Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en doe dit in een spuitzak.
  • Spuit de banketbakkersroom, vanuit het midden naar buiten toe, op het beslag.
  • Spuit vervolgens nog een laag beslag over de banketbakkersroom, zodat de hele springvorm bedekt is.

Koffie-pecannoten crumble

  • Doe de roomboter, zout, bloem, basterdsuiker en 2 zakjes oploskoffie in een kom.
  • Snijd de pecannoten grof.
  • Meng het geheel tot een kruimelig deeg en roer tegen het einde de pecannoten door het deeg.
  • Verdeel de crumble over de pumpkin spice cake.

Afbakken van de pumpkin spice cake

  • Zet de springvorm in een voorverwarmde oven en verlaag de temperatuur naar 185 graden.
  • Bak de cake gaar in 50 tot 55 minuten.

Garnering

  • Trek handschoenen aan en verdeel het fondant in 4 gelijke stukken.
  • Voeg aan 3 van de 4 stukken fondant oranje kleurstof toe en kneed dit tot een geheel.
  • Verdeel het 4e stuk fondant in 2 stukken en voeg aan 1 stuk groene kleurstof toe.
  • Kneed van het oranje fondant balletjes van verschillende grootte en druk deze een beetje plat tot schijven.
  • Druk het aluminiumstokje op verschillende plekken in de schijf om pompoenen te maken. 
  • Gebruik het kwastje om de pompoenen te bedekken met cacaopoeder.
  • Rol kleine en lange steeltjes van het groene fondant en zet deze op de pompoenen.
  • Rol kleine bolletjes van het groene fondant en druk deze met je vingers uit tot blaadjes. Maak met een satéprikker de nerven en plak de blaadjes op de pompoenen.
  • Gebruik het overige fondant voor het maken van een vogelverschrikker en een uithangbord. Breng met de eetbare stiften details aan op de decoratie.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.