Terug

Rijstevlaai

Joris

Recept van
Joris

Makkelijk
(42) reviews

Ingrediënten

Bodem

  • 100 milliliter melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 25 gram kristalsuiker
  • 200 gram bloem
  • snuf zout
  • 25 gram ongezouten boter
  • 1 eidooier

Rijstvulling

  • 1 vanillestokje
  • 400 milliliter melk
  • 100 gram dessertrijst
  • 250 milliliter kokosmelk
  • 3 eiwitten
  • 2 stuks limoen
  • 50 gram kristalsuiker

Garnering

  • 250 milliliter slagroom
  • 50 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Vet een vlaaivorm in met een diameter van 28 centimeter.

Bodem

  • Verwarm de melk tot 37°C (handwarmte) in een steelpannetje op laag vuur.
  • Los de gist hierin op.
  • Voeg suiker, bloem, zout, boter en eidooier toe en kneed in de machine of met de hand tot soepel deeg.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat zo lang mogelijk rusten.

Rijstvulling

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit
  • Doe het merg en stokje samen met de melk, rijst en kokosmelk in een steelpannetje en breng op laag vuur aan de kook.
  • Was de limoenen en rasp de schil van een halve tot hele limoen (naar smaak). Voeg toe aan het rijstmengsel.
  • Pers het sap uit 1 tot 1,5 limoen en voeg toe (hoeveelheid hangt af van eigen smaak).
  • Laat dit op laag vuur ongeveer 30 minuten inkoken tot pap.
  • Klop ondertussen 3 eiwitten op tot schuimig en luchtig.
  • Schep een gedeelte door rijstepap en meng goed door elkaar.
  • Voeg daarna de rest van het eimengsel toe en roer goed door.

Samenstellen

  • Haal het deeg uit de koeling en rol uit tot een plak van ongeveer 5 millimeter dikte.
  • Bedek de vlaaivorm hiermee.
  • Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
  • Schep de vulling erin.
  • Plaats de vlaai in de oven en bak in ongeveer 30 minuten gaar tot de bovenkant bruin is.
  • Haal uit oven en laat afkoelen op een rooster.

Garnering

  • Klop slagroom stijf met de poedersuiker en doe in een spuitzak.
  • Decoreer de afgekoelde vlaai met slagroomtoefjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.