E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Rijstevlaai

Joris

Recept van
Joris

Taart
Makkelijk
(83) reviews

Ingrediënten

Bodem

  • 100 milliliter melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 25 gram kristalsuiker
  • 200 gram bloem
  • snuf zout
  • 25 gram ongezouten boter
  • 1 eidooier

Rijstvulling

  • 1 vanillestokje
  • 400 milliliter melk
  • 100 gram dessertrijst
  • 250 milliliter kokosmelk
  • 3 eiwitten
  • 2 stuks limoen
  • 50 gram kristalsuiker

Garnering

  • 250 milliliter slagroom
  • 50 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Vet een vlaaivorm in met een diameter van 28 centimeter.

Bodem

  • Verwarm de melk tot 37°C (handwarmte) in een steelpannetje op laag vuur.
  • Los de gist hierin op.
  • Voeg suiker, bloem, zout, boter en eidooier toe en kneed in de machine of met de hand tot soepel deeg.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat zo lang mogelijk rusten.

Rijstvulling

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit
  • Doe het merg en stokje samen met de melk, rijst en kokosmelk in een steelpannetje en breng op laag vuur aan de kook.
  • Was de limoenen en rasp de schil van een halve tot hele limoen (naar smaak). Voeg toe aan het rijstmengsel.
  • Pers het sap uit 1 tot 1,5 limoen en voeg toe (hoeveelheid hangt af van eigen smaak).
  • Laat dit op laag vuur ongeveer 30 minuten inkoken tot pap.
  • Klop ondertussen 3 eiwitten op tot schuimig en luchtig.
  • Schep een gedeelte door rijstepap en meng goed door elkaar.
  • Voeg daarna de rest van het eimengsel toe en roer goed door.

Samenstellen

  • Haal het deeg uit de koeling en rol uit tot een plak van ongeveer 5 millimeter dikte.
  • Bedek de vlaaivorm hiermee.
  • Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
  • Schep de vulling erin.
  • Plaats de vlaai in de oven en bak in ongeveer 30 minuten gaar tot de bovenkant bruin is.
  • Haal uit oven en laat afkoelen op een rooster.

Garnering

  • Klop slagroom stijf met de poedersuiker en doe in een spuitzak.
  • Decoreer de afgekoelde vlaai met slagroomtoefjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.