Terug

Schat van de Noordzee

Dankzij de zilte, licht zoete smaak is de Noordzeegarnaal een van de lekkerste garnalen. En hij wordt ook nog eens dicht bij huis gevangen. Dit broodje kroket is Heel Hollands, maar dan net even anders dan je gewend bent. De garnaalkroketten zijn rond en het broodje is mooi gedecoreerd met een garnaal bovenop.

Tom

Recept van
Tom

Moeilijk
(9) reviews

Ingrediënten

Witte bolletjes

  • 140 milliliter water
  • 250 gram tarwebloem
  • 1 ei losgeklopt
  • 5 gram zout
  • 20 gram roomboter
  • 10 gram witte basterdsuiker
  • 5 gram gedroogde gist
  • 2 eetlepel venkelzaadjes
  • 10 stuks zwart sesamzaad

Garnaalkroketten

  • 150 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 300 milliliter visfond
  • 200 milliliter volle melk
  • 50 gram geraspte belegen kaas
  • 150 gram gepelde grijze Noordzee-garnalen
  • 3 eieren
  • 0 zout en peper
  • 0 nootmuskaat
  • 0 paneermeel
  • 0 olie om in te bakken

Garnering

  • 3 takjes peterselie
  • 1 eidooier
  • 1 citroen
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 deciliter zonnebloemolie
  • 0 zout en peper

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Staande mixer met deeghaak
  • Bakplaat
  • Bakkwast
  • Staafmixer
  • Grote snijplank
  • Frituurpan

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor 240 graden.
  • Verwarm de frituurpan voor op 180 graden.
  • Vet een bakplaat goed in.
  • Bestuif een snijplank met bloem.

Witte bolletjes

  • Verwarm het water tot lauwwarm.
  • Meng het met de bloem, een kwart van het ei, zout, roomboter, basterdsuiker en gist.
  • Kneed het deeg in de keukenmachine ongeveer 10 minuten tot het elastisch en soepel is.
  • Verdeel het deeg in stukjes van 70 gram en houdt een klein stukje deeg apart.
  • Bol de stukjes deeg op en laat ze 20 minuten rijzen.
  • Druk de lucht uit de deegbolletjes en bol ze weer op.
  • Rol van het restje deeg 4 kleine garnaaltjes.
  • Leg de “garnaaltjes” op de broodjes en druk een sesamzaadje in de kop als oogje.
  • Bestrijk de broodjes met het overgebleven losgeklopte ei.
  • Laat de broodjes nogmaals rijzen op de ingevette bakplaat tot ze zijn verdubbeld in volume.
  • Bak de broodjes in 8 tot 10 minuten af.

Garnaalkroketten

  • Meng de boter, bloem, melk en de visfond tot een roux.
  • Breng aan de kook en laat enkele minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe.
  • Splits de eieren en roer de eidooiers door de roux. Houd de eiwitten apart.
  • Laat de roux doorkoken tot er luchtbellen ontstaan.
  • Voeg de kaas toe en laat smelten.
  • Roer vervolgens de garnalen er doorheen.
  • Giet de roux op de met bloem bestoven snijplank.
  • Spreid uit tot een gelijkmatige dikte van 2 tot 3 centimeter en laat afkoelen.
  • Snijd ronde stukken, ter grootte van het broodje, uit de afgekoelde roux.
  • Zet een bakje met bloem, een bakje met losgeklopt eiwit en een bakje met paneermeel klaar.
  • Wentel de rouxrondjes achtereenvolgens door bloem, losgeklopt eiwit en paneermeel. Herhaal deze handeling voor een extra krokant resultaat.
  • Bak de kroketten in 4 tot 5 minuten goudbruin in de voorverwarmde frituurpan.

Garnering

  • Frituur enkele peterselie takjes als garnering.
  • Meng de eidooier, peper, zout, mosterd en een eetlepel citroensap.
  • Voeg vervolgens de helft van de zonnebloemolie toe en emulgeer met een staafmixer.
  • Voeg verder olie toe tot gewenste volume en smaak.
  • Hak de rest van de peterselietakjes fijn en voeg toe aan de mayonaise.
  • Garneer de broodjes garnaalkroket met de mayonaise en de takjes gefrituurde peterselie.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.