E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Sinterklaas en de gebakken peren

Deze slofjes zijn gevuld met amandelspijs en gedecoreerd met gebakken peren. Ook maak je in dit recept je eigen kruidnoten. Helemaal in stijl voor een heerlijk avondje!

Elise

Recept van
Elise

Taart
(58) reviews

Ingrediënten

Sloffendeeg

  • 125 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 90 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram kristalsuiker
  • 40 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 9 gram eidooier
  • Rasp van 2 citroenen
  • 0,25 theelepel zout
  • 1,5 theelepel speculaaskruiden

Amandelspijs

  • 75 gram blanke amandelen
  • 75 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • Rasp van 1 limoen

Chocolade slagroom

  • 0,5 vanillestokje
  • 150 gram witte chocolade
  • 340 gram slagroom

 

Gekarameliseerde peer

  • 3 peren
  • 10 gram ongezouten roomboter
  • Snufje zout
  • 0,25 theelepel kaneel

Mini kruidnoten

  • 83 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 40 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 0,5 theelepel speculaaskruiden
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • Snufje zout
  • 1 eetlepel melk

Chocolade flikken

  • 100 gram witte chocolade
  • Rode kleurstof
  • Gele kleurstof

Bereidingswijze

Slofjes met chocolade slagroom en gekaramelliseerde peer van EliseRobèrt vindt dit echte Sinterklaas slofjes! Amandelspijs hoort echt bij Sinterklaas natuurlijk én je maakt in dit recept ook nog eens je eigen kruidnoten.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Spatel
  • Garde
  • Steelpan
  • Mengkom
  • Snijplank
  • Spuitzak
  • Zeef
  • Maatbeker
  • Satéprikker
  • Acetaatfolie
  • Marmeren plaat
  • Keukenmachine
  • Keukenthermometer

Voorbereiding van de slofjes

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Sloffendeeg

  • Meng de bloem, bakpoeder, boter, 2 soorten suiker, eidooier, citroenrasp en het zout in een kom tot een samenhangend deeg.
  • Maak een platte schijf van het deeg, verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een rol van 5 millimeter dik.
  • Steek het deeg uit met de sloffenringen.

Amandelspijs

  • Doe de amandelen, suiker en ei in een keukenmachine en maal dit fijn.
  • Meng de limoenrasp er doorheen.
  • Doe de amandelspijs in een spuitzak.

Afbakken van de slofjes

  • Spuit in het midden van elk slofje een streep spijs.
  • Bak de slofjes in 20 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Laat de slofjes afkoelen.

Chocolade slagroom

  • Verwarm 150 gram slagroom samen met het vanillestokje in een steelpan.
  • Haal het vanillestokje uit het pannetje en giet de warme slagroom over de chocolade heen.
  • Roer door tot alle chocolade gesmolten is.
  • Meng de overige, koude slagroom door het chocolademengsel.
  • Giet het chocolademengsel op een bakplaat en zet het in de koelkast.
  • Klop de chocolade slagroom op en doe het in een spuitzak.

Gekarameliseerde peer

  • Snijd de peren in kleine stukjes.
  • Doe een klontje boter in de pan en voeg hier de peer en kaneel aan toe.
  • Bak de stukjes peer goudbruin.
  • Zet apart tot de opbouw van de slofjes.

Mini kruidnoten

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Kneed de bloem, bakpoeder, suiker, speculaaskruiden, boter en het zout in een kom tot een deeg.
  • Voeg de melk beetje bij beetje toe aan het deeg.
  • Maak kleine balletjes van het deeg, ongeveer 1 gram per balletje.
  • Leg de deegballetjes op een bakplaat en druk ze een klein beetje plat.
  • Bak de kruidnoten in 10 tot 12 minuten gaar.

Chocolade flikken

  • Smelt de chocolade au bain-marie in een kom.
  • Giet twee derde van de chocolade op een marmeren plaat en koel dit terug tot 25 graden.
  • Voeg de koude chocolade toe aan de warme chocolade.
  • Kleur 75 gram chocolade rood en 25 gram chocolade geel.
  • Spuit dotjes rode chocolade op een stukje acetaatfolie, leg hier nog een stukje acetaatfolie bovenop en plet het met iets zwaars.
  • Leg de rode chocolade in de koelkast en laat het uitharden.
  • Spuit een gele letter ‘s’ op de rode chocolade. Leg de chocolade in de koelkast en laat het uitharden.

Opbouw van de slofjes

  • Verdeel een aantal stukjes gekarameliseerde peer over de slofjes.
  • Spuit vervolgens toefjes chocolade slagroom op de slofjes.
  • Decoreer de slofjes af met mini kruidnoten en chocolade flikken.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.