Terug

Sûkerbôle

Maartje

Recept van
Maartje

Moeilijk
(5) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 450 gram patentbloem
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 1 ei
  • snuf zout
  • 200 milliliter melk
  • 7 gram gedroogde gist

Vulling

  • 50 gram gekonfijte gemberballetjes
  • 200 gram parelsuiker (greinsuiker)
  • 1 eetlepel kaneelpoeder

Garnering

  • 50 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram parelsuiker (greinsuiker)
  • 100 gram kristalsuiker
  • 5 eetlepels gembersiroop

Gemberboter

  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 60 gram gekonfijte gemberballetjes
  • 1 eetlepel gembersiroop

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet een cakevorm dik in met boter en bestrooi met ongeveer 130 gram kristalsuiker (uit de ingrediëntenlijst van het deeg).
  • Verwarm de oven voor op 190˚C.

Deeg

  • Zeef bloem, vorm een bult op het werkblad en maak een kuiltje in het midden.
  • Voeg aan dit kuiltje 20 gram kristalsuiker, roomboter, gembersiroop en ei toe. Strooi over de bloemrand een flinke snuf zout.
  • Verwarm melk in een steelpannetje met dikke bodem tot lauwwarm.
  • Doe gist bij de melk en laat even staan totdat de gist is opgelost. Roer goed door.
  • Giet het gist-mengsel bij de bloem en kneed tot een soepel deeg.
  • Leg het deeg in een beslagkom en laat op een warme plek ongeveer 15 minuten rijzen.

Vulling

  • Snijd 50 gram gekonfijte gemberbolletjes in kleine stukjes.
  • Rol het deeg uit tot een lap met de breedte van de vorm.
  • Verdeel gemberbolletjes, parel/greinsuiker en kaneel over de deeglap.
  • Rol de lap op.
  • Leg in de vorm en laat ongeveer 30 minuten rijzen tot dubbele grootte.

Garnering

  • Smelt boter in een steelpannetje.
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg met de boter.
  • Bestrooi met parel/grein- en kristalsuiker.
  • Bak het brood in 30 minuten goudbruin. Het brood is gaar als hij hol klinkt wanneer u op de bodem tikt.
  • Haal uit de oven en laat even rusten in de vorm.
  • Stort het brood op een rooster en laat afkoelen.
  • Bestrijk flink met gembersiroop.

Gemberboter

  • Roer ondertussen roomboter los in een keukenmachine.
  • Snijd de gekonfijte gemberbolletjes heel klein.
  • Schep de gemberstukjes en gembersiroop door de boter.
  • Voeg naar smaak een snuf zout toe.
  • Schep de boter op plasticfolie en rol op tot een worstje.
  • Laat opstijven in de koelkast en serveer bij het suikerbrood.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.