E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Sûkerbôle

Maartje

Recept van
Maartje

Brood
Moeilijk
(9) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 450 gram patentbloem
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 1 ei
  • snuf zout
  • 200 milliliter melk
  • 7 gram gedroogde gist

Vulling

  • 50 gram gekonfijte gemberballetjes
  • 200 gram parelsuiker (greinsuiker)
  • 1 eetlepel kaneelpoeder

Garnering

  • 50 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram parelsuiker (greinsuiker)
  • 100 gram kristalsuiker
  • 5 eetlepels gembersiroop

Gemberboter

  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 60 gram gekonfijte gemberballetjes
  • 1 eetlepel gembersiroop

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet een cakevorm dik in met boter en bestrooi met ongeveer 130 gram kristalsuiker (uit de ingrediëntenlijst van het deeg).
  • Verwarm de oven voor op 190˚C.

Deeg

  • Zeef bloem, vorm een bult op het werkblad en maak een kuiltje in het midden.
  • Voeg aan dit kuiltje 20 gram kristalsuiker, roomboter, gembersiroop en ei toe. Strooi over de bloemrand een flinke snuf zout.
  • Verwarm melk in een steelpannetje met dikke bodem tot lauwwarm.
  • Doe gist bij de melk en laat even staan totdat de gist is opgelost. Roer goed door.
  • Giet het gist-mengsel bij de bloem en kneed tot een soepel deeg.
  • Leg het deeg in een beslagkom en laat op een warme plek ongeveer 15 minuten rijzen.

Vulling

  • Snijd 50 gram gekonfijte gemberbolletjes in kleine stukjes.
  • Rol het deeg uit tot een lap met de breedte van de vorm.
  • Verdeel gemberbolletjes, parel/greinsuiker en kaneel over de deeglap.
  • Rol de lap op.
  • Leg in de vorm en laat ongeveer 30 minuten rijzen tot dubbele grootte.

Garnering

  • Smelt boter in een steelpannetje.
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg met de boter.
  • Bestrooi met parel/grein- en kristalsuiker.
  • Bak het brood in 30 minuten goudbruin. Het brood is gaar als hij hol klinkt wanneer u op de bodem tikt.
  • Haal uit de oven en laat even rusten in de vorm.
  • Stort het brood op een rooster en laat afkoelen.
  • Bestrijk flink met gembersiroop.

Gemberboter

  • Roer ondertussen roomboter los in een keukenmachine.
  • Snijd de gekonfijte gemberbolletjes heel klein.
  • Schep de gemberstukjes en gembersiroop door de boter.
  • Voeg naar smaak een snuf zout toe.
  • Schep de boter op plasticfolie en rol op tot een worstje.
  • Laat opstijven in de koelkast en serveer bij het suikerbrood.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.