E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Ik heb m'n bessie gedaan

Als je iemand echt wilt verwennen, dan is deze frisse citroenbotercrème mand precies wat je nodig hebt! Boordevol met frisse botercrème, sappige bosbessen en zoetzure aalbessen.

Susan

Recept van
Susan

Taart
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Joconde biscuit

  • 6 eieren
  • Snufje zout
  • 225 gram kristalsuiker
  • 225 gram amandelmeel
  • 60 gram bloem
  • 7 eiwitten
  • 60 gram kristalsuiker
  • 60 gram ongezouten roomboter, gesmolten
  • 300 gram geroosterde hazelnoten

Citroenvulling

  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 2 citroenen
  • 2 eieren
  • 160 gram kristalsuiker

Italiaanse meringue botercrème

  • 6 eiwitten
  • Snufje zout
  • 400 gram kristalsuiker
  • 120 milliliter water
  • 600 gram ongezouten roomboter
  • 4 limoenen
  • Azijn

Bosbessenjam

  • 250 gram bosbessen
  • 125 gram geleisuiker
  • 2 citroenen
  • 1 gelatineblaadje

Aalbessenjam

  • 250 gram aalbessen
  • 150 gram geleisuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 gelatineblaadje

Witte chocoladecirkels

  • 300 gram witte chocolade

Bereidingswijze

De bosvruchtenjam en aalbessenjam zijn een heerlijke combinatie in deze citroenbotercrème mand. Het maakt de fruitmand verfrissend en verrukkelijk.

Bakbenodigdheden Ik heb m'n bessie gedaan - Susan

  • Springvorm
  • Mixer
  • Handmixer
  • Steelpan
  • Kommen
  • Pannenlikker
  • Garde
  • 4 verschillende taartpannen met verschillende grootte
  • Staafmixer
  • Staande mixer met toebehoren

Voorbereiding van de botercrème mand

  • Verwarm de oven voor op 20 graden.
  • Rooster de hazelnoten in 10 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
  • Week de gelatine in een bakje met koud water.

Joconde biscuit

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Doe 225 gram kristalsuiker, amandelmeel en een snufje zout in een kom.
  • Doe de eieren, het amandelmengsel en de bloem in een kom en meng dit tot een luchtig beslag.
  • Doe de eiwitten, een snufje zout en 60 gram kristalsuiker in een kom en klop dit tot stevige pieken.
  • Spatel het eiwitschuim voorzichtig door het beslag.
  • Doe de ongezouten roomboter in een steelpan en verwarm dit.
  • Voeg de gesmolten roomboter toe.
  • Hak de geroosterde hazelnoten fijn en voeg deze toe.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de springvormen, ongeveer 300 gram beslag per vorm.
  • Bak de biscuits gaar in 10 minuten.
  • Strooi een klein beetje poedersuiker over een schone theedoek, haal de springvormen uit de oven en keer de biscuits om op de theedoek.
  • Laat de biscuits goed afkoelen tot de opbouw van de citroenbotercrème mand.

Lemon curd

  • Doe de ongezouten roomboter in een steelpan en verwarm dit.
  • Voeg de citroenrasp toe.
  • Doe de eieren, kristalsuiker en citroensap in een kom en meng dit goed door.
  • Doe het eimengsel in de steelpan verwarm dit al roerend tot een dikke crème.
  • Haal de steelpan van het vuur en laat de lemon curd afkoelen in de vriezer.

Italiaanse meringue botercrème

  • Ontvet de kom en gardes met een beetje azijn.
  • Doe de eiwitten en een snufje zout in de kom en klop dit tot een meringue. Wil je een stijvere meringue? Voeg dan extra kristalsuiker toe.
  • Doe de kristalsuiker en het water in een steelpan en verwarm dit tot 120 graden.
  • Giet voorzichtig de suikersiroop bij de eiwitten en klop dit goed door tot het mengsel is afgekoeld.
  • Voeg beetje bij beetje de ongezouten roomboter toe.
  • Voeg beetje bij beetje de afgekoelde lemon curd toe.
  • Voeg een druppel gele kleurstof toe.
  • Voeg de limoenrasp toe.
  • Laat de Italiaanse meringue botercrème afkoelen en mix het voor gebruik nog even goed door.

Bosbessenjam

  • Doe de bosbessen, citroensap en citroenrasp in een steelpan en breng dit aan de kook tot de bosbessen openknappen.
  • Voeg de geleisuiker toe en laat dit nog 4 minuten koken.
  • Knijp het gelatineblaadje uit en voeg dit toe aan het mengsel.
  • Haal de steelpan van het vuur en laat de bosbessenjam afkoelen.

Aalbessenjam

  • Haal de aalbessen van de steeltjes en spoel ze af onder de kraan.
  • Doe de aalbessen, geleisuiker en citroensap in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat het zachtjes pruttelen voor ongeveer 10 tot 15 minuten.
  • Roer de jam af en toe door met een pollepel.
  • Druk de aalbessen kapot met een vork.
  • Knijp het gelatineblaadje uit en voeg dit toe aan het mengsel.
  • Haal de steelpan van het vuur en pureer de aalbessenjam.

Witte chocoladecirkels

  • Tempereer de witte chocolade tot 29 graden.
  • Doe de chocolade in een spuitzak.
  • Spuit een cirkel, zo groot als de taart, op.
  • Spuit kleine cirkels.
  • Laat de chocoladedecoratie uitharden.
  • Bouw de grote cirkel op met aalbessen, bosbessen, toefjes botercrème en hazelnoten.

Opbouw van de botercrème mand

  • Snijd de taarten in meerdere lagen.
  • Spuit een dijk met citroenbotercrème op de rand van de cake en vul de binnenkant met bosbessenjam.
  • Herhaal dit voor alle taartlagen.
  • Smeer de taart af met citroenbotercrème en spuit een mand motief op de buitenkant.
  • Decoreer de taart met aalbessen, blauwe bessen en leg de deksel bovenop.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.