Terug

Alles op z'n kop

Een fijne fruitige variant, deze tarte tatin met ananas! De ananas mag iets dikker gesneden worden volgens de jury.

Erna

Recept van
Erna

Hartig
Goed te doen
(2) reviews

Ingrediënten

Korstdeeg

  • 100 gram poedersuiker
  • 250 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 2 eieren
  • 3 gram zout

Karamel

  • 0,5 theelepel gemberpoeder
  • 50 gram boter
  • 50 gram witte basterdsuiker

Ananas-gembersiroop

  • 450 gram ananasschijven of 1 verse ananas
  • 110 gram fijne suiker
  • 375 milliliter water
  • 20 gram verse gemberwortel (geschild)

Garnering

  • Blauwe bessen

Bereidingswijze

Tarte tatin met ananas

Een tarte tatin was eigenlijk een bakfoutje. Ze vergaten het deeg onder de appels en daardoor kwam het bovenop te liggen. Deze tarte tatin is gemaakt van een siroop met gember, ananas en natuurlijk karamel.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Dicht bakblik met een diameter van 22 centimeter
  • Bakpapier
  • Handmixer

Voorbereiding voor tarte tatin

  • Verwarm de oven voor op 220 graden conventioneel.

Ananas-gembersiroop

  • Snijd de ananas in dunne schijven.
  • Schil de ananas langs de rand en verwijder de kern met een mesje.
  • Zet een de pan met het water en de suiker op matig vuur.
  • Schil de gember en snijd in schijfjes.
  • Voeg de gember toe aan de pan met water en suiker.
  • Leg de ananasschijven in de pan zodra de suiker is opgelost.
  • Laat 6 tot 8 minuten borrelen.
  • Haal de ananasschijven uit de pan en laat even afkoelen.
  • Laat de siroop in 10 minuten verder indikken en zet het vuur uit.

Korstdeeg

  • Kneed (of mix met de menghaak) de boter, de poedersuiker en het zout door elkaar.
  • Voeg de bloem toe zodat er een kruimelig mengsel ontstaat. 
  • Voeg de eieren toe en kneed dit tot een taai deeg.
  • Kneed tot het deeg zacht is en leg in de koelkast om te rusten.

Karamel

  • Smelt de boter in de pan.
  • Meng de suiker met het gemberpoeder.
  • Voeg het suiker-gembermengsel toe aan de boter en laat dit op een middelhoog vuur karamelliseren tot een goudbruin karamel.
  • Giet de karamel in het bakblik.

Opbouw van de tarte tatin

  • Leg in het midden van de pan de afgekoelde hele cirkel ananasschijf.
  • Leg daaromheen halve cirkels ananasschijven, 1 centimeter van de kant.
  • Bestrooi het aanrecht met bloem.
  • Rol het deeg uit tot een dun deeg en draai het deeg regelmatig om.
  • Snijd er een cirkel uit ter grootte van het bakblik.
  • Leg het deeg over de ananas en stop deze rondom goed in.
  • Maak een paar gaatjes in het deeg.
  • Doe het bakblik in de oven en laat de tarte tatin in 30 minuten gaar worden.
  • Haal de taart uit de oven en laat deze 10 minuten afkoelen.
  • Draai de tarte tatin om op een bord.
  • Verwarm de siroop opnieuw.
  • Verdeel de blauwe bessen over de ananasschijven.
  • Giet de ananas-gembersiroop over de tarte tatin.

Stap voor stap zien hoe Robèrt de tarte tatin maakt?

BEKIJK DE UIEN TARTE TATIN

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.