E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tijgerbrood

Om van te grommen zo lekker, dit tijgerbrood. Een avontuurlijk brood met een kenmerkend patroontje. Je maakt 'm met tijgerpap.

Brood
(187) reviews

Ingrediënten

Bereidingswijze voor 2 broden van ca. 400 gram

  • 500 gram tarwebloem
  • 10 gram gist
  • 8 gram zout
  • 10 gram roomboter
  • 270 milliliter water

Tijgerpap

  • 200 gram rijstebloem
  • 150 milliliter water
  • 10 gram gist
  • 1 snufje zout
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 7 milliliter zonnebloemolie

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Zet de boter op kamertemperatuur.

Benodigdheden

  • Kwast
  • Tijgerpapspuit
  • Spuitzak
  • Plantenspuit
  • Extra (rijste-)bloem en -meel voor op de werkbank en bakplaat

Bereidingswijze voor 2 broden van ca. 400 gram

  • Meng de droge ingrediënten even door met de deeghaak en voeg dan het lauwwarme water toe. Laat zo’n 10 minuten kneden tot het mooi glad is en er een vliesje kan ontstaan als je het deeg zachtjes uit elkaar trekt.
  • Verdeel de deegbal in tweeën. Bol de broodjes op door halve rolletjes te vormen en onderaan stevig aan te drukken. Er moet een stevige spanning ontstaan aan de bovenkant van het deegbolletje. Een laatste keer wegrollen met de naad naar de onderkant.
  • Laat de deegjes 30 minuten op een warm plekje rijzen.
  • Haal de deegjes tevoorschijn en rol nogmaals uit, zorg dat er uiteindelijk een mooi puntmodelletje ontstaat. Zet weg, dit keer zo’n 20 minuten.

Tijgerpap

  • Meng alle ingrediënten goed door tot de juiste ‘papdikte’ bereikt is. Afdekken en wegzetten op een warme plek.
  • Strooi wat rijstebloem of -meel op de bakplaat en werkbank.
  • De broodjes zijn inmiddels weer wat verder gerezen. Leg het deeg met de sluiting naar boven op je werkbank en ontgas het door het deeg zachtjes plat te slaan.
  • Vouw de zijkanten naar binnen en over elkaar zodat er een trapeziumvorm ontstaat.
  • Maak eerst een kleine inslag van bovenaf en druk aan.
  • Werk van boven naar beneden door en druk de halve rollen telkens aan bij de sluiting. Leg het deeg met de aansluitnaad naar beneden.
  • Maak het opgerolde deeg nat met je kwast en een beetje water en laat nog 60 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 240 graden.
  • Roer de tijgerpap vlak voor gebruik even door. De baan moet dezelfde breedte hebben als het deeg. Giet de laag eroverheen door middel van de tijgerpapspuit of breng met de hand aan.
  • Raak na het aanbrengen van de tijgerlaag de bovenzijde niet meer aan.
  • Veeg met je vingers onderlangs de deegrol om tranen te voorkomen.
  • Laat het deeg 5 minuten staan.
  • Breng de temperatuur terug naar 200 graden en zet het brood in de oven.
  • Voeg stoom toe door een scheutje water op een tweede bakplaat te gieten.
  • Bak het tijgerbrood in ongeveer 25 minuten gaar.

Meer broodrecepten?

Maak vlechtbrood

Aspergebroodjes van Robèrt

 

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.